WO

05/15/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

1-2 bft
We zien op de weerkaarten enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen van (noord)oost-Europa b [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen ligt een front nog steeds in onze buurt en kan het opnieuw voor perioden met regen gaan [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

1-2 bft
Vrijdag is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebi [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

40 %

Windrichting

1-2 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven het oosten van Europa ligt een hogedrukgebied dat daar een beetje pas op de plaats maakt. In de buurt van IJsland vinden we als tegenspeelster een lagedrukgebied terug. Het heeft diverse sub-kernen met een front dat vanochtend tot tegen onze kust aan ligt en straks over onze omgeving zal trekken. Tijdens de tweede helft en naar het eind van de week toe krijgen deze lagedrukgebieden geleidelijk aan weer meer voet aan de grond in onze regio. Deze komen met neerslag en zachte lucht onze kant uit, hoewel de neerslaghoeveelheden voorlopig niet echt overdreven lijken te worden. De temperaturen lopen daarbij de komende dagen geleidelijk aan wat op. Ook de komende nachten zitten we duidelijk weer in veel zachtere lucht met hoge minima. Op maandag toont de operationele run een opstoot van de temperaturen. Daarbij vallen twee dingen op. Ten eerste staat het Amerikaanse model hier ferm weigerachtig tegen en doet niet echt mee met die hoge maxima. Ten tweede zien we in de Europese pluim dat de temperaturen van de operationele run vanaf dinsdag bij de laagste van de oplossingen gaan zitten. Er zijn nochtans nog voldoende andere (hele) warme oplossingen ook mogelijk. Eén en ander betekent dat er voor volgende week nog heel veel onzekerheid in de weerkaarten zit en dat het nog een beetje alle kanten op kan.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag neemt de wisselvalligheid toe. In de ochtend zal een eerste storing doortrekken met wat verspreide regen. Dat kan vooral aan de kust zelfs even om vrij intense regen gaan en zelfs een verscholen bui met eventueel een losse donderklap zou daar zomaar in die regenzone kunnen meetrekken. De meeste regen zit echter op zee en tegen de kust aan. Landinwaarts valt er veel minder en hoe verder landinwaarts we gaan, hoe droger het blijft. Sommige streken houden het daar zelfs volledig droog. Met het landinwaarts trekken van de storing, neemt rond de middag daar de regenkans nog het meeste toe, maar vanmiddag houdt de regen al snel op. In de loop van de latere middag trekt al een volgende buienstoring met wat buien door met mogelijk opnieuw wat verspreide neerslag, maar veel lijkt dat niet te worden. De temperaturen blijven echter onveranderd rond een 17-18 graden uitkomen in een vrij zachte zuidwestelijke stroming. De wind waait daarbij boven land meest matig, aan de kust soms wat vlagerig.

Ook in de nacht gaan de temperaturen weer vrij hoog uitkomen. Wolken en wind zorgen voor aanvoer van zachtere lucht met minima rond een 12-13 graden. Er kan ook dan al eens wat regen of een verspreide bui vallen, maar de droge perioden zullen ook vanavond en vannacht overheersen.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

 

Morgen:

Morgen blijven we in een wisselvallig weerbeeld zitten. In de loop van de dag trekken enkele storingen door onze omgeving met kans op eens wat verspreide regen of een bui, maar dat lijken ook weer geen grote hoeveelheden te worden. Het blijft allemaal heel erg beperkt met de neerslag. De bewolking overheerst wel en er staat ook een goed doorstaande zuidwestelijke wind. Die kan aan zee vrij krachtig tot krachtig worden. De maxima blijven het vrij goed doen en zitten op vrijdag zelfs nog wat hoger met ondanks de bewolking temperaturen tot aan een 18-tal graden.

Ook in de nacht naar zaterdag blijft het vrij zacht met minima in de dubbele cijfers en kans op eens wat regen of een bui.

Overmorgen:

Zaterdag is het opnieuw licht wisselvallig. Er is redelijk veel bewolking met kans op eens een verspreide bui of wat verspreide regen, maar de droge perioden gaan toch opnieuw overheersen. De grootste kans op wat regen zit in de ochtend. In de namiddag overheersen de droge perioden en zijn er wat opklaringen. De maxima zitten rond een 18-19 graden bij een goed doorstaande zuidwestelijke wind.

In de avond en nacht naar zondag blijft er opnieuw veel bewolking hangen met minima rond een 12-13 graden. De nachten blijven dus voorlopig vrij zacht.

Later:

Maandag valt er mogelijk in de ochtend wat lichte regen op doortocht van een warmtefront. Daarna komen er opklaringen en in de erg zachte lucht waarin we dan zitten, kan de temperatuur zelfs tijdelijk weer vooraan de 20 graden terechtkomen.

Na maandag blijven we in een zuidwestelijke stroming zitten met veel bewolking en soms eens wat invloed van storingen. De temperaturen zijn echter onzeker. Waarschijnlijk blijft het vrij zacht, maar er zitten ook koelere oplossingen in de verwachtingen op langere termijn.

Samenvatting:

Vandaag is het zwaar bewolkt tot betrokken met vooral aan de kust en op zee perioden met regen. Verder landinwaarts is het droger, al is ook daar de kans op wat regen niet uitgesloten. Toch houden sommige plekken landinwaarts het meest of overwegend droog. De maxima zitten rond 18 graden en het waait matig, aan zee soms vlagerig, uit het zuidwesten.

Geert, donderdag 13 oktober, 06.50 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: