ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een diepe depressie boven Scandinavië springt dezer dagen op de weerkaart direct in het oog. Ze beïnvloedt ons weer. Op de Atlantische Oceaan vinden we tussen IJsland en het zeegebied ten westen van de Britse Eilanden een hogedrukgebied terug. Tussen beide systemen in staat een diepe noordelijke stroming over het Noordzeegebied. Die voert koele lucht aan waarin regelmatig enkele losse buien, buienlijnen of meer gestructureerde systemen van noord naar zuid trekken. De eerstkomende dagen komt in deze luchtdrukverdeling geen verandering en komen we zelfs geleidelijk aan steeds dieper in de koelere lucht terecht. Vooral op vrijdag trekt daarin een gestructureerde buienlijn van noord naar zuid door onze omgeving, maar ook in het weekeind blijven we in die koele luchtstroming zitten. Na het weekeind heeft het Atlantische hoog de neiging om geleidelijk dichterbij te komen wat tot een stabilisatie van de atmosfeer leidt en tot geleidelijk weer wat hogere temperaturen.

D

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijven we in een noordelijke stroming zitten met aanvoer van koelere lucht. Veel meer dan een 18-tal graden zit er dan niet en dan nog. Dat is de maximale waarde, meestal zitten we daar wel wat onder. Het is verder wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen en enkele verspreide buien. Dat kunnen best wel enkele felle buien zijn, maar het gaat om buien en de regel daarbij is steeds dat de ene plek al wat beter bedeeld wordt daarin dan de andere. Er zijn zeker ook plaatsen waar er geen buien zullen vallen. Verder valt ook de noordelijke wind op. Die wordt matig, aan zee soms eens tegen het vrij krachtig aan.

Ook in de nacht naar vrijdag blijft er kans op het voorkomen van een lokale bui bij minima rond een 12-tal graden landinwaarts. Aan zee is het iets zachter.

 

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

 

Morgen:

Morgen trekt in de noordelijke stroming een nieuwe buienstoring mee waarbij het in de loop van de dag weer gaat regenen. Ook dat lijkt een vrij actieve storing te kunnen worden. De temperaturen duiken daarbij nog verder omlaag en halen niet veel meer dan een 15-16 graden. Tijdens de neerslag is dat zelfs nog een aantal graden minder. Morgenmiddag tijdens passage van de storing zou het kwik wel eens naar een 12-13 graden kunnen zakken. Daarbij zal er tijdelijk ook flink wat wind staan, aan zee zelfs tot een 5-6 Bft met flinke uitschieters. Sommige van de buien van morgen kunnen ook onweerachtig worden, vooral aan de kust.

In de nacht naar zaterdag zijn er nog maar enkele sporadische buien aanwezig. De minima dalen dan weer naar een 12-tal graden.

Overmorgen:

Zaterdag is het verder wisselvallig met een mix van wolken, opklaringen en enkele buien. De maxima blijven erg karig en geraken niet echt boven de 18 graden meer. Er staat ook zaterdag een goed doorstaande wind uit een noordelijke richting.

Later:

Zondag zou er een nieuwe buienstoring vanuit het noorden in de loop van de dag over onze regio trekken, maar niet alle weerkaarten zijn daarover eensgezind in welke mate en hoe actief die buienlijn zal uitpakken. Het zou best kunnen dat onder invloed van een naderend hogedrukgebied de meeste buien boven Nederland blijven. Dat gaan we de komende dagen toch nog moeten finetunen. Het blijft wel koel.

Begin volgende week wordt het weer stabieler. We komen onder invloed van een zich uitbreidend hogedrukgebied in onze omgeving en dat onderdrukt de buienneiging en zorgt weer voor wat hogere temperaturen.

Samenvatting:

Het is vandaag licht wisselvallig. We krijgen een mix van wolken en opklaringen met in de loop van de dag een aantal verspreide en lokale buien, maar zeker niet overal. Het is verder koel met maxima die aftoppen rond 18 graden, al is het dikwijls wat minder en er staat een goed doorstaande noordelijke wind, zeker aan de kust.

Geert, donderdag 15 september, 06.40 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: