WO

05/15/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

1-2 bft
We zien op de weerkaarten enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen van (noord)oost-Europa b [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen ligt een front nog steeds in onze buurt en kan het opnieuw voor perioden met regen gaan [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

1-2 bft
Vrijdag is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebi [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

40 %

Windrichting

1-2 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven het oosten van Europa ligt nog steeds een hogedrukgebied dat daar een beetje pas op de plaats maakt. In de buurt van IJsland en boven de Britse Eilanden vinden we als tegenspeelster een lagedrukgebied terug. Het heeft diverse sub-kernen. Aan dat laag zijn ook diverse fronten en troglijnen verbonden die via de Britse Eilanden en Frankrijk telkens naar onze omgeving gestuurd worden. We komen daarbij in zachte, maar erg vochtige lucht terecht. Ook de komende nachten zitten we duidelijk weer in veel zachtere lucht met hoge minima. Op maandag toont de operationele run een opstoot van de temperaturen, maar de vraag is hoeveel daar van over zal schieten want er blijft veel bewolking hangen. Na maandag komen we snel weer in minder warme lucht terecht. Vanaf dinsdag bouwt zich boven onze omgeving een hogedrukgebied op en wordt de aanwezige vochtige lucht vervangen door een drogere, koelere luchtsoort waar we dan enkele dagen in terecht komen. Tegen het eind van volgende week gaat dat weertype waarschijnlijk over in een westelijke circulatie.

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het opnieuw licht wisselvallig. Er is redelijk veel bewolking met kans op eens een verspreide bui of wat verspreide regen. Vooral in de ochtend zijn er momenten met lichte neerslag. Vanmiddag blijft het bewolkt, maar de droge perioden gaan dan toch opnieuw overheersen. De grootste kans op wat regen zit in de ochtend. In de latere namiddag overheersen de droge perioden en zijn er mogelijk wat schuchtere opklaringen. De maxima zitten dan weer een tikkeltje hoger, rond een 17 tot misschien lokaal wel net 18 graden bij een opnieuw zwakke tot matige zuidwestelijke wind boven land, maar aan de kust kan die vrij krachtig worden.

In de avond en nacht naar zondag blijft er opnieuw veel bewolking hangen met minima rond een 12-13 graden. De nachten blijven dus voorlopig vrij zacht. Er kan ook weer wat lichte verspreide regen vallen en het kan ook wat nevelig worden.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

 

Morgen:

Morgen lijkt de beste dag van het weekend te kunnen worden. We houden het dan veelal droog, maar de bewolking blijft ook dan overheersen. Toch is er ook vooral in de ochtend nog kans op wat lokale lichte verspreide regen. Er zijn echter gaandeweg de dag toch wel wat opklaringen mogelijk en met een beetje zon erbij, kunnen we dan toch richting een 18 graden gaan. De wind blijft in een zuidwestelijke hoek zitten en waait daarbij matig.

In de nacht naar maandag neemt de bewolking weer toe en kan er links en rechts opnieuw wat lichte regen vallen.

Overmorgen:

Maandag valt er mogelijk in de ochtend wat lichte regen op doortocht van een warmtefront. Daarna komen er mogelijke enkele schuchtere opklaringen en in de erg zachte lucht waarin we dan zitten, kan de temperatuur zelfs tijdelijk proberen richting de 20 graden te gaan. Dat is te zeggen: als de opklaringen breed genoeg worden en dat is nog maar de vraag. Waarschijnlijk blijft er veel te veel bewolking hangen en in dat geval zullen we zo hoog niet geraken met de maxima. Er zit met andere woorden wel wat onzekerheid in de kaarten voor maandag, maar we neigen eerder naar een grijs en bewolkt scenario met maxima rond 18 graden.

Later:

Dinsdag trekken enkele zwakke storingen door en is het opnieuw veelal grijs en bewolkt. Het wordt dan wel minder warm met een naar noordwest draaiende wind.

Later volgende week komen we in een koelere noordwestelijke stroming terecht met enkele droge dagen en meer opklaringen. De maxima zitten dan weer wat lager met wat zon erbij. Ook de nachten worden dan weer koeler.

Samenvatting:

Ook vandaag is een grijze dag met veel wolken. Het kan ook weer wat nevelig worden. Er kan hier en daar ook even wat lichte neerslag vallen, maar geen grote hoeveelheden, vooral in de ochtend. Vanmiddag is het droger, maar grijs. Het is vrij zacht, maar veel meer dan 17 graden zullen we toch niet noteren, dikwijls zelfs wat minder. Er staat tot slot een zwakke tot matige zuidwestelijke wind bij die aan zee vrij krachtig kan worden.

Geert, zaterdag 15 oktober, 08.55 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: