Algemene luchtdruk:
Het Franse hogedrukgebied dat ons opnieuw enkele heel warme dagen bezorgde, is van de weerkaarten verdwenen. In de plaats daarvan moeten we onze aandacht nu richten op een andere drukverdeling. Daarbij worden de bakens op de weerkaarten flink verzet. We zien de vorming van een sterk Atlantisch hogedrukgebied dat zich ten noordwesten van de Britse Eilanden gaat installeren. Depressies worden daarbij gedwongen een koers over Scandinavië te gaan volgen. Daarbij komen de fronten van die lagedrukgebieden in een noordelijke stroming van over de Noordzee en stelt zich bij ons een diepe noordelijke stroming in met aanvoer van erg koude lucht. Daarbij passeert vandaag in de loop van de dag een erg actief front onze omgeving met felle weerverschijnselen (zie dagtekst). Daarna komen we enkele dagen in een diepe noordelijke aanvoer van koude lucht terecht met buien. In de tweede helft van de week heeft het Atlantisch hoog de neiging om dichterbij te komen en daarmee te zorgen voor wat stabilisering. We zouden dan weer met rustiger en droger weer te maken krijgen, maar het blijft ook dan aan de koele kant al zouden de scherpste kantjes er tegen dan toch geleidelijk aan wat uit gaan:
Vandaag:
Vandaag wordt een veel koudere dag met enkele waarschuwingen! Een noordwestelijke tot westelijke en bij tijden gure wind voert koelere lucht aan met maxima nog rond 11 tot 12 graden of zelfs minder. De wind gaat in de loop van de dag fors aantrekken en haalt later op de dag aan zee zelfs uit tot een 90 tot zelfs 100 (!) km per uur. Boven land zijn er rukwinden mogelijk die in de loop van de dag oplopen tot een 60 à 80 km per uur. Er is veel bewolking en daarbij neemt de kans op neerslag flink toe en volgt er meer neerslag in de vorm van buien of wat regen.
Let wel: daarbij begint de dag nog vrij rustig met de eerste uren zelfs nog droog weer met opklaringen en zon, maar de neerslag nadert. De bewolking neemt dan ook al snel toe. Later in de ochtend gaat het regenen op nadering en doortocht van een eerste front. Het is daarbij vervolgens uitkijken naar de doortocht van een felle buienlijn die ergens kort na of rond de middag passeert. Die buienlijn arriveert aan de kust waarschijnlijk kort na de middag en trekt dan vervolgens doorheen onze volledige regio. Let op: op doortocht daarvan kunnen er heel felle rukwinden voorkomen samen met felle buien. Die kunnen met hagel en onweer gepaard gaan. De felste rukwinden kunnen snelheden halen tot rond 100 km per uur aan zee, landinwaarts meest tot 70 à 80 km per uur, maar tijdens een bui is een zwaardere stoot niet onmogelijk! Lokale schade is daarbij zeker niet uit te sluiten. Blijf tijdens passage van deze felle buienlijn misschien best binnen, zet de wagen niet onder bomen en ga niet de bossen in. Na de doortocht van deze felle buienlijn komen er weer flinke opklaringen binnen, maar er volgen ook nog losse buien met kans op hagel, een donderklap en felle regen. Tussendoor zitten er opklaringen en die kunnen zelfs breed uitvallen. Het is wel echt koel met eerst nog maxima die naar 11 graden kunnen oplopen, maar tijdens de passage van de felle buien is het maar 6-7 graden. In een heel felle bui na passage van de buienlijn zelfs tijdelijk zakkend naar 3-4 graden. De wind neemt later in de middag opnieuw af, maar kan toch nog tot 60-70 km per uur aanwakkeren tijdens buien en aan zee.
In de avond en nacht naar dinsdag blijft het wisselvallig met kans op een bui en minima rond een 6-7 graden. De wind neemt wat af, maar blijft toch flink doorwaaien uit west tot noordwest. Er blijven ook vannacht windstoten mogelijk van rond 60-70 km per uur aan zee tot rond 50 km per uur landinwaarts. De buien kunnen gepaard gaan met hagel en een onweersklap. Tussendoor zijn er ook (lange) droge perioden, maar buien blijven mogelijk. We verwachten wel de minste buien in het westen, de meeste aan de Oostkust en in het noorden van de regio.
Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over een zonsondergang. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!
Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over een zonsondergang. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!
Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:
Morgen:
Morgen is een wisselvallige dag met wolken en opklaringen en in de loop van de dag ook een aantal verspreide buien. Die kunnen zich in lijnen groeperen. Dat kunnen erg felle buien zijn met kans op hagel stofhagel of een onweersklap en rukwinden. Het is koel met maxima rond een 10-11 graden en nog steeds een flink doorstaande west tot noordwestelijke wind. Die waait minder hard dan op maandag, maar kan toch nog tot 70 km per uur halen aan zee, rond de 50 km per uur landinwaarts. Zeker tijdens en rond buien. De meeste buien zitten ook morgen aan de Oostkust en het noorden en het binnenland. In het westen va West-Vlaanderen zijn er veel minder tot zelfs geen buien.
Ook in de nacht naar woensdag zijn nog buien mogelijk. Doordat de wind dan wat meer noord wordt, kunnen er ook in het westen meer buien opduiken. Minima rond 5 graden.
Overmorgen:
Woensdag heeft de wind een noordelijke hoek opgezocht. Van daaruit blijft koele lucht komen met maxima rond maar 10 tot 12 graden. Opklaringen, wolken en buien wisselen af en dat kunnen nog steeds felle buien zijn, met kans op hagel of ook nog altijd ergens eens een losse donderklap. Het waait dan wel minder hard. Tussen de buien door zijn er aangenamere momenten met flink wat zonneschijn.
In de avond en nacht zitten de meeste buien dan aan de kust. Minima opnieuw rond 5 graden tegen de ochtend.
Later:
Donderdag wordt het rustiger. De buien verdwijnen, de wind neemt af en de temperaturen kunnen wat recht krabbelen richting een graad of 12.
In de tweede helft van de week lijken we het ergste achter de rug te hebben van onze weersinzinking. Het wordt rustiger, de zon breekt meer door en de maxima kunnen dan geleidelijk weer iets hoger gaan uitkomen, maar het gaat langzaam. Een terugkeer van de warme aprildagen is voorlopig niet aan de orde.
Samenvatting:
Vandaag start met brede opklaringen. Vervolgens neemt de bewolking toe en gaat het regenen. Rond en na de middag trekt een zeer actieve buienlijn door onze regio met kans op felle regen, hagel en onweer. Tijdens en vlak na passage van die lijn zijn erg felle windstoten mogelijk tot 100 km per uur aan zee en tot rond 80 km per uur landinwaarts. Schade en overlast zijn mogelijk! Na de buienlijn komen er weer opklaringen, afgewisseld met nog losse buien. De maxima halen bij dat alles slechts hoogstens 11 graden, maar tijdens buien en tijdens passage van die felle buienlijn is dat maar 6-7 graden, in een heel felle bui met hagel zelfs maar 3-4 graden. Na de buienlijn neemt de wind af, maar windstoten tot 70 km per uur blijven mogelijk aan zee, tot rond 50 km per uur landinwaarts.
Vanavond en vannacht blijven buien mogelijk. Er zijn dan ook (lange) droge momenten, maar de buien die er zijn, kunnen fel zijn met hagel en een onweersklap. In het westen van de regio zitten er duidelijk veel minder buien en is het zelfs grotendeels droog. Het is koel met minima rond 5-6 graden.
Geert, maandag 15 april, 06.30 uur
Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/
Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest
De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.
Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.
Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!