DI

05/07/2024

Weertype

Weertype

11° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt van over Frankrijk tot [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt volop mee al zijn er ook overdag geleidelijk ook wel [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 21°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachter [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een depressie ligt boven het Noordzeegebied en beïnvloedt ons weer. Er is niet echt één duidelijke kern in dit lagedrukgebied, maar het zijn verschillende subkernen die om elkaar heen draaien die de dienst uitmaken al ligt de hoofdkern wel boven Denemarken. De depressie houdt boven onze regio een intussen flink afgezwakte noordwestelijke stroming in stand met aanvoer van buien. Morgen profiteren we overdag tijdelijk van de gunstige invloed van een tijdelijke wig van hoge luchtdruk die de buiigheid zal onderdrukken. Tegen het eind van de week neemt een nieuw lagedrukgebied de regie over en dat zorgt dan in de nacht van vrijdag op zaterdag en het komende weekeind opnieuw voor de nodige wisselvalligheid. Nadien zouden we dan geleidelijk weer onder hogedrukinvloed terecht komen, maar de details daarvan zijn nog niet duidelijk. Waarschijnlijk blijven we begin volgende week toch nog in een noordwestelijke stroming zitten doordat het hoog in eerste instantie niet dicht genoeg ligt om ons volledig te beschermen voor de invloed van storingen, maar erg actief lijken die niet te zijn. Gaandeweg de week versterkt een tweede hogedrukgebied zijn greep op ons weer en trekt een streep onder de wisselvalligheid van de voorbije tijd al kan er op woensdag toch nog wel een zwak frontje doorkomen.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt ook al een wisselvallige dag. In een nog altijd noordwestelijke tot noordelijke stroming vallen er nog steeds diverse buien. De meeste buien zitten echter op zee en aan de kust. Een aantal trekt dan vervolgens landinwaarts, maar lost daarbij gaandeweg ook geleidelijk aan op. Overda kunnen er echter ook boven land wel een aantal buien ontstaan. Toch blijven de meeste aan zee opduiken en zijn er landinwaarts zeker plaatsen die het de hele dag droog kunnen houden met zonnige momenten want landinwaarts wisselen zon en wolken af. Het blijft koel met maxima rond 14 tot hoogstens 16 graden. Verder is er wel veel minder wind. Die waait nog zwak uit een noordwestelijke hoek, maar stelt echt niet zoveel meer voor.

In de avond en nacht wordt het boven land weer allemaal wat rustiger met kans op vorming van een nevel- of mistbank. Het koelt af tot rond een 5 tot 6 graden. Aan zee is het minder koud met minima rond 8-9 graden terwijl daar de kans op buien blijft bestaan.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

 

Morgen:

Morgen ziet het er tijdelijk allemaal wat kalmer uit. De wind gaat wat liggen en de buien doen het wat rustiger aan. Toch zijn er zeker in de ochtend aan de kust nog wel een aantal buien mogelijk. Het kan daarbij ook iets zachter worden met maxima rond een 16-17 graden, maar overdag neemt de bewolking geleidelijk aan weer toe op nadering van een volgende storing die met nieuwe regen later in de avond en nacht binnenloopt. De naar zuidwest draaiende wind trekt daarbij overdag geleidelijk iets aan.

In de nacht naar zaterdag kan het lang en uitgebreid gaan regenen. De regen kan overvloedig zijn. De minima zitten dan wel een stuk hoger rond een 10 graden of meer met een naar zuidwest gedraaide wind. Die kan fors aantrekken en wordt vrij krachtig tot krachtig boven land, mogelijk hard aan de kust. Er zijn rukwinden mogelijk van 50 tot 75 km per uur, zeker aan zee.

Overmorgen:

Op zaterdag zitten we onder de invloed van een nieuw lagedrukgebied. Het is de hele dag zwaar bewolkt tot betrokken met af en toe enkele perioden van regen of motregen. Toch lijkt het met de neerslag wel mee te vallen en zijn er zeker ook lange droge perioden. Zon komt er echter niet of weinig aan te pas. De zuidwestelijke wind neemt geleidelijk af, maar kan zeker in de ochtend nog fel zijn.

In de avond en nacht naar zondag kan het opnieuw meer gaan regenen bij zachte minima rond een 10-tal graden.

Later:

Zondag is het zwaar bewolkt tot betrokken met kans op wat regen of een bui, maar ook dan gaan de droge perioden toch overheersen. De maxima zitten rond een 16 tot 17 graden bij een flink doorstaande zuidwestelijke wind.

Na het weekeind zal het geleidelijk aan stabieler worden. Volgende week komen we onder invloed van hogedrukgebieden te zitten en houdt de regen op al kan er vooral naar het midden van de week toe toch nog wel een zwakke storing doortrekken.

Samenvatting:

Vandaag vallen er nog steeds buien, maar die concentreren zich aanvankelijk aan de kust en in West-Vlaanderen. Overdag is ook elders een bui weer mogelijk. Het blijft koel met maxima rond 14-15 graden, bij een zwakke wind uit het noordwesten. Er zijn zeker landinwaarts en vooral in Oost-Vlaanderen ook lange droge perioden met een mix van wolken en opklaringen.

Geert, donderdag 29 september, 06.40 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: