ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Er is op de weerkaarten sinds gisteren amper iets veranderd. Een diepe depressie boven Scandinavië springt nog steeds op de weerkaart direct in het oog. Ze beïnvloedt ons weer. Op de Atlantische Oceaan vinden we tussen IJsland en het zeegebied ten westen van de Britse Eilanden een hogedrukgebied terug. Tussen beide systemen in staat een diepe noordelijke stroming over het Noordzeegebied. Die voert koele lucht aan waarin regelmatig enkele losse buien, buienlijnen of meer gestructureerde systemen van noord naar zuid trekken. De eerstkomende dagen komt in deze luchtdrukverdeling geen verandering en komen we zelfs geleidelijk aan steeds dieper in de koelere lucht terecht. Vooral later vandaag trekt daarin een gestructureerde buienlijn van noord naar zuid door onze omgeving, maar ook op maandag blijven we nog in die koele luchtstroming zitten. Na het weekeind heeft het Atlantische hoog de neiging om geleidelijk dichterbij te komen wat tot een stabilisatie van de atmosfeer leidt en tot geleidelijk weer wat hogere temperaturen. Op langere termijn lijken we daarentegen in een zonale stroming terecht te komen.

D

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag trekt in de noordelijke stroming een nieuwe buienstoring mee waarbij we in de loop van de dag tal van buien mogen verwerken. De eerste vallen vanochtend vroeg al aan de Oostkust en in de noordelijke helft van de regio. Overdag breiden die buien zich geleidelijk aan over de hele regio uit, waarbij de verdeling noord/zuid wel wat blijft bestaan. De meeste buien blijven in de noordelijke helft van de regio vallen. Hoe meer naar het zuiden, hoe minder buien, maar ook daar komen ze uiteindelijk wel doorstoten. De temperaturen duiken daarbij nog verder omlaag en halen niet veel meer dan een 15-16 graden. Tijdens de neerslag is dat zelfs nog een aantal graden minder. Later deze middag, tijdens passage van een buienstoring zou het kwik wel eens naar een 12-13 graden kunnen zakken. Daarbij zal er tijdelijk ook flink wat wind staan, aan zee zelfs tot een 5-6 Bft met flinke uitschieters. Sommige van de buien kunnen ook onweerachtig worden, vooral aan de kust. Er kan veel regen vallen. Er wordt een 10 à 20 liter water per vierkante meter verwacht tot en met morgen in de middag, maar lokaal kan dat gemakkelijk weer flink meer zijn. Zeker daar waar de felste buien opduiken.

In de nacht naar zaterdag zijn er nog steeds tal van buien aanwezig. De minima dalen dan weer naar een 11 tot 12-tal graden. De buien kunnen aanhoudend fel zijn, zeker aan de kust. Daar blijft de kans op onweerachtige buien met enkele donderklappen erg groot. De wind kan zelfs nog feller aantrekken met vanavond en vannacht aan zee uitschieters tot om en bij de 80 à 90 km per uur.

 

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

 

Morgen:

Morgen is het verder wisselvallig met een mix van wolken, opklaringen en enkele buien. In de loop van de dag trekt ook weer een buienstoring door de regio met opnieuw een oplevende buienactiviteit tot gevolg. Er blijft nog tot in de middag ook erg veel wind staan uit het noorden. Later in de middag neemt die dan geleidelijk in kracht af. De maxima blijven erg karig en geraken niet echt boven de 17 graden meer. In de latere middag en naar de avond toe neemt de wind en de buienneiging af.

In de nacht naar zondag worden de buien geleidelijk minder. Er vallen er dan vooral nog aan de kust, maar ook daar worden ze wel minder. De minima zitten dan rond een tiental graden.

Overmorgen:

Zondag lijkt toch wel een beetje de betere dag van het weekeind te worden. We blijven wel in een koele noordelijke stroming zitten met nog steeds kans op een lokale bui, maar het wordt toch wel degelijk droger. Er zit nog een buienlijn in de verwachting, maar die zou ons pas tegen de late middag /avond gaan bereiken waarbij we overdag zouden kunnen profiteren van wat meer en bredere opklaringen. Het blijft wel aan de koele kant met maxima rond 15-16 graden.

Later:

Maandag blijven we dan nog in een noordelijke stroming zitten waarbij er nog steeds kans is op het voorkomen van een paar verspreide buien. De droge perioden overheersen echter bij maxima nog steeds in de buurt van 15 tot 17 graden.

Later volgende week wordt het weer stabieler. We komen onder invloed van een zich uitbreidend hogedrukgebied in onze omgeving en dat onderdrukt de buienneiging en zorgt weer voor wat hogere temperaturen.

Samenvatting:

Vandaag wordt een gure dag. Het is koel met maxima van 15-16 graden buiten de buien om, maar in de buien zakt het kwik tot 12-13 graden. Er komen daarbij tal van buien. Vooral de noordelijke helft van onze regio is daar al van in de ochtend erg gevoelig voor. Meer naar het zuid(west)en is het aanvankelijk minder met die buien, maar ook daar verspreiden ze zich in de loop van de dag. Er is tijdens de buien veel wind mogelijk met windstoten van 60 tot 80 km per uur en ook hagel en onweer zijn mogelijk. Aan zee waait het sowieso erg hard. Er kan veel regen vallen. De komende 24 uur kan er gemakkelijk weer enkele tientallen liters water per vierkante meter vallen!

Geert, vrijdag 16 september, 06.45 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: