DO

05/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebie [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

11° | 19°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De stevige westcirculatie op de Atlantische Oceaan loopt af. Een laatste zeer actieve depressie trok gisteren door onze omgeving, waarna we in veel minder zachte lucht terecht zijn gekomen. Er liggen in onze buurt daarbij vandaag nog diverse kleinere lagedruksystemen, maar wij zitten daartussen in een soort zadelgebied waarbij actieve neerslaggebieden ons vandaag links laten liggen. Zo liggen er systemen ten zuidwesten van de Britse Eilanden en in de buurt van Denemarken. Verder zien we voor de Noorse kust ook een polar low liggen dat tegen woensdag op de Noordzee aankomt, maar zoals het er nu naar uitziet onze regio’s niet zal bereiken. Wel stijgt daardoor tegen woensdag / donderdag de kans op enkele winterse buien want we zitten intussen dieper in polaire (koude) lucht. Daardoor zitten de temperaturen de komende dagen op een lager niveau en krijgen dan vooral in de nachten wat winterse trekjes. Die trend zat er de vorige dagen ook al in en zet door. Die koudere lucht kan zich dan ook een tijdje bij ons handhaven waardoor we in de nachten met lichte nachtvorst af te rekenen krijgen en overdag de temperaturen maar een beperkt aantal graden boven het vriespunt gaan uitkomen. We krijgen dan ook voorlopig even voor een wat langere tijd met een licht winters weerbeeld af te rekenen. Er zit daarbij (voorlopig nog) geen aanzet bij tot meer structureel winterweer en op termijn zien we in de pluim ook weer zachtere oplossingen, maar superzacht zoals het geweest is, zal het voorlopig toch even niet meer worden:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag start de ochtend met lichte vriestemperaturen en in combinatie met een glad wegdek, is het daarbij op heel veel plekken SUPERGLAD! Wees dan ook zeer voorzichtig als je vanochtend de baan op moet! Die gladheid kan tot rond halfweg de ochtend aanhouden. Tegen 9 à 10 uur wordt de situatie normaal. Overdag is het dan droog met zonnige perioden, afgewisseld met wolkenvelden. Het wordt niet veel meer dan 3 tot 5 graden. De wegen drogen daarbij wel grotendeels op bij een zwakke tot hoogstens matige wind uit een zuidwestelijke richting.

In de nacht naar woensdag is opnieuw lichte nachtvorst mogelijk, maar omdat de wegen tegen dan opgedroogd zijn, zal dat niet tot zo’n uitgebreide gladheid leiden als vanochtend. Toch blijft het uitkijken voor mogelijke lokale gladde plekken op de gekende plekken zoals op- en afritten, brugdekken en secundaire wegen.

.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen is dan ook weer een rustige dag met brede opklaringen, maar we zitten in koudere lucht dus veel meer dan een 4-5 graden zal het daarbij niet worden. Gaandeweg de dag krijgen we ook weer met een mix van wolken en opklaringen te maken waarbij de kans op een bui geleidelijk aan groter wordt naarmate de dag vordert. Vooral naar de latere middag / avond toe kunnen enkele winterse buien opduiken. De wind zit morgen in een meer west tot noordwestelijke richting en waait zwak tot matig.

In de nacht vriest het landinwaarts weer lichtjes tijdens de opklaringen. De kans op enkele buien is er nog steeds en wordt zelfs wat groter. Als er een bui opduikt, kan dat een winterse bui zijn en is het mogelijk dat het daarbij plaatselijk wat witjes wordt.

Overmorgen:

Donderdag verschijnen er weer meer wolken. Het blijft wel rustig met een zwakke wind die voor een zuidwestelijke tot westelijke richting kiest en veel meer dan een 5-6 graden halen we niet. In de ochtend is eventueel nog een lichte winterse bui mogelijk.

De nacht naar vrijdag kan opnieuw een graadje vorst opleveren.

Later:

Vrijdag verloopt ook rustig met wolken en opklaringen en koele maxima van hoogstens rond een 5-tal graden.

Ook de nacht naar zaterdag kan wat lichte nachtvorst opleveren.

Het weekeind brengt hetzelfde licht winterse weer als tijdens de komende dagen. De maxima overdag vallen terug naar hoogstens een graad of 5 en in de nachten kan het lichtjes gaan vriezen. Op termijn lijkt er weer verzachting te komen.

Samenvatting:

Vandaag start superglad! Op heel veel plekken is het de eerste helft van de ochtend echt zeer glad door de combinatie van lichte vriestemperaturen en een nat wegdek! Die situatie normaliseert tegen halfweg de ochtend. Daarna blijft het overdag droog met een mix van wolken en opklaringen. We halen daarbij maximaal zo’n 3 tot 5 graden bij een zwakke tot matige zuidwestelijke wind.

Komende avond en nacht kan het weer lichtjes gaan vriezen, maar omdat de wegen er tegen dan droog bij liggen, is er dan slechts plaatselijke gladheid te verwachten.

Geert, dinsdag 17 januari, 06.35 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Ze zijn er de laatste jaren steeds vroeger bij, maar dit jaar zijn ze echt wel héél vroeg: de hazelaars. Ze staan overal al volop in bloei. Wil je er meer over weten, bekijk dan eens deze video (terug) die ik een paar jaar geleden daarover eens maakte: