ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We bevinden ons ook vandaag nog steeds in een noordelijke tot geleidelijk aan wat meer noordoostelijke stroming. Deze wordt in stand gehouden door een hogedrukgebied dat zich met kern boven de Noorse Zee bevindt en zich uitstrekt over de Britse Eilanden tot over onze omgeving en Noord Frankrijk. Over het zuiden van ons land ligt een zwak restant van een storing met enkele buien, maar die bereiken onze omgeving niet. Boven Frankrijk is de luchtdruk lager. Dit hoog blijft de komende dagen ter plekke liggen en zorgt voor een nieuwe stabiele periode met geleidelijk verder oplopende temperaturen. Tegen donderdag / vrijdag lijkt er een begin gemaakt te worden met een verandering in het algemene stromingspatroon: een lagedrukgebied gaat dan voor anker ergens tussen de Golf van Biscaye en het westen van Ierland en zorgt daarbij in onze omgeving voor een heel voorzichtig oplopende onstabiliteit. Vanaf eind van de week zien we dan ook in de pluim een voorzichtige aanzet tot mogelijk wat meer onstabiliteit, maar het is voorlopig allemaal erg prematuur. Toch lijkt er vanaf het weekeind wel degelijk hier en daar een bui in de pijplijn te zitten (sommige regionale modellen zijn voor zaterdag zelfs vrij enthousiast met die buien). Zoals het er nu naar uitziet zou dat laag volgende week ons weerbeeld gaan bepalen met een (heel) warme, maar onstabiele zuid(west)elijke aanvoer. Op heel lange termijn komen we daarna mogelijk in een westelijke stroming terecht waarbij de warmte afloopt en het ook natter wordt. Eens zien of dat de komende dagen in de verwachtingen blijft zitten. De Europese weerpluim is vandaag wel weer droger geworden en voor de eerste helft van volgende week ook weer behoorlijk warmer, maar je ziet toch duidelijk de oplopende neerslagsignalen verschijnen:

D

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag wordt een grotendeels zonnige dag met soms eens wat wolkenvelden en maxima die zeker landinwaarts weer gemakkelijk naar een 25 graden en meer oplopen. De wind speelt ook vandaag nog een grote rol en kan opnieuw matig waaien, aan zee soms vrij krachtig. Daar wordt die al snel weer noordelijk van richting onder invloed van een zeebries. Boven land zou de wind wat meer noordoost moeten blijven. Tegen de late middag kan die wind overal weer als hinderlijk ervaren worden.

In de avond zien we een zelfde scenario als de vorige dagen: een heel langzaam afnemende wind met tegen de ochtend nog steeds erg zachte minima van om en bij de 16 graden en meer, zeker aan de kust is het gemakkelijk nog enkele graden zachter.

Morgen:

Morgen is het nog wat warmer met maxima rond een 26 tot 27 graden landinwaarts. Heel misschien komt er dan in de vroege ochtend een hele enkele lokale regen- of onweersbui tot ontwikkeling tegen de Franse grens. Boven Frankrijk ligt dan immers een onweerachtige storing waarvan een enkele bui tot bij onze zuidgrens zou kunnen geraken, maar sowieso blijft dat – als het gebeurt – een heel lokaal gegeven. Overdag trekt die storing weg en krijgen wij weer onze vertrouwde mix van (soms heel brede) opklaringen en wat wolkenvelden. De wind is morgen noordoost tot oost geworden en trekt overdag weer aan, maar zo fel als dat vandaag en de voorbije dagen was, zal dat morgen niet meer zijn.

De nacht naar vrijdag zou dan zelfs nog wat zachtere minima kunnen geven.

Overmorgen:

Vrijdag is in de verwachtingen weer wat stabieler geworden. We krijgen veel zon met enkele wolken, maar de buienkans is veel kleiner geworden, om niet te zeggen grotendeels tot volledig verdwenen. Het kan wel met een naar zuidoost draaiende wind nog wat warmer worden. Ook aan zee zijn zomerse waarden van 25 graden op vrijdag mogelijk terwijl we boven land naar een 27 tot 28 graden kunnen gaan.

Later:

Tegen het weekeind wordt het wat wisselvalliger. We blijven in erg warme zomerse lucht zitten, maar de kans dat er hier of daar een enkele regen- of onweersbui opduikt, wordt wel degelijk groter. Sommige regiomodellen geven voor zaterdag zelfs de hele dag door regen- en onweersbuien. Dat is toch om in de gaten te houden want hoewel de hoofdmodellen niet meteen voor dit scenario kiezen, zijn regiomodellen soms belangrijker voor de korte termijn. Ik wil dan ook nog even de komende runs van alle modellen afwachten alvorens voor de zaterdag grote uitspraken te doen.

Begin volgende week blijven we in een heel warme zuidelijke aanvoer zitten onder aansturing van een lagedrukgebied tussen Ierland en de Golf van Biscaye. Dat voert warme, maar onstabiele lucht aan met kans op regen- en onweersbuien.

Samenvatting:

Het blijft ongeveer hetzelfde weerbeeld als de voorbije dagen: zonnige perioden, wolkenvelden en zomerse maxima tussen 23 graden aan zee tot 26 graden landinwaarts. Net als de voorbije dagen komt er flink wat wind te staan uit noord tot noordoostelijke hoek. Die kan weer hinderlijk zijn in de tweede helft van de middag. Het blijft droog.

Geert, woensdag 31 augustus, 06.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: