VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebie [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De westcirculatie op de Atlantische Oceaan is tot stilstand gekomen. Vooral boven Scandinavië liggen nog diverse verder in invloed afnemende lagedrukgebieden. Boven het Europese continent stijgt de luchtdruk. Verder zien we op de Noordzee ook nog een klein lagedrukgebied liggen dat in de loop van de dag over onze omgeving zal trekken. Dit laag zorgt voor winterse buien. Die kunnen later vandaag vooral landinwaarts bij ons ook voor sneeuwbuien zorgen, dichter bij zee is dat gewoon regen. Verder zitten en blijven we de hele tijd in koude lucht, maar door wind van zee wordt het niet zo heel koud. Voorlopig blijven we in die koude lucht waarbij in het weekeind de invloed van hogedrukgebieden groter wordt met een tijdelijk wat meer naar noordoost draaiende wind. De pluim toont intussen wel niet meer die lage diepvriestemperaturen die er eerder deze week in zaten. Enkel de nacht van maandag op dinsdag ziet er nog zeer koud uit, maar het is mij niet helemaal duidelijk waar het model dit vandaan haalt want de lucht is dan niet zoveel kouder als tijdens de andere nachten. We negeren dit voorlopig nog even. Na dinsdag is de koudste lucht eruit en komen we geleidelijk weer meer onder invloed van oceaanstoringen met langzaam weer oplopende temperaturen:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is er een klein lagedrukgebied dat overdag via Nederland onze kant op komt. De buien die daaraan verbonden zijn, kunnen in de loop van de dag over onze provincies trekken. We halen daarbij opnieuw maxima van maar een paar graden boven nul bij een meer noordelijke wind. Er is wel een verschil in temperaturen: aan zee zorgt die noordelijke wind voor aanvoer van wat zachtere zeelucht met daar maxima tot rond 5-6 graden. Landinwaarts is het kouder en zitten we tussen 2 en 4 graden. De regel is: hoe verder van de kust weg, hoe kouder het is en tijdens buien kan het kwik tot rond het vriespunt zakken.

Die buien kunnen de hele dag voorkomen. Vanochtend zitten ze vooral landinwaarts in het binnenland van West-Vlaanderen en ook in Oost-Vlaanderen. Aan zee en in het westen van West-Vlaanderen zijn er veel minder. In de (late) middag komen er dan meer buien aan en dat kunnen winterse buien zijn. Hoe later ze komen, hoe meer het al afgekoeld is en hoe groter de kans dat er toch wat winterse neerslag bij is die ook kan blijven liggen. De regel is ook opnieuw: hoe verder landinwaarts, hoe groter de vaste fractie neerslag. Zeker in Oost-Vlaanderen moet er vanmiddag rekening gehouden worden met sneeuwbuien waarbij het lokaal wit kan worden. In de zuidoostelijke helft van de provincie en zeker in de Vlaamse Ardennen kan dat zelfs om enkele cm gaan. Ook in West-Vlaanderen zijn dan sneeuwbuien mogelijk, maar ook daar is de regel dat hoe verder je van de kust af zit, hoe groter de kans is op vaste neerslag. Het is zelfs niet onmogelijk dat er ergens een bui met een losse donderklap opduikt.

In de nacht is het opnieuw droog, rustiger en gaat het vooral landinwaarts weer lichtjes vriezen. Zeker daar waar buien zijn gevallen kan het ook weer gevaarlijk glad zijn en blijven in de nacht. Er is dan ook overal kans op algemene gladheid!

 

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen is het opnieuw droog met wolken en zon. Het is rustig met een zwakke wat veranderlijke wind met een voorkeur voor het noordoosten. Veel meer dan een graad of 3-4 zal het daarbij weer niet worden en landinwaarts halen we zelfs dat waarschijnlijk niet. Er komt wel geen nieuwe neerslag meer aan.

’s Nachts blijft het lichtjes vriezen. Veel meer dan een 2-3 graden onder nul geraken we daarbij niet. Het blijft ook de regel dat hoe dichter je bij zee zit, hoe minder koud het is.

Overmorgen:

Ook zondag is een rustige winterdag met opklaringen, brede opklaringen zelfs en wat wolkenvelden. Het blijft koud met ook dan maxima van maar een paar graden boven het vriespunt.

In de nacht krijgen we opnieuw lichte vriestemperaturen.

Later:

Maandag zitten we nog steeds in koude lucht met lichte nachtvorst en overdag licht positieve temperaturen. Wolken en zon blijven elkaar dan afwisselen.

Begin volgende week hebben we nog enkele rustige, licht winterse dagen. Op termijn lijkt er weer verzachting te komen. Vanaf woensdag lopen zowel de nachtelijke minima als de maxima overdag weer enkele graden op. De nachtvorsten verdwijnen dan en er komt meer bewolking met kans op wat lichte regen.

Samenvatting:

Vandaag krijgen we winterse buien. In de ochtend vallen er vooral landinwaarts al enkele verspreide buien, vanmiddag kunnen er meer komen en breiden die zich uit. De regel is: hoe verder landinwaarts, hoe groter de kans op vaste neerslag. Landinwaarts kunnen dat heuse sneeuwbuien worden en die kan blijven liggen. Maxima rond 5-6 graden aan zee tot 2-4 graden landinwaarts, maar tijdens buien kan het kwik tot rond het nulpunt zakken. De wind waait zwak tot matig uit noord tot noordwest, aan zee soms vrij krachtig.

Vanavond verdwijnen de buien, maar ze kunnen wel voor gladheid zorgen die de hele nacht aanhoudt. Het gaat opnieuw licht vriezen met minima tussen 2 graden aan zee tot -2 graden landinwaarts.

Geert, vrijdag 20 januari, 06.40 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Ze zijn er de laatste jaren steeds vroeger bij, maar dit jaar zijn ze echt wel héél vroeg: de hazelaars. Ze staan overal al volop in bloei. Wil je er meer over weten, bekijk dan eens deze video (terug) die ik een paar jaar geleden daarover eens maakte: