DO

05/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebie [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

11° | 19°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De stevige westcirculatie op de Atlantische Oceaan dendert voorlopig nog even door, maar loopt toch geleidelijk op de laatste benen want er zit een verandering in de weerkaarten aan te komen. Daardoor blijft het voorlopig nog even een komen en gaan van depressies die ons weer beheersen. Die trekken één voor één over onze omgeving met hun fronten en buienlijnen. Daarbij blijft het vandaag nog zeer zacht en we moeten al weken lang steeds maar hetzelfde zeggen: ook vandaag weer trekken daarbij diverse al dan niet actieve of minder actieve fronten en buienlijnen doorheen onze regio, begeleid door een erg forse wind. Vandaag gaat het opnieuw om een erg actief front met overvloedige regen. Een zeer actief lagedrukgebied  trekt daarbij over de Noordzee en trekt richting Zweden. Winterse toestanden zijn daarbij voorlopig niet aan de orde, maar we zien wel dat na het weekeind het zwaartepunt van de lagedrukgebieden meer richting Scandinavië opschuift. Daardoor komen wij verder achter de fronten terecht, wat dieper in polaire lucht en daardoor raken de temperaturen na het weekeind toch wel wat in een dalende lijn en krijgen dan zelfs toch winterse trekjes. Die trend zat er de vorige dagen ook al in en zet door. De kans dat er hier of daar eens wat lichte winterse neerslag of een winterse bui valt of dat er een enkele lichte nachtvorst opduikt, wordt dan toch groter. Maandag en dinsdag trekken hierbij ook nog neerslaggebieden dicht bij of net ten zuiden van ons door waarbij er tijdelijk al eens wat lichte winterse neerslag zou kunnen vallen. Later in de week wordt het droger en stabieler en waaiert de pluim weer wat alle kanten op. Er is dus absoluut geen consensus wat het op langere termijn wordt, maar er zitten wel degelijk kansen in op een verlengen van een licht winters weerbeeld.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag ligt al een volgende regenzone klaar en ook dat is weer een erg actief ding. De hele dag lang is het grijs, bewolkt en betrokken en zijn er perioden met regen. Die regen is per momenten overvloedig en daarbij kan er dan ook gemakkelijk weer 10 liter water en meer per vierkante meter gaan vallen, begeleid door een stevige zuidwestelijke wind. Die kan weer uitschieten richting de 60 à 80 km per uur. Aan zee zelfs tijdelijk misschien nog iets hoger. De meeste wind komt er rond de middag aan, nadien lijkt die weer wat af te zwakken. De maxima lopen gedurende de dag langzaam op en bereiken hun hoogste waarden aan het eind van de middag: rond 12 graden.

In de avond en nacht naar zondag nemen de droge perioden het weer over, al blijft een bui zeker mogelijk. De wind neemt tijdelijk wat af, maar trekt naar de ochtend toe weer aan. Minima rond 7-8 graden.

.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen volgen er nog meer buien en dan wordt het ook koeler. De temperaturen zitten duidelijk in een dalende lijn en halen dan nog maar een 7-8 graden als hoogste waarden. Bij een bui is eventueel een donderklap of wat hagel mogelijk, maar er zijn ook langere droge perioden. De meeste buien zitten in de middag. De wind kan tijdelijk ook weer fors aantrekken met windstoten van 70 tot 80 km per uur, aan zee mogelijk zelfs iets harder.

In de nacht naar maandag blijven er buien mogelijk en die zouden dan zelfs een winters karakter kunnen gaan krijgen. De minima dalen dan naar enkele graden boven het vriespunt.

Overmorgen:

Ook maandag zijn er nog buien en perioden met neerslag en met het kouder worden van de bovenluchten, neemt de kans op lichte winterse neerslag toe. Dat is dan hagel of wat natte of zelfs smeltende sneeuw. De maxima halen dan niet veel meer dan 5-6 graden. In de loop van maandag trekt een intens neerslaggebied met zwaartepunt net over of net ten zuiden van onze regio. In de intense neerslag zou dan tijdelijk wat natte of smeltende sneeuw kunnen voorkomen, maar accumulatie wordt daarbij niet verwacht.

In de nacht naar dinsdag is zeker landinwaarts wat lichte nachtvorst mogelijk. Er valt dan mogelijk nog wel ergens eens een winterse bui.

Later:

Dinsdag zit de wind in een noordelijke hoek en worden er (winterse) buien aangevoerd. Het wordt niet veel meer dan 3 tot 5 graden en er vallen regelmatig buien. Dat kunnen buien met hagel, stofhagel en zelfs natte of smeltende sneeuw zijn.

In de nacht naar woensdag is opnieuw lichte nachtvorst mogelijk en ook dan kan een winterse bui vallen. Als die in de nacht valt, zou het tijdelijk en plaatselijk toch al wel eens wat witjes kunnen worden.

Begin volgende week evolueren we naar een licht winters weerbeeld. Aanvankelijk vallen er nog (mogelijk winterse) buien, maar later in de week lijkt het droger te gaan worden. De maxima overdag vallen terug naar hoogstens een graad of 5 en in de nachten kan het lichtjes gaan vriezen. Op termijn lijkt er weer verzachting te komen, maar zeker is dat niet. Er zijn ook winterse oplossingen in het ensemble aanwezig.

Samenvatting:

Vandaag wordt opnieuw een kletsnatte en erg onstuimige dag. Er valt uitgebreid en veel regen. Er kan gemakkelijk weer 10 tot 20 liter water per vierkante meter vallen, begeleid door een forse wind met felle uitschieters die lokaal tot 80 km per uur kunnen halen, tijdelijk zelfs mogelijk wat meer. Het wordt 12 graden, maar die maxima bereiken we pas eind van de dag.

Vanavond en vannacht is het zwaar bewolkt, maar meest droog. Het blijft winderig bij minima rond 7-8 graden.

Geert, zaterdag 14 januari, 08.35 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Ze zijn er de laatste jaren steeds vroeger bij, maar dit jaar zijn ze echt wel héél vroeg: de hazelaars. Ze staan overal al volop in bloei. Wil je er meer over weten, bekijk dan eens deze video (terug) die ik een paar jaar geleden daarover eens maakte: