VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De westcirculatie op de Atlantische Oceaan is tot stilstand gekomen. Vooral boven Scandinavië liggen nog diverse verder in invloed afnemende lagedrukgebieden. Boven het Europese continent stijgt de luchtdruk. Verder zien we in de buurt van Denemarken ook een polar low liggen dat verder oostwaarts trekt. Een polar low is een klein lagedrukgebied dat ontstaat in koude lucht boven warm zeewater. Het mist de specifieke kenmerken van een gewoon lagedrukgebied met fronten, maar daaromheen liggen erg actieve buienlijnen met winterse neerslag (sneeuw) en er staat ook een fel windveld rond. Vroeger werden deze door de modellen dikwijls gemist, maar tegenwoordig worden die goed opgepikt. Dit polar low zorgt in Antwerpen, Limburg en Nederland voor winterse buien, maar niet bij ons. Later vandaag trekt het weg, maar morgen wordt het gevolgd door nog een klein laagje dat dichter tegen onze omgeving zou komen te liggen met later op de dag buien. Ook vandaag trekt er trouwens later vanmiddag nog een verzwakte buienlijn door onze regio. Verder zitten en blijven we de hele tijd in koude lucht, maar door wind van zee wordt het niet zo heel koud. Voorlopig blijven we in die koude lucht waarbij in het weekeind de invloed van hogedrukgebieden groter wordt met een tijdelijk wat meer naar noordoost draaiende wind. De pluim toont intussen wel niet meer die diepvriestemperaturen van gisteren. Enkel de nacht van maandag op dinsdag ziet er nog zeer koud uit, maar ook dat mag genegeeerd worden want het Europese model gaat uit van een dik sneeuwdek dat er tegen die tijd zou liggen en dat zal niet zo zijn. Dit is een gekende fout in het model die er jammer genoeg niet uit raakt. Op langere termijn blijft er een verzachting in zitten vanaf midden volgende week, maar superzacht zoals het eerder was, lijkt het voorlopig toch niet te worden.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

De dag begint vandaag overal met lichte vriestemperaturen, behalve aan zee. Daar liggen de minima rond een 2-3 graden, maar daar vriest het ook wel lichtjes aan de grond. In Oost-Vlaanderen zijn vooral in de noordelijke helft van de provincie de voorbije nacht enkele buien gevallen, waardoor het in die regio gevaarlijk glad kan zijn door opvriezing van die neerslag op de weg! De andere regio’s hebben daar minder last van, maar er is toch overal kans op gladde plekken in het begin van de ochtend. Overdag is het in de ochtend eerst overal licht bewolkt met brede opklaringen. Gaandeweg de dag schuiven er meer wolken binnen.

Vanmiddag wordt het dan wisselend bewolkt. Eerst aan zee en in West-Vlaanderen, maar die wolken breiden zich later ook in Oost-Vlaanderen uit. We krijgen in de tweede helft van de middag dan de doortocht van een zwakke buienlijn. Daarop kunnen enkele winterse buien zitten van hagel, stofhagel, natte of smeltende sneeuw. De buien die tegen de late middag / vooravond nog vallen, kunnen sneeuwbuien zijn en die kan tijdelijk en lokaal wat blijven liggen. De wind waait daarbij landinwaarts zwak uit het westen, aan de kust is die matig en komt daar uit een noordwestelijke hoek.

Vannacht gaat het dan weer overal vriezen en het is opnieuw uitkijken voor gladde wegen, zeker daar waar buien zijn gevallen. Waar een sneeuwbui viel, kan die sneeuw de hele nacht blijven liggen. Erg koud wordt het niet. Aan zee blijven we opnieuw rond of net boven het vriespunt zitten (maar wel met vorst aan de grond), landinwaarts kan het tot -2 graden vriezen. De wind valt grotendeels weg, enkel aan zee blijft die zwak waaien uit het noordwesten.

.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen is er een tweede polar low (zie inleidende tekst) dat overdag via Nederland naar het oosten koerst. De buien die daaraan verbonden zijn, kunnen in de loop van vrijdag in de late middag over onze provincies trekken. We halen opnieuw maxima van maar een paar graden boven nul bij een meer noordelijke wind.

In de late middag komen dan weer die buien eraan en dat kunnen winterse buien zijn. Hoe later ze komen, hoe meer het al afgekoeld is en hoe groter de kans dat er toch wat winterse neerslag bij is die ook kan blijven liggen. Dat wordt morgen nog nowcasten om dat in de gaten te houden.

In de nacht is het opnieuw droog, rustiger en gaat het vooral landinwaarts weer lichtjes vriezen. Zeker daar waar buien zijn gevallen kan het ook weer gevaarlijk glad zijn en blijven in de nacht.

Overmorgen:

Zaterdag is het opnieuw droog met wolken en zon. Het is rustig met een zwakke wat veranderlijke wind met een voorkeur voor het noordoosten. Veel meer dan een graad of 4 zal het daarbij weer niet worden.

’s Nachts blijft het lichtjes vriezen.

Later:

Ook zondag is een rustige winterdag met opklaringen, brede opklaringen zelfs en wat wolkenvelden. Het blijft koud met ook dan maxima van maar een paar graden boven het vriespunt.

Begin volgende week hebben we nog enkele rustige, licht winterse dagen. Op termijn lijkt er weer verzachting te komen.

Samenvatting:

Vandaag start koud met in het noorden van Oost-Vlaanderen vrij uitgebreide gladheid door gevallen buien in de nacht. Ook elders zijn echter gladde plekken mogelijk. Overdag is het eerst vrij zonnig met wat wolken. In de namiddag komen er meer wolken, in de late middag / vooravond gevolgd door winterse buien (zie uitgebreide dagbespreking). Het wordt niet veel meer dan 3-4 graden bij een zwakke westelijke wind die aan zee matig is uit het noordwesten.

Vanavond verdwijnen de buien, maar ze kunnen wel voor gladheid zorgen die de hele nacht aanhoudt. Het gaat opnieuw licht vriezen met minima tussen 2 graden aan zee tot -2 graden landinwaarts.

Geert, donderdag 19 januari, 06.40 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Ze zijn er de laatste jaren steeds vroeger bij, maar dit jaar zijn ze echt wel héél vroeg: de hazelaars. Ze staan overal al volop in bloei. Wil je er meer over weten, bekijk dan eens deze video (terug) die ik een paar jaar geleden daarover eens maakte: