WO

05/15/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

1-2 bft
We zien op de weerkaarten enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen van (noord)oost-Europa b [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen ligt een front nog steeds in onze buurt en kan het opnieuw voor perioden met regen gaan [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

1-2 bft
Vrijdag is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebi [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

40 %

Windrichting

1-2 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven Polen ligt een hogedrukgebied dat geleidelijk verder oostwaarts trekt richting Oekraïene. In de buurt van IJsland vinden we als tegenspeelster een lagedrukgebied terug met een front dat tot over de Britse Eilanden ligt. Tijdens de tweede helft en naar het eind van de week toe lijken lagedrukgebieden geleidelijk aan weer meer voet aan de grond in onze regio te krijgen. Deze komen met neerslag en zachte lucht onze kant uit, hoewel de neerslaghoeveelheden voorlopig niet echt overdreven lijken te worden. De temperaturen lijken voor deze week vrij normaal te verlopen met aanvankelijk wel enkele koude nachten erbij. De komende nachten zitten we echter duidelijk in veel zachtere lucht. Begin volgende week toont de operationele run een opstoot van de temperaturen. Eens zien of dat de komende dagen in de verwachting zal blijven zitten, want vandaag is dat toch een beetje afgezwakt ten opzichte van de vorige dagen. Vooral de minima van begin volgende week lijken exuberant te kunnen worden, maar ook de maxima vooral op maandag in de pluim echt wel hoog en de operationele hoofdrun (rode lijn) is zelfs nog niet eens bij de warmste oplossingen:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag zitten we nog onder de gunstige invloed van een hogedrukgebied en zorgt dat nog voor een droge dag met opnieuw een mix van wolken en opklaringen. De maxima komen opnieuw uit rond ongeveer 17 graden. We moeten wel eerst rekening houden met een erg frisse start waarbij het lokaal maar tussen de 2 en 4 graden was met zelfs wat lichte vorst aan de grond om de dag te starten. De wind zit daarbij  in een zuidelijke hoek en waait meest matig, maar heeft wel de neiging om geleidelijk aan weer wat harder te gaan waaien. Geleidelijk aan verschijnen er daarbij in de middag dan wat wolkenvelden.

In de avond en nacht neemt de bewolking geleidelijk aan toe. De minima zitten dan weer flink hoger dan tijdens de voorgaande nachten. Dankzij de wind en de bewolking blijven we rond een 9 tot zelfs 10 graden zitten. Tegen het einde van de nacht kan het van de kust uit beginnen regenen.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

 

Morgen:

Morgen neemt de wisselvalligheid toe. In de ochtend zal een eerste storing doortrekken met wat verspreide regen. Dat kan zelfs even om vrij intense regen gaan en zelfs een verscholen bui met eventueel een losse donderklap zou zomaar in die regenzone kunnen meetrekken. De regen houdt echter al snel op en gaandeweg de ochtend gaan de droge perioden met opklaringen weer overheersen. In de loop van de dag trekt al een volgende storing met wat buien door met mogelijk opnieuw wat verspreide neerslag, maar veel lijkt dat niet te worden. De temperaturen blijven echter onveranderd rond een 17-18 graden uitkomen in een vrij zachte zuidwestelijke stroming.

Ook in de nacht gaan de temperaturen dan omhoog. Wolken en wind zorgen voor aanvoer van zachtere lucht met minima rond een 8 graden. Er kan ook dan al eens wat regen of een verspreide bui vallen.

Overmorgen:

Op vrijdag blijven we in een wisselvallig weerbeeld zitten. In de loop van de dag trekken enkele storingen door onze omgeving met kans op eens wat verspreide regen of een bui, maar dat lijken ook weer geen grote hoeveelheden te worden. De bewolking overheerst wel en er staat ook een goed doorstaande zuidwestelijke wind. Die kan aan zee vrij krachtig tot krachtig worden. De maxima blijven het vrij goed doen en zitten op vrijdag zelfs nog wat hoger met ondanks de bewolking temperaturen tot aan een 18-tal graden.

Ook in de nacht naar zaterdag blijft het vrij zacht met minima in de dubbele cijfers en kans op eens wat regen of een bui.

Later:

Zaterdag is het opnieuw licht wisselvallig. Er is redelijk veel bewolking met kans op eens een verspreide bui of wat verspreide regen, maar de droge perioden gaan toch opnieuw overheersen. De maxima zitten rond een 18-19 graden bij een goed doorstaande zuidwestelijke wind.

Zondag en de dagen erna blijven we in een zachte zuidwestelijke stroming zitten. Daarin zit er veel bewolking met soms eens wat regen of een bui, maar grote hoeveelheden en verregende dagen zitten daar niet tussen. De maxima blijven erg zacht en halen telkens gemakkelijk rond een 18 tot op sommige dagen – zeker zaterdag – zelfs 19 graden.

Samenvatting:

Ook vandaag start koud, maar de temperaturen lopen snel op en halen vanmiddag rond een 17 graden. De zuidelijke wind trekt daarbij geleidelijk wat aan. Aanvankelijk is het nog erg zonnig, maar gaandeweg de dag verschijnen er wel wat meer wolken.

Geert, woensdag 12 oktober, 06.30 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: