WO

05/15/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

1-2 bft
We zien op de weerkaarten enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen van (noord)oost-Europa b [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen ligt een front nog steeds in onze buurt en kan het opnieuw voor perioden met regen gaan [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

1-2 bft
Vrijdag is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebi [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

40 %

Windrichting

1-2 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied met kern bij Ierland beïnvloedt ons weer. Het kan niet echt verder oostwaarts doortrekken doordat boven Oost-Europa nog altijd een blokkerend hogedrukgebied ligt dat een verder opschuiven van dit laag tegenhoudt. Het lagedrukgebied heeft een hele reeks fronten, buienlijnen en troglijnen die boven West-Europa liggen. Het is echt een vrij ingewikkeld kluwen. Deze fronten liggen ook boven onze omgeving, maar zorgen daarom niet altijd voor slecht weer. Deze fronten schuiven de hele tijd heen en weer en als we even aan de goede kant van het front geraken, dan kan daar zomaar een aantal uren mooi weer inzitten (zoals gisteren). Vandaag echter blijven die fronten in onze buurt slepen waarbij we in vrij zachte lucht geraken. Tegen woensdag komen we aan de koude kant van het front terecht en wordt het tijdelijk koeler. In de tweede helft van de week komen we weer in de wisselvalligheid terecht onder invloed van een nieuw laag dat zich tegen dan boven de Britse Eilanden gaat nestelen. Ook dan zien we echter boven Oost-Europa nog steeds hoge druk liggen die een echt doorbreken van een westelijke circulatie voorlopig tegenhoudt. Je ziet al deze evoluties duidelijk in de pluim van vandaag terug:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we in erg zachte lucht, maar daarin zitten enkele fronten die over onze regio trekken. De dag start nog droog, maar al snel nadert er vanuit Frankrijk een gebied met buiige regen. Daarbij zou het tijdelijk zelfs intens kunnen regenen en zelfs een losse donderklap is daarbij mogelijk. Zeker landinwaarts. Later vandaag overheersen de droge perioden, maar er blijft wel veel bewolking hangen. Daarbij blijven we in erg  zachte lucht zitten daarbij de temperatuur zelfs tijdelijk probeert richting de 20 graden te gaan. Waarschijnlijk blijven we echter rond 18-19 graden zitten doordat er te veel wolken blijven hangen. Later in de middag komt er geleidelijk met een naar west draaiende wind minder warme lucht binnen en kunnen er tegen het eind van de dag toch wat opklaringen proberen binnen te lopen.

In de avond en nacht naar dinsdag blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met minima rond een 10-11 graden. In de opklaringen die er in de nacht kunnen zijn, kan er zich nevel en mist vormen tegen de ochtend.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

 

Morgen:

Dinsdag trekken enkele zwakke storingen door en is het opnieuw veelal grijs en bewolkt. Het wordt dan wel minder warm met een naar noordwest tot noordoost draaiende wind. Later op de dag kunnen er dan geleidelijk wat opklaringen vanuit het noordwesten binnenlopen.

De nacht naar woensdag wordt kouder met opklaringen en minima die tegen de ochtend richting een 5-tal graden kunnen gaan. Er kan zich dan op uitgebreide schaal nevel en mist gaan vormen.

Overmorgen:

Woensdag wordt een droge dag, maar met een wisselende bewolking. De wind heeft dan wel een koelere noordoostelijke hoek opgezocht en de maxima zitten duidelijk een flink stuk lager. Veel meer dan een 15 tot hoogstens 16 graden lijkt het op woensdag niet meer te worden. Later op de dag draait de wind naar zuidoost en neemt de bewolking geleidelijk aan weer toe.

In de nacht naar donderdag zijn er meer wolken en kan het tegen de ochtend eventueel lichtjes gaan regenen.

Later:

Donderdag trekken storingen over onze regio en komen we weer in zachtere lucht terecht. De maxima gaan weer naar een 17 tot 18 graden. Het is zwaar bewolkt tot betrokken en er zijn perioden met wat regen mogelijk.

In de tweede helft van de week wordt het opnieuw wisselvallig met regenzones die van tijd tot tijd over onze omgeving zullen trekken. Veel stabiliteit zit er met andere woorden de komende week niet echt in het weerbeeld. Integendeel. Het wordt dan wel opnieuw flink zachter.

Samenvatting:

We zitten vandaag in erg zachte lucht met maxima rond 18-19 graden, maar er is veel bewolking. Gaandeweg de ochtend kan het ook tijdelijk regenen. Die regen kan zelfs erg intens zijn, mogelijk zelfs met een donderklap erbij. Later vandaag is het overwegend droog, maar er blijft de hele dag veel bewolking hangen. De wind is zuidwest en waait meest zwak tot matig. Aan het eind van de middag kunnen enkele opklaringen komen piepen.

Geert, maandag 17 oktober, 06.45 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: