ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Weinig verandering op de weerkaarten dezer dagen. We zien nog steeds voor de kust van Portugal een erg actief lagedrukgebied liggen met daarin de resten van het ex-tropische systeem Danielle. Dat systeem stuurt warme lucht tot over Frankrijk. Voor de Noorse kust en Scandinavië ligt ook nog een lagedrukgebied waarvan het koufront inmiddels tot over onze omgeving is geraakt. Dat koufront trekt verder naar het zuiden. Op het raakvlak van beide soorten lucht (de warme lucht van Danielle en de koude lucht van het Noorse laag) heeft zich inmiddels een actief regenfront gevormd boven en in de buurt van onze omgeving. Achter dat koufront bouwt zich een nieuw hoog op dat later boven de Britse Eilanden komt te liggen en ons in een noordelijke stroming zal duwen. Later in de week en tegen en in het weekeind wordt die stroming aangescherpt in samenwerking met het eerder genoemde lagedrukgebied dat dan boven Scandinavië blijft liggen en flink uitdiept. Tenslotte ligt verder op de oceaan ook nog het ex-tropische systeem ‘Earl’, maar dat is voorlopig voor ons weer van geen belang. De pluim toont duidelijk de overgang naar veel koeler weer onder invloed van de hiervoor beschreven evolutie. Na het weekeind lijkt het zich allemaal wat te herstellen met opnieuw wat hogere maxima en drogere omstandigheden.

D

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zit de wind in een noordelijke tot noordoostelijke hoek en komt er koelere lucht binnen. Het is nog steeds zwaar bewolkt tot betrokken. We zitten daarbij onder een regenzone met aanvankelijk perioden met verspreide buien of perioden met regen. Die regen wisselt van intensiteit. Soms regent het lichtjes, op andere momenten meer intens. Landinwaarts is er nog een kleine kans op een verspreide onweersklap. Er kan daarbij plaatselijk in de ochtend nog wel een behoorlijke slok water vallen. In de loop van de dag wordt het drogen, maar er kunnen toch nog tot laat in de middag perioden met regen voorkomen, zeker als we meer landinwaarts en richting het zuiden van de regio gaan. De droge perioden en uiteindelijk ook schuchtere opklaringen komen immers laat in de middag binnen vanaf het noordwesten, maar het kan lang duren. We zitten daarbij ook in veel minder warme lucht. Het maximaal haalbare lijkt voor vandaag maar een 17-tal graden te worden, als we dat al zullen halen. Dat zal sowieso pas tegen het eind van de middag het geval zijn.

In de nacht naar donderdag koelt het in de opklaringen verder af naar minima van een 11-12 graden. Er is dan een wisselende hoeveelheid bewolking aanwezig met kans op een aantal verspreide buien, zeker later in de nacht loopt die kans op.

 

Morgen:

Morgen blijven we in een noordelijke stroming zitten met aanvoer van koelere lucht. Veel meer dan een 18-tal graden zit er dan niet en dan nog. Dat is de maximale waarde, meestal zitten we daar wel wat onder. Het is verder wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen en enkele verspreide buien. Dat kunnen best wel enkele felle buien zijn.

Ook in de nacht naar vrijdag blijft er kans op het voorkomen van een lokale bui bij minima rond een 10-11 graden landinwaarts. Aan zee is het iets zachter.

Overmorgen:

Op vrijdag trekt in de noordelijke stroming een nieuwe buienstoring mee waarbij het in de loop van de dag weer gaat regenen. Ook dat lijkt een vrij actieve storing te kunnen worden. De temperaturen duiken daarbij nog verder omlaag en halen niet veel meer dan een 15-16 graden tijdens de neerslag. Daarbuiten kunnen we nog wel een graad of 18 halen, maar niet meer.

Later:

Zaterdag is het verder wisselvallig met een mix van wolken, opklaringen en enkele buien. De maxima blijven erg karig en geraken niet echt boven de 18 graden meer.

Ook komend weekeind blijft het licht wisselvallig. We zitten dan in een koele noordelijke stroming met de passage van wat buien of enkele storingen. Er valt dan ook van tijd tot tijd wat neerslag. Vooral zondag loopt de kans op perioden met buien en regen weer op. De maxima halen daarbij de 20 graden lang niet meer en blijven daar een flink aantal graden onder zitten met soms maar een 15 tot 17 graden als maxima.

Samenvatting:

Vandaag start regenachtig en dat kan lang duren. Pas tegen het eind van de middag komen er overtuigende droge perioden binnen en klaart het vanaf de kust geleidelijk wat op. Het wordt ook een koele dag met tijdens de regen maar 15-16 graden. Tegen het eind van de dag halen we net een 17-tal graden. Er staat de hele tijd een koele noordoostelijke tot later noordelijke wind.

Geert, woensdag 14 september, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: