ZO

04/28/2024

Weertype

Weertype

11° | 15°

60 %

Windrichting

4-5 bft
Een klein lagedrukgebied eist vandaag alle aandacht op de weerkaarten op. Het lag vanochtend aa [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

| 19°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied ten noordwesten van de Britse Eilanden beïnvloedt nog steeds ons weer en blijft daar nog voor een tijdje liggen, nog zeker tot na het weekeind. Tegelijk is de luchtdruk boven Europa hoog en ligt daar een sterk en groot hogedrukgebied zodat we met een verdeling lage druk bij de Britse Eilanden en hoge druk op het Europese continent komen te zitten. Deze situatie zit – mede door een erg zwakke straalstroom – volledig geblokkeerd en daar komt voorlopig weinig of geen verandering in. Daarbij zitten we in een diepe zuidelijke stroming met aanvoer van zeer warme lucht. Actieve storingen blijven door de invloed van het Europese hoog op een afstand hoewel we af en toe wel een schampschot van een storing mogen verwachten, maar veel meer dan telkens een tijdelijke toename van de bewolking, levert dat eigenlijk niet op. Het is daarbij alweer maar eens extreem zacht voor de tijd van het jaar. De pluim toont voor de komende dagen nog steeds en aanhoudend verschillende dagen waarop het kwik met gemak de kaap van de 20 graden kan halen en overschrijden. Dit lijkt dan ook in niets op een pluim voor eind oktober / begin november, maar eerder op een lentepluim … Ergens vanaf volgende week maandag / dinsdag gaan de bakens verzet worden. De stroming draait naar een koelere of beter gezegd minder warme westelijke richtingen en meer actieve storingen kunnen tot onze regio doordringen. Echt koud wordt het daarbij nog niet, maar de temperaturen gaan er dan toch duidelijk op achteruit terwijl het ook wisselvalliger wordt:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt het al zeker niet veel koeler. Integendeel. Met flinke zonnige perioden kunnen we weer naar maxima die gemakkelijk richting 20 graden en daarover gaan met pieken rond 21-22 graden. Zelfs een lokale 23 graden is mogelijk! Wolken en zon blijven daarbij het weerbeeld bepalen hoewel er zeker meer zon zal zijn dan gisteren. Toch schijnt die niet altijd even uitbundig. Er zijn perioden met meer wolken, al gaat het dikwijls over hoge en middelhoge bewolking waar de zon nog vrij vlot doorheen geraakt al zullen er ook momenten verspreid over de dag zijn dat dit minder goed lukt. De wind zit daarbij in een zuidelijke hoek en waait meest matig boven land. Aan de kust kan dat tijdelijk wel weer vrij krachtig tot krachtig worden.

De nachten blijven erg zacht. Ook de nacht naar zaterdag verloopt dan ook weer erg zacht met opnieuw minima rond een 13-tal graden of meer.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

 

Morgen:

Morgen zitten we in een tikkeltje minder extreem warme lucht, maar toch kunnen we alweer maxima halen die rond 21-22 graden blijven zitten. De wind blijft uit een zuid tot zuidwestelijke hoek komen en voert daarbij aanhoudend zeer warme lucht aan met een mix van wolken en opklaringen. Soms overheersen daarbij de opklaringen, op andere ogenblikken zijn er dan weer meer wolken, zeker wanneer er eens een zwak staartje van een storing doortrekt. Het is zelfs weer niet uitgesloten dat er al eens een heel tijdelijke en enkele drup regen aan te pas komt.

Aanhoudend zeer zachte nachten daarbij. De meest hoge minima gaan er wel geleidelijk aan uit, maar toch is het ook in de nacht van zaterdag op zondag nog extreem zacht met minima van om en bij de 11-12 graden.

Overmorgen:

Tegen zondag zouden de allerhoogste temperaturen er geleidelijk aan wat uit gaan, maar toch moeten we ook zondag nog gemakkelijk de kaap van de 20 graden kunnen halen. Het weerbeeld blijft daarbij grotendeels ongewijzigd en bestaat telkens uit een mix van wolken en opklaringen.

Later:

Maandag lijkt dan (voorlopig) de laatste dag te worden waarop de 20 graden bereikt kan worden. Gaandeweg de dag neemt de bewolking wel toe en daarmee ook de kans op een verspreide drup regen of een lichte bui.

Na het weekeind neigt de stroming geleidelijk meer zuidwest en later westelijk te worden en komt er geleidelijk aan een einde aan de aanvoer van de warmste lucht. Toch is maandag nog een warme dag, daarna kalven de temperaturen geleidelijk af en evolueren overdag richting een waarde van een 15-tal graden, wat overigens nog altijd erg zacht is voor de tijd van het jaar. Vanaf dinsdag bereiken meer actievere storingen wel stilaan onze regio en kunnen er perioden met regen en buien komen. Er komt ook meer wind te staan. Kortom: het wordt herfstiger.

Samenvatting:

Vandaag is nog een extreem warme dag met maxima tot rond 23 graden! Daarbij krijgen we een mix van wolken en opklaringen al is het meestal hoge bewolking waar de zon vrij vlot doorheen geraakt. Er staat daarbij een goed doorstaande zuidelijke wind die aan de kust zelfs krachtig kan worden.

Geert, vrijdag 28 oktober, 06.35 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nog eens de zonsondergang van 17 oktober omdat hij zo mooi was: