DO

05/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebie [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

11° | 19°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De stevige westcirculatie op de Atlantische Oceaan dendert voorlopig nog even door. Daardoor blijft het een komen en gaan van depressies die ons weer beheersen. Die trekken één voor één over onze omgeving met hun fronten en buienlijnen. Daarbij blijft het zeer zacht en we moeten al weken lang steeds maar hetzelfde zeggen: ook vandaag weer trekken daarbij diverse al dan niet actieve of minder actieve fronten en buienlijnen doorheen onze regio, begeleid door een erg forse wind. Vandaag lijkt het echter maar om een paar verspreide buien te gaan. Een lagedrukgebied ligt daarbij met kern boven de Noordzee en trekt richting Zweden. Winterse toestanden zijn daarbij voorlopig niet aan de orde, maar we zien wel dat na het weekeind het zwaartepunt van de lagedrukgebieden meer richting Scandinavië opschuift. Daardoor komen wij verder achter de fronten terecht, wat dieper in polaire lucht en daardoor raken de temperaturen na het weekeind toch wel wat in een dalende lijn en krijgen dan zelfs toch winterse trekjes. Die trend zat er de vorige dagen ook al in en zet door. De kans dat er hier of daar eens wat lichte winterse neerslag of een winterse bui valt of dat er een enkele lichte nachtvorst opduikt, wordt dan toch groter. Al moeten we wel opmerken dat de oper (de rode lijn) in de nachten telkens wel bij de koudste oplossingen zit en dat de meeste oplossingen het niet zo koud zien worden als die oper. Op langere termijn neigen de temperaturen weer naar verzachting, maar daar valt voorlopig weinig zinnigs over te zeggen want er is na volgende week een grote spreiding in de pluim. Toch is een verder zetten van de wisselvalligheid het meest voor de hand liggende scenario, maar eerst gaan we begin volgende week toch wel enkele licht winterse dagen krijgen met duidelijk lagere temperaturen en kans op wat winterse neerslag.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag lijkt weer een wat betere dag te kunnen worden. We zitten weer tussen een aantal storingen in waarbij er overdag weer langere droge perioden zijn met ruimte voor de zon. Misschien dat er ergens nog wel eens een enkele lokale bui opduikt, maar de klemtoon ligt toch op de droge perioden. De kans op een lokale bui wordt wel groter naarmate de dag vordert. Het blijft ook zacht met maxima die alweer rond een 10-tal graden blijven zitten. Er is ook nog altijd veel wind. Die speelt vooral in de ochtend nog fors op met opnieuw uitschieters tussen 60-70 km landinwaarts en tot 80 km per uur aan de kust. Later op de dag neemt de wind geleidelijk wat in kracht af. Ze zit ook meer in een westelijke richting vandaag.

In de avond en nacht stijgen de neerslagkansen weer en zeker na middernacht gaat het opnieuw regenen. De minima kunnen voordien wel zakken naar een 4-5 graden. Nadien lopen ze weer op.

.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen ligt al een volgende regenzone klaar en ook dat is weer een erg actief ding. De hele dag lang is het grijs, bewolkt en betrokken en zijn er perioden met regen. Ook dan kan er gemakkelijk weer 10 liter water en meer per vierkante meter gaan vallen, begeleid door een stevige zuidwestelijke wind. Die kan weer uitschieten richting de 60 à 80 km per uur.

In de avond en nacht naar zondag nemen de droge perioden het weer over, al blijft een bui zeker mogelijk.

Overmorgen:

Zondag volgen er nog meer buien en dan wordt het ook koeler. De temperaturen zitten duidelijk in een dalende lijn en halen dan nog maar een 7-8 graden als hoogste waarden. Bij een bui is eventueel een donderklap of wat hagel mogelijk, maar er zijn ook langere droge perioden.

In de nacht naar maandag blijven er buien mogelijk en die zouden dan zelfs een winters karakter kunnen gaan krijgen.

Later:

Ook maandag zijn er nog buien en met het kouder worden van de bovenluchten, neemt de kans op lichte winterse neerslag toe. Dat is dan hagel of wat natte of zelfs smeltende sneeuw. De maxima halen dan niet veel meer dan 5-6 graden.

In de nacht naar dinsdag is zeker landinwaarts wat lichte nachtvorst mogelijk.

Begin volgende week evolueren we naar een licht winters weerbeeld. Aanvankelijk vallen er nog (mogelijk winterse) buien, maar later lijkt het droger te gaan worden. De maxima overdag vallen terug naar hoogstens een graad of 5 en in de nachten kan het lichtjes gaan vriezen. Op termijn lijkt er weer verzachting te komen.

Samenvatting:

Vandaag is het veel droger. Een lokale bui is zeker nog mogelijk, maar zal de uitzondering zijn. Het is wel eerst nog erg winderig uit west tot zuidwest met zeker in de ochtend aan zee nog felle rukwinden. Mogelijk tot 80 km per uur. Gaandeweg de dag neemt de wind af. Het wordt daarbij een 10-tal graden.

Vanavond neemt de bewolking toe en later in de nacht volgt weer regen. Minima daarvoor rond een 5-6 graden.

Geert, vrijdag 13 januari, 06.20 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Ze zijn er de laatste jaren steeds vroeger bij, maar dit jaar zijn ze echt wel héél vroeg: de hazelaars. Ze staan overal al volop in bloei. Wil je er meer over weten, bekijk dan eens deze video (terug) die ik een paar jaar geleden daarover eens maakte: