DO

05/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebie [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

11° | 19°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De westcirculatie op de Atlantische Oceaan is tot stilstand gekomen. We zien daar nu een blokkade van hogedruk liggen. Boven Europa en Scandinavië liggen nog diverse verder in invloed afnemende lagedrukgebieden Verder zien we boven de noordelijke Noordzee ook een polar low liggen dat ten noorden van de Wadden richting Denemarken zal trekken. Een polar low is een klein lagedrukgebied dat ontstaat in koude lucht boven warm zeewater. Het mist de specifieke kenmerken van een gewoon lagedrukgebied met fronten, maar daaromheen liggen erg actieve buienlijnen met winterse neerslag (sneeuw) en er staat ook een fel windveld rond. Vroeger werden deze door de modellen dikwijls gemist, maar tegenwoordig worden die goed opgepikt. Dit polar low kan voor enkele buien zorgen eind van komende nacht. Morgen trekt het weg, maar op vrijdag wordt het gevolgd door een tweede polar low dat dichter tegen onze omgeving zou komen te liggen met buien. Verder zitten en blijven we de hele tijd in koude lucht, maar door wind van zee wordt het niet zo heel koud. Voorlopig blijven we in die koude lucht waarbij in het weekeind de invloed van hogedrukgebieden groter wordt met een naar oost tot zuidoost draaiende wind. De pluim is wel de weg kwijt en toont in het weekeind diepvriestemperaturen. Dit mag genegeeerd worden want het Europese model gaat uit van een dik sneeuwdek dat er tegen die tijd zou liggen en dat zal niet zo zijn. Dit is een gekende fout in het model die er jammer genoeg niet uit raakt. Meest waarschijnlijke is ook in het weekeind een verder zetten van het licht winterse weerbeeld met lichte vriestemperaturen in de nacht en overdag maxima van enkele graden boven nul.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is een rustige dag met brede opklaringen, maar we zitten in koudere lucht dus veel meer dan een 4-5 graden zal het daarbij niet worden. Gaandeweg de dag krijgen we ook weer met een mix van wolken en opklaringen te maken waarbij de kans op een bui geleidelijk aan groter wordt naarmate de dag vordert. Vooral naar de latere middag / avond toe kan er aan zee een enkele winterse bui opduiken, elders blijft het droog. De wind zit in west tot zuidwestelijke richting en waait zwak tot matig boven land, aan de kust is die matig tot vrij krachtig.

In de nacht vriest het landinwaarts weer lichtjes tijdens de opklaringen. De kans op enkele buien is er nog steeds en wordt zelfs wat groter. Als er een bui opduikt, kan dat een winterse bui zijn en is het mogelijk dat het daarbij plaatselijk wat witjes wordt. Vooral tegen de ochtend zijn er enkele verspreide buien mogelijk. Aan zee blijft het flink waaien, boven land is die wind veel minder. Aan zee is het dan ook een stuk zachter door minder koude wind die van zee aangevoerd wordt terwijl het landinwaarts kouder is. Daarom ook dat de buien aan zee gewoon regenbuien zijn, terwijl dat landinwaarts een winterse bui kan zijn.

.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen verschijnen er weer meer wolken. Het blijft landinwaarts wel rustig met een zwakke wind die voor een zuidwestelijke tot westelijke richting kiest en veel meer dan een 5-6 graden halen we niet. In de ochtend is eventueel nog een lichte winterse bui mogelijk. Aan zee staat er ook morgen duidelijk weer meer wind dan landinwaarts.

De nacht naar vrijdag kan opnieuw een graadje vorst opleveren.

Overmorgen:

Vrijdag is er een tweede polar low (zie inleidende tekst) dat overdag via Nederland naar het oosten koerst. De buien die daaraan verbonden zijn, kunnen in de loop van vrijdag over onze provincies trekken. Waarschijnlijk zijn dat echter allemaal buien met meer vloeibare dan vaste neerslagvormen en blijft er hoogstens landinwaarts tijdelijk eens iets liggen, maar het meeste gaat snel verdwijnen en wegsmelten. We halen opnieuw maxima van maar een paar graden boven nul bij een meer noordelijke wind.

In de nacht is het opnieuw droog, rustiger en gaat het vooral landinwaarts weer lichtjes vriezen.

Later:

Zaterdag is het opnieuw droog met wolken en zon. Het is rustig met een zwakke wat veranderlijke wind met een voorkeur voor het noordoosten. Veel meer dan een graad of 4 zal het daarbij weer niet worden.

’s Nachts blijft het lichtjes vriezen.

Het weekeind brengt hetzelfde licht winterse weer als tijdens de komende dagen. De maxima overdag vallen terug naar hoogstens een graad of 5 en in de nachten kan het lichtjes gaan vriezen. Op termijn lijkt er weer verzachting te komen.

Samenvatting:

Vandaag krijgen we een mix van wolken en opklaringen met soms brede opklaringen. De kans op een bui is erg klein en als die er al komt, is dat waarschijnlijk aan de kust. Het wordt daar een 5-6 graden, landinwaarts rond 4 graden. Daarbij staat een zwakke tot matige zuidwestelijke wind, maar aan zee kan die vrij krachtig worden.

Vanavond en vannacht vriest het landinwaarts licht, aan zee blijven de minima licht positief en staat er nog steeds meer wind dan elders. Eind van de nacht zijn enkele (winterse) buien mogelijk.

Geert, woensdag 18 januari, 06.35 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Ze zijn er de laatste jaren steeds vroeger bij, maar dit jaar zijn ze echt wel héél vroeg: de hazelaars. Ze staan overal al volop in bloei. Wil je er meer over weten, bekijk dan eens deze video (terug) die ik een paar jaar geleden daarover eens maakte: