DO

05/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebie [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

11° | 19°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De stevige westcirculatie op de Atlantische Oceaan dendert maar door. Daardoor blijft het een komen en gaan van depressies die ons weer beheersen. Die trekken één voor één over onze omgeving met hun fronten en buienlijnen. Daarbij blijft het zeer zacht en we moeten al weken lang steeds maar hetzelfde zeggen: ook vandaag weer trekken daarbij diverse al dan niet actieve of minder actieve fronten en buienlijnen doorheen onze regio en daarbij kan er veel regen vallen, begeleid door een erg forse wind. We vinden de sturende lagedrukgebieden daarbij vandaag op de weerkaart terug bij Schotland, IJsland en voor de Noorse kust. Winterse toestanden zijn daarbij voorlopig niet aan de orde, maar we zien wel dat na het weekeind het zwaartepunt van de lagedrukgebieden meer richting Scandinavië opschuift. Daardoor komen wij verder achter de fronten terecht, wat dieper in polaire lucht en daardoor raken de temperaturen na het weekeind toch wel wat in een dalende lijn en krijgen dan zelfs toch winterse trekjes. Die trend zat er de vorige dagen ook al in en lijkt door te zetten. De kans dat er hier of daar eens wat lichte winterse neerslag of een winterse bui valt of dat er een enkele lichte nachtvorst opduikt, wordt dan toch groter. Al moeten we wel opmerken dat de oper (de rode lijn) wel bij de koudste oplossingen zit en dat de meeste oplossingen het niet zo koud zien worden als die oper. Op langere termijn neigen de temperaturen weer naar verzachting, maar daar valt voorlopig weinig zinnigs over te zeggen. Toch is een verder zetten van de wisselvalligheid het meest voor de hand liggende scenario. Ook de aanhoudend forse neerslagsommen springen in het oog:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag volgt er … jawel: nieuwe regen. Er zijn de hele weer veel wolken en geen of amper zon. Daarbij komen er weer uitgebreide perioden met regen en/of buien voor bij zachte maxima die weer gemakkelijk in de dubbele cijfers gaan zitten en rond 11-12 graden uitkomen. De zuidwestelijke wind blijft flink opspelen en waait telkens vrij krachtig tot krachtig met uitschieters tot rond een 70, misschien zelfs 80 km per uur landinwaarts. Aan zee is dat telkens wat hoger en zijn pieken tot 90, zelfs 100 km per uur niet uitgesloten. Er kunnen verspreid over de dag weer enkele tientallen liters water naar omlaag komen. Dat kan op sommige plekken samen met de neerslag van de voorbije nacht voor mogelijke overlast zorgen want tegen de avond kan er lokaal wel 30 tot 40 liter water gevallen zijn!

Tegen de avond en de nacht naar vrijdag wordt het opnieuw droger, al blijft een bui zeker ook dan tot de mogelijkheden behoren. We blijven met zachte minima zitten van rond een 8 à 9 graden. De wind gaat daarbij aanvankelijk in kracht afnemen, maar spant tegen de ochtend weer aan met opnieuw forse windstoten.

.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen lijkt dan weer een wat betere dag te kunnen worden. We zitten dan weer tussen een aantal storingen in waarbij er overdag weer langere droge perioden zijn met ruimte voor de zon. Misschien dat er ergens nog wel eens een enkele lokale bui opduikt, maar de klemtoon ligt op vrijdag toch op de droge perioden. Het blijft ook zacht met maxima die alweer rond een 10-tal graden blijven zitten. Er is ook nog altijd veel wind. Die speelt vooral in de ochtend nog fors op met opnieuw uitschieters tussen 60-70 km landinwaarts en tot 80-100 km per uur aan de kust. Later op de dag neemt de wind geleidelijk wat in kracht af.

In de avond en nacht stijgen de neerslagkansen weer en zeker na middernacht gaat het opnieuw regenen.

Overmorgen:

Zaterdag ligt al een volgende regenzone klaar en ook dat is weer een erg actief ding. De hele dag lang is het grijs, bewolkt en betrokken en zijn er perioden met regen. Ook dan kan er gemakkelijk weer 10 liter water en meer per vierkante meter gaan vallen, begeleid door een stevige zuidwestelijke wind.

In de avond en nacht naar zondag nemen de droge perioden het weer over, al blijft een bui zeker mogelijk.

Later:

Zondag volgen er nog meer buien en dan wordt het ook koeler. De temperaturen zitten duidelijk in een dalende lijn en halen dan nog maar een 7-8 graden als hoogste waarden. Bij een bui is eventueel een donderklap of wat hagel mogelijk, maar er zijn ook langere droge perioden.

Ook begin volgende week blijft het wisselvallig. De temperaturen zitten dan wel in een wat dalende lijn waarbij de zeer zachte omstandigheden verdwijnen en we meer naar normale waarden voor de tijd van het jaar gaan. Misschien dat er zelfs eens wat lichte nachtvorst kan opduiken en ook wat winterse neerslag is mogelijk, maar dat gaan we nog in detail moeten bekijken als de termijn dichterbij komt.

Samenvatting:

Vandaag is een woeste dag. Het is bewolkt en er zijn lange en intense perioden met regen. Daarbij waait het stevig met aanvankelijk rukwinden tot 70-80 km per uur landinwaarts en tot 90 (100) km per uur aan zee. Overdag neemt de wind iets af bij maxima rond 11-12 graden.

Vanavond en vannacht neemt de wind tijdelijk wat af, om tegen de ochtend weer aan te trekken. Het is dan droger met nog een lokale bui en minima rond een 7-8 graden.

Geert, donderdag 12 januari, 06.25 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Ze zijn er de laatste jaren steeds vroeger bij, maar dit jaar zijn ze echt wel héél vroeg: de hazelaars. Ze staan overal al volop in bloei. Wil je er meer over weten, bekijk dan eens deze video (terug) die ik een paar jaar geleden daarover eens maakte: