Algemene luchtdruk:
Een diepe depressie die intussen voor de Noorse kust ligt, zal de komende dagen verder naar het zuiden afzakken richting het Noordzeegebied. Op de Atlantische Oceaan ligt ten westen van de Britse Eilanden een sterk hogedrukgebied dat daar voorlopig blijft liggen. De depressie houdt boven onze regio een stevige noordwestelijke stroming in stand met aanvoer van tal van buien. Vandaag lijkt de stroming iets teveel noordwest te worden waardoor een deel van de buien afketsen op ‘de schaduw van Engeland’, maar het lijkt erop dat er desondanks toch een aantal buien in slaagt om tot onze regio door te dringen. Tegen morgen trekt een nieuwe randstoring van dit laag over de Noordzee en krijgen we opnieuw met buien en perioden van regen te maken, op donderdag gevolgd door nog meer buien. Tegen het eind van de week neemt een nieuw lagedrukgebied de regie over en dat zorgt dan vrijdag en het komende weekeind opnieuw voor de nodige wisselvalligheid. Nadien zouden we dan geleidelijk weer onder hogedrukinvloed terecht komen, maar de details daarvan zijn nog niet duidelijk. Waarschijnlijk blijven we begin volgende week toch nog in een noordwestelijke stroming zitten doordat het hoog in eerste instantie niet dicht genoeg ligt om ons volledig te beschermen voor de invloed van storingen. Die zouden dan toch nog tot onze regio kunnen doordringen dus de evolutie voor begin volgende week is nog onzeker.
D
Vandaag:
Vandaag blijven we in een noord tot noordwestelijke stroming zitten, maar die lijkt iets meer noordwest te worden. Daardoor zullen de meest zware buien boven Nederland blijven zitten want bij ons speelt voor een stuk ‘de schaduw van Engeland’ waardoor de buien voor een stuk achterwege zullen blijven. Echter zien we dat de bovenluchten zo koud geworden zijn, dat dit effect voor een stuk teniet gedaan wordt en dat er toch ook bij ons buien ontstaan boven zee en die drijven dan het land op. Ook landinwaarts ontstaan er buien dus we mogen vandaag overal een erg wisselend weerbeeld verwachten met een mix van opklaringen, wolken en buien. Het wordt daarbij weer niet veel meer dan ongeveer 14 graden bij een nog altijd stevige wind uit die noordwestelijke hoek. Vooral aan zee waait die vrij krachtig tot krachtig en bij de buien blijven uitschieters mogelijk tot om en bij de 50 km per uur.
In de nacht naar woensdag neemt de bewolking dan weer toe op nadering van een volgende storing die woensdag overdag doortrekt. Er blijven perioden met buien voorkomen en de kans op een onweersklap (vooral aan de kust) wordt weer groter. De minima dalen landinwaarts tot rond 8-9 graden, aan zee tot rond een graad of 12.
NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:
Morgen:
Morgen krijgen we een volgende storing binnen, opnieuw met intense perioden van regen en buien. Er kan ook morgen plaatselijk weer veel regen vallen. De temperaturen blijven laag en zitten ook morgen niet veel hoger dan rond een maximale waarde van ongeveer 14 graden bij een aanhoudend stevige noordwestelijke wind. De herfst blijft dus op volle toeren draaien.
Ook in de nacht naar donderdag is het aanhoudend onstabiel met buien.
Overmorgen:
Donderdag wordt ook al een erg wisselvallige dag. In een noordelijke stroming vallen er ook dan tal van buien. Die kunnen aanhoudend fel zijn met aanhoudend kans op een donderklap. Het blijft koel met maxima rond 14-15 graden.
In de avond en nacht wordt het waarschijnlijk allemaal wat rustiger met kans op vorming van een nevel- of mistbank.
Later:
Vrijdag ziet het er tijdelijk allemaal wat kalmer uit. De wind gaat wat liggen en de buien doen het wat rustiger aan, maar overdag neemt de bewolking geleidelijk aan weer toe op nadering van een volgende storing die met nieuwe regen later in de avond en nacht binnenloopt.
Ook tegen het eind van de week en volgend weekeind neemt de wisselvalligheid het weer over. Onder regie van een lagedrukgebieden die vanaf de Britse Eilanden naar het Noordzeegebied doorschuiven, komen storingen weer dichterbij met oplopende neerslagkansen. Ook de temperaturen gaan er dan weer op achteruit. De neerslag kan per momenten overvloedig zijn, zeker aan zee en in de noordelijke gebieden van de regio. Na het weekeind zou het geleidelijk aan stabieler kunnen worden.
Samenvatting:
Ook vandaag is het niet droog. Er zijn minder buien dan gisteren, maar verspreid over de dag en de regio komen er wel nog een aantal exemplaren voor. De kans op een bui blijft dus overal de hele dag aanwezig bij koele maxima van om en bij de 14 graden en een nog altijd stevige noordwestelijke wind, vooral en zeker aan zee.
Geert, dinsdag 27 september, 06.35 uur
Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/
Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: