ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Er is op de weerkaarten nog steeds niet veel veranderd. Een diepe depressie boven Scandinavië springt nog altijd direct in het oog. Ze beïnvloedt ons weer. Op de Atlantische Oceaan vinden we een hogedrukgebied terug dat zich uitstrekt vanaf IJsland tot over de Britse Eilanden. Tussen beide systemen in staat een diepe noordelijke stroming over het Noordzeegebied. Die voert koele lucht aan waarin regelmatig enkele losse buien, buienlijnen of meer gestructureerde systemen van noord naar zuid trekken. De eerstkomende dagen komt in deze luchtdrukverdeling geen verandering. Vandaag en morgen, maar ook op maandag blijven we nog in die koele luchtstroming zitten. Na het weekeind trekt het Britse hoog onze richting uit en trekt op dinsdag en woensdag over onze omgeving. Daarbij komen we dan enkele dagen in rustig weer terecht met meer zon en geleidelijk wat recht krabbelende temperaturen. Op langere termijn zit er vrij veel onzekerheid over welke richting we uitgaan dus daar is niet veel zinnigs over te zeggen.

D

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het verder wisselvallig met een mix van wolken, opklaringen en enkele buien. Er is wel één grote kanttekening: de buien zijn niet overal gelijk verdeeld. In de zuidwestelijke en westelijke helft van West-Vlaanderen zitten er amper of geen. Daar speelt ‘het schaduweffect van Engeland’ waardoor de buien niet tot in die regio geraken. Dat komt omdat de wind niet noordelijk genoeg is en de aanvoer van over de Noordzee voor die regio’s (door de ligging van Engeland) niet lang genoeg is om buien tot daar aan te voeren. Er blijft nog tot in de middag ook erg veel wind staan uit het noorden. Later in de middag neemt die dan geleidelijk in kracht af. De maxima blijven erg karig en geraken niet echt boven de 16 graden meer. In de latere middag en naar de avond toe neemt de wind en de buienneiging af.

In de nacht naar zondag worden de buien geleidelijk minder. Er vallen er dan vooral nog aan de kust, maar ook daar worden ze wel minder. De minima zitten dan rond een tiental graden.

 

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

 

Morgen:

Morgen lijkt toch wel een beetje de betere dag van het weekeind te worden. We blijven wel in een koele noordelijke stroming zitten met nog steeds kans op een lokale bui, maar het wordt toch wel degelijk droger. Er zit nog een buienlijn in de verwachting, maar die zou ons pas tegen de late middag /avond gaan bereiken waarbij we overdag zouden kunnen profiteren van wat meer en bredere opklaringen. Het blijft wel aan de koele kant met maxima rond 15-16 graden.

In de avond en nacht trekt dan nog een buiige storing door onze regio met opnieuw een aantal verspreide buien tot gevolg.

Overmorgen:

Maandag blijven we dan nog in een noordelijke stroming zitten waarbij er nog steeds kans is op het voorkomen van een paar verspreide buien. De droge perioden overheersen echter bij maxima nog steeds in de buurt van 15 tot 17 graden.

Later:

Tegen dinsdag zitten we onder de vleugels van een beschermend hogedrukgebied en krijgen we een rustige dag met vrij veel zon en opnieuw wat hoger oplopende temperaturen. Het blijft dan droog.

De nachten kunnen dan wel tijdelijk wat koeler worden.

Later volgende week wordt het weer stabieler. We komen onder invloed van een zich uitbreidend hogedrukgebied in onze omgeving en dat onderdrukt de buienneiging en zorgt weer voor wat hogere temperaturen.

Samenvatting:

Vandaag vallen er regelmatig buien, maar niet overal. In het (zuid)westen van West-Vlaanderen zijn er geen of maar heel weinig. Elders valt er regelmatig een exemplaar. Het is eerst nog vrij guur met een stevige noordenwind, zeker aan de kust. Gaandeweg de dag worden de buien en de wind minder. Het blijft aan de koele kant met maxima van maar rond 15 tot 16 graden, in buien is dat minder.

Geert, zaterdag 17 september, 08.10 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: