WO

05/15/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

1-2 bft
We zien op de weerkaarten enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen van (noord)oost-Europa b [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen ligt een front nog steeds in onze buurt en kan het opnieuw voor perioden met regen gaan [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

1-2 bft
Vrijdag is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebi [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

40 %

Windrichting

1-2 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven het oosten van Europa ligt nog steeds een hogedrukgebied dat daar een beetje pas op de plaats maakt. In de buurt van IJsland vinden we als tegenspeelster een lagedrukgebied terug. Het heeft diverse sub-kernen. Aan dat laag zijn ook diverse fronten en troglijnen verbonden die via de Britse Eilanden telkens naar onze omgeving gestuurd worden. We komen daarbij in zachte, maar erg vochtige lucht terecht. Ook de komende nachten zitten we duidelijk weer in veel zachtere lucht met hoge minima. Op maandag toont de operationele run een opstoot van de temperaturen, maar de vraag is hoeveel daar van over zal schieten want er blijft veel bewolking hangen. Na maandag schiet het Europese model een beetje alle richtingen uit en toont later volgende week een zwaar inzettende wisselvalligheid. Er is echter veel onzekerheid in de weerkaarten. Vandaag zet ik ook de Amerikaanse weerpluim hieronder bij want die moet helemaal niet weten van die wisselvallheid en toont volgende week een reeks 20’ers. Opmerkelijk want gisteren moest het Amerikaanse model daar helemaal niets van weten … We gaan dus best wat afwachten om te zien wat de volgende runs er van bakken:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijven we in een wisselvallig weerbeeld zitten. In de loop van de dag trekken enkele zwakke storingen door onze omgeving met kans op eens wat verspreide regen of een bui, maar dat lijken ook weer geen grote hoeveelheden te worden. Het blijft allemaal heel erg beperkt met de neerslag. De bewolking overheerst wel en het is ook wat nevelig met soms wat beperkte zichten. Verder staat er een zwakke tot soms matige zuidwestelijke wind, maar zoveel stelt die ook niet voor. De maxima zitten daarbij rond een 16-tal graden alhoewel de aangevoerde lucht in feite wel hogere maxima zou toelaten. We geraken echter door de vele wolken niet hoger want de zon krijgt niet de kans om daarbij te helpen en blijft de hele dag achter die zware bewolking zitten.

Ook in de nacht naar zaterdag blijft het vrij zacht met minima in de dubbele cijfers en kans op eens wat regen of een bui. De wind blijft zwak waaien uit een zuidwestelijke hoek.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

 

Morgen:

Morgen is het opnieuw licht wisselvallig. Er is redelijk veel bewolking met kans op eens een verspreide bui of wat verspreide regen, maar de droge perioden gaan toch opnieuw overheersen. De grootste kans op wat regen zit in de ochtend. In de namiddag overheersen de droge perioden en zijn er mogelijk wat schuchtere opklaringen. De maxima zitten dan weer een tikkeltje hoger, rond een 17 tot misschien lokaal wel net 18 graden bij een opnieuw zwakke tot matige zuidwestelijke wind.

In de avond en nacht naar zondag blijft er opnieuw veel bewolking hangen met minima rond een 12-13 graden. De nachten blijven dus voorlopig vrij zacht.

Overmorgen:

Zondag lijkt de beste dag van het weekend te kunnen worden. We houden het dan droog, maar de bewolking blijft ook dan overheersen. Er zijn echter gaandeweg de dag toch wel wat opklaringen mogelijk en met een beetje zon erbij, kunnen we dan toch richting een 18 graden gaan.

In de nacht naar maandag neemt de bewolking weer toe en kan er links en rechts opnieuw wat lichte regen vallen.

Later:

Maandag valt er mogelijk in de ochtend wat lichte regen op doortocht van een warmtefront. Daarna komen er opklaringen en in de erg zachte lucht waarin we dan zitten, kan de temperatuur zelfs tijdelijk weer vooraan de 20 graden terechtkomen. Dat is te zeggen: als de opklaringen breed genoeg worden en dat is nog maar de vraag. Mogelijk blijft er veel bewolking hangen en in dat geval zullen we zo hoog niet geraken met de maxima. Er zit met andere woorden wel wat onzekerheid in de kaarten voor maandag.

Na maandag blijven we in een zuidwestelijke stroming zitten met veel bewolking en soms eens wat invloed van storingen. De temperaturen zijn echter onzeker. Waarschijnlijk blijft het vrij zacht, maar er zitten ook koelere oplossingen in de verwachtingen op langere termijn.

Samenvatting:

Ook vandaag is een grijze dag met veel wolken. Het kan zelfs wat nevelig worden. Er kan hier en daar ook even wat lichte neerslag vallen, maar geen grote hoeveelheden. Het is vrij zacht, maar veel meer dan 16-17 graden zullen we toch niet noteren, dikwijls zelfs wat minder. Er staat tot slot een zwakke tot matige zuidwestelijke wind bij.

Geert, vrijdag 14 oktober, 06.35 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: