WO

05/15/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

1-2 bft
We zien op de weerkaarten enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen van (noord)oost-Europa b [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen ligt een front nog steeds in onze buurt en kan het opnieuw voor perioden met regen gaan [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

1-2 bft
Vrijdag is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebi [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

40 %

Windrichting

1-2 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag zitten we tussen twee lagedrukgebieden in. Het lagedrukgebied dat ons gisteren regen en buien bezorgde, ligt inmiddels boven Scandinavië en trekt verder oostwaarts weg. Een ander nieuw lagedrukgebied vinden we boven de Atlantische Oceaan terug. Daartussen zit een gebied van hogedruk dat vandaag ons weer in positieve zin zal beïnvloeden. Het houdt storingen van het nieuwe laag even op een afstand en zorgt voor een paar betere dagen. Daarbij komen we tijdelijk aan de koude kant van het polaire front terecht en wordt het tijdelijk koeler. Vooral komende nacht en morgen zitten de temperaturen tijdelijk wat lager. In de tweede helft van de week, tegen donderdag, komen we weer in de wisselvalligheid terecht onder invloed van het nieuwe Atlantische laag dat zich tegen dan boven de Britse Eilanden gaat nestelen. Ook dan zien we echter boven Oost-Europa nog steeds hoge druk liggen die een echt doorbreken van een westelijke circulatie voorlopig tegenhoudt. We komen dan weer aan de warme kant van het polaire front terecht met dikwijls hoog oplopende temperaturen. Heel veel neerslag lijkt er daarbij de komende tijd niet meer te vallen. Hoogstens af en toe een beetje regen. Je ziet al deze evoluties duidelijk in de pluim van vandaag terug:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een veel betere dag dan gisteren. De storing van gisteren ligt intussen boven de Ardennen en trekt verder weg. In de brede opklaringen waar we in terecht gekomen zijn, kan er vanochtend wel eerst nevel en mist en lage bewolking gevormd worden. Niet overal, maar lokaal kan het even hardnekkig grijs zijn. Dat lost uiteindelijk weer op en dan krijgen we een vrij zonnige dag met overdag vooral landinwaarts de vorming van wat stapelwolken. Het wordt dan wel minder warm met een naar noordwest tot noordoost draaiende wind. De maxima zitten daarbij vanmiddag rond een 17-18 graden.

De nacht naar woensdag wordt kouder met opklaringen en minima die tegen de ochtend richting een 5-tal graden kunnen gaan. De kans op vorming van nevel en mist is aanvankelijk vrij groot, maar later in de nacht komt er geleidelijk meer wind uit het zuidoosten zodat die nevel en mist opnieuw oplossen tegen de ochtend.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

 

Morgen:

Morgen wordt een droge dag, maar met een wisselende bewolking. De wind heeft dan wel een koelere noordoostelijke hoek opgezocht en de maxima zitten duidelijk een flink stuk lager. Veel meer dan een 15 tot hoogstens 16 graden lijkt het morgen niet meer te worden, maar dat is tijdelijk. De dagen nadien warmt het weer snel op. Later op de dag draait de wind naar zuidoost en neemt de bewolking geleidelijk aan weer toe.

In de nacht naar donderdag zijn er meer wolken en kan het tegen de ochtend eventueel lichtjes gaan regenen.

Overmorgen:

Donderdag trekken storingen over onze regio en komen we weer in zachtere lucht terecht. De maxima gaan weer naar een 17 tot 18 graden. Zelfs 19 is weer mogelijk en dat ondanks de bewolking. Het is zwaar bewolkt tot betrokken en er zijn perioden met wat regen mogelijk. Grote hoeveelheden zullen het echter niet zijn.

In de nacht blijft het zwaar bewolkt en erg zacht.

Later:

Vrijdag zitten we weer in drogere omstandigheden, maar er blijft veel bewolking. Een enkele bui zou kunnen, maar de droge perioden overheersen. Het is erg zacht met maxima van 18 tot 19 graden. Tijdens een enkele opklaring misschien zelfs 20.

Ook het weekeind brengt ons erg zacht weer met maxima die opnieuw richting 18 tot 20 graden oplopen. Er is dikwijls veel bewolking, maar het is overwegend droog. Een beetje regen of een bui zou kunnen, maar veel zal dat allemaal niet voorstellen.

Samenvatting:

Vandaag is best een aardige dag. Er is veel zon, al moeten we eerst hier en daar wel wat ochtendlijke mist en lage wolken opruimen. Overdag vormen er zich landinwaarts wat stapelwolken, maar het blijft droog. Maxima rond 18 graden bij een zwakke, later matige noordwestelijke wind die overdag naar noordoost draait.

Geert, dinsdag 18 oktober, 06.40 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: