VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De stevige westcirculatie op de Atlantische Oceaan loopt geleidelijk op de laatste benen want er zit een verandering in de weerkaarten aan te komen. Voorlopig blijft het nog heel even een komen en gaan van depressies die ons weer beheersen. Die trekken één voor één over onze omgeving met hun fronten en buienlijnen. Het is wel minder zacht aan het worden. Vandaag beheerst een zeer actief laag ons weerbeeld. Het trekt in de loop van de dag net doorheen of net ten noorden van ons richting Duitsland. Dat is een iets meer noordelijker koers dan aanvankelijk voorzien. De zeer actieve neerslagzone van dat laag trekt ook weer over onze regio en daarna komen wij dan dieper achter de fronten terecht in polaire lucht. Daardoor raken de temperaturen de komende dagen in een dalende lijn en krijgen dan zelfs toch winterse trekjes in de nachten. Die trend zat er de vorige dagen ook al in en zet door. Na het laag dat morgen passeert, krijgen we te maken met drukstijgingen en kan koudere lucht zich bij ons handhaven waardoor we in de nachten met lichte nachtvorst af te rekenen krijgen en overdag de temperaturen maar een paar graden boven het vriespunt gaan uitkomen. We krijgen dan ook vanaf dinsdag met een licht winters weerbeeld af te rekenen. De temperaturen worden daarbij vandaag wel weer wat hoger ingetekend en het lijkt er ook meer en meer op dat we snel de draad van de zachte wisselvalligheid weer gaan oppikken naar volgend weekeind / begin volgende week toe:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag trekt alweer een zeer intens neerslaggebied met zwaartepunt net over onze regio. In de intense neerslag zou dan tijdelijk wat natte sneeuw kunnen voorkomen, maar accumulatie wordt daarbij absoluut niet verwacht. Omdat het regengebied ook wat noordelijker ligt dan in eerdere verwachtingen, is zelfs de kans op natte sneeuw veel kleiner geworden en is het waarschijnlijk allemaal pure regen. Er wordt wel weer gemakkelijk meer dan 20 liter water per vierkante meter verwacht en dat zal lokaal zeker tot problemen en overlast leiden! In de neerslag dalen de temperaturen gemakkelijk naar amper 2 tot 3 graden. Buiten de neerslag lopen die weer op. De wind is daarbij erg veranderlijk. Eerst komt die uit het zuiden en waait zwak. Overdag draait die via oost over noordoost naar noord tot noordwest tegen de late middag en neemt dan tijdelijk weer meer toe. Aan zee met uitschieters tot 60-70 km per uur, landinwaarts tot rond 40-50 km per uur. Tegen de avond gaat die wind dan weer liggen.

Vanavond en vannacht valt er dan mogelijk nog wel ergens eens een winterse bui, hoewel die kans maar heel klein is. Het wordt wel kouder en de wind gaat liggen. Tegen de ochtend valt die weg en gaan we naar -1 tot -2 graden. Met een nog altijd nat wegdek is het dan overal uitkijken voor algemene gladheid!

.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen zit de wind in een noordelijke hoek en worden er mogelijk enkele verspreide (winterse) buien aangevoerd. Het wordt niet veel meer dan 3 tot 5 graden. Dat kunnen buien met hagel, stofhagel en zelfs natte of smeltende sneeuw zijn. Veel plekken houden het echter ook weer droog, om niet te zeggen de meeste want de kans op een bui is maar klein.

In de nacht naar woensdag is opnieuw lichte nachtvorst mogelijk en ook dan kan een winterse bui vallen. Als die in de nacht valt, zou het tijdelijk en plaatselijk toch al wel eens wat witjes kunnen worden.

Overmorgen:

Woensdag is een rustige dag met brede opklaringen, maar we zitten in koudere lucht dus veel meer dan een 4-5 graden zal het daarbij niet worden.

In de nacht vriest het lichtjes.

Later:

Donderdag verschijnen er weer meer wolken. Het blijft wel rustig met een zwakke wind die voor een zuidwestelijke richting kiest en veel meer dan een 5-6 graden halen we niet.

De nacht naar vrijdag kan opnieuw een graadje vorst opleveren.

In de loop van de week evolueren we steeds meer naar een licht winters weerbeeld. Aanvankelijk vallen er nog (mogelijk winterse) buien, maar later in de week lijkt het droger te gaan worden. De maxima overdag vallen terug naar hoogstens een graad of 5 en in de nachten kan het lichtjes gaan vriezen. Op termijn lijkt er weer verzachting te komen.

Samenvatting:

Het gaat vandaag weer de hele dag intens en overvloedig regen. Lokaal is overlast mogelijk. De neerslag kan hier en daar ook wel eens ophouden, maar telkens komen er weer nieuwe neerslaggebieden achteraan. We halen een 5-tal graden. De eerst zwakke zuidelijke wind draait later via oost naar noord en noordwest en wordt in de tweede helft van de middag tijdelijk veel krachtiger. Zeker aan de kust.

Vanavond gaat de wind weer liggen en in de nacht wordt het droog. Tegen de ochtend gaat het lichtjes vriezen met algemene gladheid tot gevolg!

Geert, maandag 16 januari, 06.30 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Ze zijn er de laatste jaren steeds vroeger bij, maar dit jaar zijn ze echt wel héél vroeg: de hazelaars. Ze staan overal al volop in bloei. Wil je er meer over weten, bekijk dan eens deze video (terug) die ik een paar jaar geleden daarover eens maakte: