ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We bevinden ons ook vandaag nog steeds in een noordelijke stroming. Deze wordt in stand gehouden door een hogedrukgebied dat zich met kern tussen IJsland en Noorwegen bevindt en zicht uitstrekt over de Britse Eilanden tot over onze omgeving en Noord Frankrijk. Op de oostelijke flank van dit hoog trekken op lage hoogte soms nog wat restanten van storingen naar het zuiden waardoor er af en toe nog enkele wolkenvelden kunnen passeren, maar zonder veel erg. Op grotere hoogte trekken dan weer enkele storingsrestanten van zuid naar noord. Dit hoog bouwt zich de komende dagen nog verder op en zorgt voor een nieuwe stabiele periode met geleidelijk verder oplopende temperaturen. Vanaf eind van de week zien we in de pluim een voorzichtige aanzet tot mogelijk wat meer onstabiliteit, maar het is voorlopig allemaal erg prematuur. Het is zelfs weer afgebouwd ten opzichte van gisteren terwijl de temperaturen eerder weer naar boven bijgesteld zijn. Op heel lange termijn zijn er trouwens nieuwe signalen te zien voor nieuwe hoge druk opbouw boven de Britse Eilanden zodat een echte overgang naar wisselvallig weer er waarschijnlijk ook dan nog niet inzit en de droogte steeds grotere vormen aanneemt:

D

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag lijkt in grote lijnen helemaal op het weer van gisteren. De maxima klimmen weer een beetje en de zon blijft volop van de partij. Er kunnen ook vandaag wel al eens een paar wolkenvelden passeren, maar allemaal zonder veel erg. We hebben daarbij met twee soorten wolken te maken. Hoge wolken die van zuid naar noord op grote hoogte doortrekken en daaronder lagere wolken die in de omgekeerde richting trekken. Beide hebben de neiging om wat op te lossen. Eventueel valt daarbij heel lokaal toch een spat regen, maar die kans is klein. De grootste kans erop is aan zee. Er staat net als gisteren overdag ook wel weer een flinke noordenwind. Aan de kust kan die soms vrij krachtig worden, boven land is die vlagerig.

De nachten blijven koeler. In de avonden gaat de afkoeling langzaam, maar eens na middernacht dalen de temperaturen toch vlugger om tegen de ochtend weer rond een 14-tal graden uit te komen. De wind gaat daarbij langzaam weer in kracht afnemen.

Morgen:

Morgen draait de wind ietsepietsie verder naar het noordoosten en wordt er alweer iets zachtere lucht aangevoerd. We gaan dan landinwaarts weer gemakkelijk richting 25-26 graden, aan zee wat koeler. Het is vrij zonnig, al kunnen er ook morgen nog wel wat wolkenvelden aangevoerd worden. Net als vandaag draait de wind weer snel overal naar het noorden terug en spant ook weer aan tot matig. Aan de kust soms tot vrij krachtig.

In de avond koelt het dan weer langzaam af met tegen de ochtend alweer minima rond een 14-tal graden.

Overmorgen:

Ook woensdag wordt een grotendeels zonnige dag met soms eens wat wolkjes en maxima die zeker landinwaarts weer gemakkelijk naar een 25 graden en meer oplopen. Aan zee kan er wel telkens een zeebries opduiken. Boven land zou de wind op woensdag wat meer noordoost moeten blijven.

Later:

Donderdag is het nog wat warmer met maxima rond een 26 tot 27 graden landinwaarts. Heel misschien komt er dan in de vroege ochtend of tegen de avond een lokale regen- of onweersbui tot ontwikkeling. Boven Frankrijk vormt zich dan immers een onweerachtige storing waarvan een enkele bui tot bij onze zuidgrens zou kunnen geraken. Dat moet nog in detail bekeken worden de komende dagen.

De hele volgende week zou het zomerse weerbeeld verder aanhouden met telkens opnieuw elke dag weer veel zon, geen regen (of het is een plaatselijke bui) en opnieuw wat oplopende temperaturen naarmate de week vordert.

Samenvatting:

Het is ook vandaag opnieuw overwegend zonnig, al schuiven er soms wel eens een paar wolken voorbij. De maxima zitten rond 20 graden aan zee tot een 23-24 graden landinwaarts. Er staat wel net als gisteren een goed doorstaande noordelijke wind die aan zee zelfs vrij krachtig zou kunnen worden en boven land vlagerig gaat waaien.

Geert, maandag 29 augustus, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: