ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Het is nog steeds een beetje een ratje-toe op de weerkaarten van allerlei systemen. Boven Europa is de luchtdruk nog relatief hoog, maar een echt sterk hogedrukgebied vinden we niet onmiddellijk terug. Verder zien we voor de kust van Portugal een erg actief lagedrukgebied liggen met daarin de resten van het ex-tropische systeem Danielle. Dat systeem stuurt warme lucht tot net over onze regio. Voor de Noorse kust ligt ook nog een lagedrukgebied waarvan het koufront inmiddels tot over Nederland geraakt is. Dat koufront zal tegen vanavond ook over onze omgeving trekken van noord naar zuid en de bij ons aanwezige warme lucht wegblazen. Op het raakvlak van beide soorten lucht (de warme lucht van Danielle en de koude lucht van het Noorse laag) kan zich een actief regenfront vormen boven of in de buurt van onze omgeving. Achter dat koufront bouwt zich een nieuw hoog op dat later boven de Britse Eilanden komt te liggen en ons in een noordelijke stroming zal duwen. Later in de week wordt die stroming aangescherpt in samenwerking met een lagedrukgebied dat dan boven Scandinavië komt te liggen en flink uitdiept. Tenslotte ligt verder op de oceaan ook nog het ex-tropische systeem ‘Earl’, maar dat is voorlopig voor ons weer van geen belang. De pluim toont duidelijk de overgang naar veel koeler weer onder invloed van de hiervoor beschreven evolutie:

D

Overdag's Nachts

Vandaag:

Laat ons beginnen met het begin en dat zijn de opvallend en hoger dan verwachte minima waarmee deze dag begint. Die zitten landinwaarts tussen 16 en 18 graden en aan zee zelfs rond 20 graden. Daarbij zijn er wel veel wolken verschenen. Overdag kan de temperatuur weer wat oplopen, maar veel hoger dan rond een 21 à 23 graden geraken we niet meer. We zitten daarbij op het scheidingsvlak tussen koelere lucht boven Nederland (aangestuurd door een depressie voor de Noorse kust) en warme lucht boven Frankrijk (aangestuurd door het ex-tropische systeem Danielle voor de Portugese kust). Daarbij staat eerst nog een veranderlijke en erg zwakke wind, overdag wordt die geleidelijk noordoost. Verder vormt zich vanochtend boven Noord Frankrijk een fors neerslaggebied dat vanmiddag ook geleidelijk onze regio zal inpalmen. De dag eindigt dan ook met regen.

Tegen de avond neemt de bewolking verder toe en loopt de kans op regenperioden en buien verder op. Daar zou zelfs een onweersklap kunnen tussen zitten. Het Nederlandse koufront komt dichterbij en zorgt voor het oplopen van de onstabiliteit waarbij vooral in de avond en de nacht naar woensdag felle regenperioden in onze regio kunnen opduiken. Er kan daarbij tot aan de ochtend behoorlijk wat regen vallen. Hoeveelheden tussen 10 en 20 liter water per vierkante meter zijn zeker mogelijk. Later in de nacht draait de wind dan naar het noorden. Het blijft desalniettemin onder de wolken nog erg zacht met minima rond 15-16 graden.

 

Morgen:

Morgen zit de wind in een noordelijke tot noordoostelijke hoek en komt er koelere lucht binnen. Het is nog steeds wisselend tot zwaar bewolkt met aanvankelijk nog kans op een aantal verspreide buien of periode met regen. Er kan ook morgen in de ochtend nog wel een behoorlijke slok water vallen. In de loop van de dag wordt het droog en komen er opklaringen, maar we zitten daarbij in veel minder warme lucht. Het maximaal haalbare lijkt voor woensdag maar een 18-19 graden te worden, als we dat al zullen halen.

In de nacht naar donderdag koelt het in de opklaringen verder af naar minima van een 11-12 graden.

Overmorgen:

Op donderdag blijven we in een noordelijke stroming zitten met aanvoer van koelere lucht. Veel meer dan een 18-tal graden zit er dan niet en dan nog. Dat is de maximale waarde, meestal zitten we daar wel wat onder. Het is verder wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen en enkele verspreide buien.

Later:

Op vrijdag trekt in de noordelijke stroming een nieuwe storing mee waarbij het in de loop van de dag weer gaat regenen. Ook dat lijkt een vrij actieve storing te kunnen worden. De temperaturen duiken daarbij nog verder omlaag en halen niet veel meer dan een 15-16 graden.

Tegen het eind van de week en komend weekeind blijft het licht wisselvallig. We zitten dan in een koele noordelijke stroming met de passage van wat buien of enkele storingen. Er valt dan ook van tijd tot tijd wat neerslag. De maxima halen daarbij de 20 graden lang niet meer en blijven daar een flink aantal graden onder zitten met soms maar een 15 tot 17 graden als maxima.

Samenvatting:

Vandaag draait het weer om. De dag start nog droog, maar het is zwaar bewolkt tot betrokken. De temperaturen zetten wel nog een aardige waarde neer met maxima van 20 tot 22 graden, maar vanmiddag dalen die in inzettende regen. Een actief regengebied komt dan over onze regio te schuiven met tot en met morgenochtend perioden van regen die soms intens kan zijn. De wind is eerst zwak en veranderlijk, overdag wordt die geleidelijk noordoost.

Geert, dinsdag 13 september, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: