ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We bevinden ons ook vandaag nog steeds in een noordelijke stroming. Deze wordt in stand gehouden door een hogedrukgebied dat zich met kern boven de Noorse Zee bevindt en zich uitstrekt over de Britse Eilanden tot over onze omgeving en Noord Frankrijk. Op de oostelijke flank van dit hoog trekken op lage hoogte soms nog wat restanten van storingen naar het zuiden waardoor er af en toe nog enkele wolkenvelden kunnen passeren, maar zonder veel erg. Op grotere hoogte trekken dan weer enkele storingsrestanten van zuid naar noord. Dit hoog bouwt zich de komende dagen nog verder op en zorgt voor een nieuwe stabiele periode met geleidelijk verder oplopende temperaturen. Tegen donderdag / vrijdag lijkt het algemene stromingspatroon wat te veranderen: een lagedrukgebied gaat dan voor anker in de buurt van de Golf van Biscaye en zorgt daarbij in onze omgeving voor een heel voorzichtig oplopende onstabiliteit. Vanaf eind van de week zien we dan ook in de pluim een voorzichtige aanzet tot mogelijk wat meer onstabiliteit, maar het is voorlopig allemaal erg prematuur. Toch lijkt er vanaf het weekeind wel degelijk hier en daar een bui in de pijplijn te zitten. Of dat de aanzet is tot meer stucturele en langduriger onstabiliteit valt nog af te wachten want ook dan liggen er nog hogedrukgebieden dicht in de buurt en er hoeft niet veel te gebeuren of die komen weer aan zet.

D

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag draait de wind ietsepietsie verder naar het noordoosten en wordt er alweer iets zachtere lucht aangevoerd. We gaan dan landinwaarts weer gemakkelijk richting 25-26 graden, aan zee wat koeler. Het is vrij zonnig, al kunnen er ook vandaag nog wel wat wolkenvelden aangevoerd worden. Net als gisteren draait de wind weer snel overal naar het noorden terug en spant ook weer aan tot matig. Aan de kust soms tot vrij krachtig. Die wind zal zelfs weer harder waaien dan gisteren met op zee zelfs neiging tot een 6 Bft in de latere middag. Op de zeedijk gaat dat naar een volle 5 Bft en in de kustregio naar een 4-5. Boven land waait de wind in de late middag ook weer stevig door tot een 3-4 Bft met af en toe enkele flinke windvlagen er tussen.

In de avond koelt het dan weer langzaam af met tegen de ochtend alweer minima rond een 15 tot 16-tal graden. De wind neemt maar heel traag af en zal eigenlijk pas laat in de avond weer naar zwak gaan. Aan zee blijft die zwak tot matig waaien, maar ook boven land neemt die in de nacht nooit helemaal af.

Morgen:

Ook morgen wordt een grotendeels zonnige dag met soms eens wat wolkjes en maxima die zeker landinwaarts weer gemakkelijk naar een 25 graden en meer oplopen. De wind speelt ook morgen nog een grote rol en kan opnieuw matig waaien, aan zee soms vrij krachtig. Daar wordt die al snel weer noordelijk van richting onder invloed van een zeebries. Boven land zou de wind op woensdag wat meer noordoost moeten blijven.

In de avond zien we een zelfde scenario als de vorige dagen: een heel langzaam afnemende wind met tegen de ochtend nog steeds erg zachte minima van om en bij de 15 tot 16 graden.

Overmorgen:

Donderdag is het nog wat warmer met maxima rond een 26 tot 27 graden landinwaarts. Heel misschien komt er dan in de vroege ochtend of tegen de avond een lokale regen- of onweersbui tot ontwikkeling. Boven Frankrijk vormt zich dan immers een onweerachtige storing waarvan een enkele bui tot bij onze zuidgrens zou kunnen geraken. Dat moet nog in detail bekeken worden de komende dagen, maar sowieso blijft dat – als het gebeurt – een heel lokaal gegeven.

De nacht naar vrijdag zou dan zelfs nog wat zachtere minima kunnen geven.

Later:

Op vrijdag komen we meer en meer onder invloed van een lagedrukgebied in de Golf van Biscaye. Dat zorgt bij ons voor meer cyclonaliteit en daarmee samenhangend een geleidelijk wat oplopende kans op een enkele lokale regen- of onweersbui.

Tegen het weekeind wordt het wat wisselvalliger. We blijven in erg warme zomerse lucht zitten, maar de kans dat er hier of daar een enkele regen- of onweersbui opduikt, wordt wel degelijk groter.

Samenvatting:

Het is ook vandaag opnieuw overwegend zonnig, al schuiven er soms wel eens een paar wolken voorbij. De maxima zitten rond 21-22 graden aan zee tot een dikke 25 graden landinwaarts. Er staat wel net als gisteren een goed doorstaande noordelijke wind die aan zee zelfs vrij krachtig zou kunnen worden en boven land vlagerig gaat waaien. Die wind waait zelfs nog wat harder dan gisteren en wordt vooral in de late middag storend, zeker aan zee en in het (noord)westen van de regio.

Geert, disndag 30 augustus, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: