DO

05/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebie [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

11° | 19°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De stevige westcirculatie op de Atlantische Oceaan loopt geleidelijk op de laatste benen want er zit een verandering in de weerkaarten aan te komen. Voorlopig blijft het nog heel even een komen en gaan van depressies die ons weer beheersen. Die trekken één voor één over onze omgeving met hun fronten en buienlijnen. Het is wel minder zacht aan het worden. Vandaag beheerst een depressie op de Noordzee ons weer nog met een mix van wolken, zon en enkele buien, vooral later op de dag. Dit laag trekt overdag snel richting Zweden. Morgen volgt een nieuw actief laag dat net ten zuiden van of net over onze regio richting Duitsland trekt. De zeer actieve neerslagzone van dat laag trekt ook weer over onze regio en daarna komen wij dan dieper achter de fronten terecht in polaire lucht. Daardoor raken de temperaturen na het weekeind in een dalende lijn en krijgen dan zelfs toch winterse trekjes. Die trend zat er de vorige dagen ook al in en zet door en versterkt zich zelfs nog iets. Na het laag dat morgen passeert, krijgen we te maken met drukstijgingen en kan koudere lucht zich bij ons handhaven waardoor we in de nachten met lichte nachtvorst af te rekenen krijgen en overdag de temperaturen maar een paar graden boven het vriespunt gaan uitkomen. We krijgen dan ook vanaf dinsdag met een licht winters weerbeeld af te rekenen. Op termijn kan dit nog alle kanten op zoals de pluim laat zien:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag volgen er geleidelijk aan buien en wordt het ook koeler. De temperaturen zitten duidelijk in een dalende lijn en halen dan nog maar een 7-8 graden als hoogste waarden. Bij een bui is eventueel een donderklap of wat hagel mogelijk, maar er zijn ook langere droge perioden. De meeste buien zitten pas later in de middag. Het is best mogelijk dat veel plaatsen het tot die tijd volledig droog houden. Er is wel nog altijd redelijk wat wind. Die kan zeker aan de kust weer vrij krachtig tot krachtig worden, maar neemt in de loop van de middag dan geleidelijk aan in kracht af.

In de nacht naar maandag zijn eerst nog enkele buien mogelijk, later is het droog, maar de bewolking neemt snel toe. Tegen de ochtend volgt regen. Minima daarbij rond een 4-5 graden bij een naar zuid draaiende wind die flink in kracht afneemt.

.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen trekt alweer een zeer intens neerslaggebied met zwaartepunt net over of net ten zuiden van onze regio. In de intense neerslag zou dan tijdelijk wat natte of smeltende sneeuw kunnen voorkomen, maar accumulatie wordt daarbij niet verwacht. Er wordt wel weer gemakkelijk meer dan 20 liter water per vierkante meter verwacht! In de neerslag dalen de temperaturen gemakkelijk naar amper 1 tot 3 graden. Buiten de neerslag lopen die weer op. De wind is morgen erg veranderlijk. Eerst komt die uit het zuiden en waait zwak. Overdag draait die via oost over noordoost naar noord tot noordwest tegen de late middag en neemt dan tijdelijk weer meer toe.

In de nacht naar dinsdag is zeker landinwaarts wat lichte nachtvorst mogelijk. Er valt dan mogelijk nog wel ergens eens een winterse bui, hoewel die kans maar heel klein is.

Overmorgen:

Dinsdag zit de wind in een noordelijke hoek en worden er mogelijk enkele verspreide (winterse) buien aangevoerd. Het wordt niet veel meer dan 3 tot 5 graden. Dat kunnen buien met hagel, stofhagel en zelfs natte of smeltende sneeuw zijn. Veel plekken houden het echter ook weer droog.

In de nacht naar woensdag is opnieuw lichte nachtvorst mogelijk en ook dan kan een winterse bui vallen. Als die in de nacht valt, zou het tijdelijk en plaatselijk toch al wel eens wat witjes kunnen worden.

Later:

Woensdag is een rustige dag met brede opklaringen, maar we zitten in koudere lucht dus veel meer dan een 3-4 graden zal het daarbij niet worden.

In de nacht vriest het lichtjes.

In de loop van de week evolueren we steeds meer naar een licht winters weerbeeld. Aanvankelijk vallen er nog (mogelijk winterse) buien, maar later in de week lijkt het droger te gaan worden. De maxima overdag vallen terug naar hoogstens een graad of 5 en in de nachten kan het lichtjes gaan vriezen. Op termijn lijkt er weer verzachting te komen, maar zeker is dat niet. Er zijn ook winterse oplossingen in het ensemble aanwezig.

Samenvatting:

Vandaag is een licht wisselvallige dag met vooral in de ochtend nog vrij veel wind. Zeker aan zee. Daar waait die vrij krachtig tot krachtig. Boven land is die minder. Het weerbeeld toont een mix van wolken en opklaringen met vooral (later) in de middag ook een aantal verspreide buien. Die kunnen eventueel wat winters zijn.

Vanavond verdwijnen de buien. In de nacht neemt de bewolking toe met regen tegen de ochtend. Minima rond 4 graden.

Geert, zondag 15 januari, 09.40 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Ze zijn er de laatste jaren steeds vroeger bij, maar dit jaar zijn ze echt wel héél vroeg: de hazelaars. Ze staan overal al volop in bloei. Wil je er meer over weten, bekijk dan eens deze video (terug) die ik een paar jaar geleden daarover eens maakte: