DI

05/07/2024

Weertype

Weertype

11° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt van over Frankrijk tot [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt volop mee al zijn er ook overdag geleidelijk ook wel [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 21°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachter [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een depressie ligt boven het Noordzeegebied en beïnvloedt ons weer. Er is niet echt één duidelijke kern in dit lagedrukgebied, maar het zijn verschillende subkernen die om elkaar heen draaien die de dienst uitmaken. De depressie houdt boven onze regio een stevige noordwestelijke stroming in stand met aanvoer van tal van buien. Die komen soms in lijnen of clusters voor waarbij er tussentijds langere droge perioden kunnen zijn. Dit houdt nog tot en met morgen aan. Vrijdag profiteren we overdag tijdelijk van de gunstige invloed van een tijdelijke wig van hoge luchtdruk die de buiigheid zal onderdrukken. Tegen het eind van de week neemt een nieuw lagedrukgebied de regie over en dat zorgt dan in de nacht van vrijdag op zaterdag en het komende weekeind opnieuw voor de nodige wisselvalligheid. Nadien zouden we dan geleidelijk weer onder hogedrukinvloed terecht komen, maar de details daarvan zijn nog niet duidelijk. Waarschijnlijk blijven we begin volgende week toch nog in een noordwestelijke stroming zitten doordat het hoog in eerste instantie niet dicht genoeg ligt om ons volledig te beschermen voor de invloed van storingen, maar erg actief lijken die niet te zijn. Gaandeweg de week versterkt het hogedrukgebied zijn greep op ons weer en trekt een streep onder de wisselvalligheid van de voorbije tijd.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag lijkt het weer helemaal op dat van gisteren. Er zijn daarbij lange droge perioden met soms brede opklaringen, maar even zo goed zijn er perioden met wolken en buien. Er kan ook vandaag tijdens die buien soms plaatselijk weer veel regen vallen. Vooral aan zee is er aanhoudend ook kans op een bui met een losse donderklap en ook wat hagel is links of rechts niet uitgesloten. De temperaturen blijven laag en zitten ook vandaag niet veel hoger dan rond een maximale waarde van ongeveer 14 tot 15 graden bij een aanhoudend noordwestelijke wind. Die waait wel minder hard dan de vorige dagen. De herfst blijft dus op volle toeren draaien hoewel er van tijd tot tijd zeker ook betere, drogere en meer aangename momenten zullen zijn.

Vergeet daarbij zeker ook niet genieten van de soms fraaie plaatjes met vele vormen en kleuren in de wolken en van tijd tot met een mooie regenboog erbij:

Ook in de avond en nacht is het aanhoudend onstabiel met buien. Sommige buien kunnen nog steeds stevig uitpakken. De minima dalen wel wat meer dan de voorbije dagen en komen tegen de ochtend uit rond een 5-6 graden landelijk.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

 

Morgen:

Morgen wordt ook al een erg wisselvallige dag. In een noordelijke stroming vallen er ook dan tal van buien. Die kunnen aanhoudend fel zijn met aanhoudend kans op een donderklap. Het blijft koel met maxima rond 14-15 graden. De verwachting voor morgen is wel niet 100% zeker. Er trekt in de loop van de dag een klein lagedrukgebiedje richting het zuiden van de Noordzee en die koers staat niet helemaal vast. Als het laagje wat noordelijker blijft liggen, zouden we zomaar een goede en betere, droge periode kunnen krijgen. Komt het wat meer naar het zuiden, dan kan het zelfs een heuse zwaar verregende dag worden. We gaan dat echt maar van heel kort van voordien kunnen nowcasten …

In de avond en nacht wordt het waarschijnlijk allemaal wat rustiger met kans op vorming van een nevel- of mistbank.

Overmorgen:

Vrijdag ziet het er tijdelijk allemaal wat kalmer uit. De wind gaat wat liggen en de buien doen het wat rustiger aan. Het kan daarbij ook iets zachter worden met maxima rond een 16-17 graden, maar overdag neemt de bewolking geleidelijk aan weer toe op nadering van een volgende storing die met nieuwe regen later in de avond en nacht binnenloopt.

In de nacht naar zaterdag kan het lang en uitgebreid gaan regenen. De minima zitten dan wel een stuk hoger rond een 10 graden of meer met een naar zuidwest gedraaide wind.

Later:

Op zaterdag zitten we onder de invloed van een nieuw lagedrukgebied. Het is de hele dag zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen of motregen.

Ook dit weekeind neemt de wisselvalligheid het weer over. Onder regie van een lagedrukgebieden die vanaf de Britse Eilanden naar het Noordzeegebied doorschuiven, komen storingen weer dichterbij met oplopende neerslagkansen. Het kan dan met een naar zuidwest draaiende wind wel weer wat zachter worden. De neerslag kan per momenten overvloedig zijn, zeker aan zee en in de noordelijke gebieden van de regio. Na het weekeind zou het geleidelijk aan stabieler kunnen worden. Volgende week komen we onder invloed van een hogedrukgebied te zitten en houdt de regen op.

Samenvatting:

Vandaag lijkt erg op gisteren. Er zijn soms lange droge perioden met wat zon, maar even goed zijn er meer bewolkte momenten en kunnen er van tijd tot tijd en verspreid over de regio een aantal (felle) buien opduiken. Het blijft koel met maxima rond 14-15 graden, maar de nog altijd noordwestelijke wind is wel minder sterk geworden.

Geert, woensdag 28 september, 06.35 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: