ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag en morgen zitten we een beetje in een soort niemandsland waarin enkele zwakke storingen doortrekken onder regie van een lagedrukgebied dat vanaf IJsland richting Scandinavië trekt. Het is dan ook de eerste dagen van de week wat licht wisselvallig, maar de meeste neerslag blijft buiten onze aandachtsgebieden op een enkel buitje na. Verder zien we zowel op de Atlantische Oceaan als boven Scandinavië hogedrukgebieden liggen. Tegen het midden van de week zorgt een nieuwe hogedrukuitloper dan weer voor stabilisatie al blijven we toch gevoelig voor staartjes van storingen, maar we komen dan wel weer in veel en veel warmere lucht terecht. Daarbij is het Europese model intussen helemaal richting het Amerikaanse getrokken en geeft het vanaf dinsdag / woensdag opnieuw veel hogere maxima voor onze omgeving. Zelfs de 30 graden zijn terug in de pluim tevoorschijn gekomen, vooral naar woensdag en donderdag toe. Van neerslag is er amper of alweer geen sprake meer zodat het er dik in zit dat er deze maand weinig tot niets meer zal vallen op een enkel lokaal buitje niet te na gesproken:

D

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag trekt er eerst nog een storing door onze omgeving. Die zorgt voor veel bewolking waarbij er zelfs, vooral landinwaarts, hier en daar een licht buitje kan vallen. Veel stelt het niet voor en dat doet zich ook vooral vanochtend voor. Vanmiddag komen er meer en bredere opklaringen en verdwijnen die lichte buitjes. De wind zit daarbij vanochtend eerst in een oostelijke tot noordoostelijke hoek en waait zwak tot matig bij geleidelijk wat oplopende temperaturen. Na de middag draait die naar west en later naar zuidwest en komt er dan uiteindelijk veel zachtere lucht binnen. De maxima kunnen in de late middag landinwaarts met een naar zuid draaiende wind zelfs naar een 26-27 graden oplopen. Aan zee noteren we tegen de late middag rond 22-23 graden.

Tegen de avond en in de nacht is het ook wisselend zwaar bewolkt, maar op een heel enkele spat regen niet te na gesproken, blijft het droog bij minima rond een heel zachte 19 tot zelfs 20-tal graden.

Morgen:

Morgen trekt de bewolking geleidelijk aan weg en komt er weer ruimte voor meer zonnige perioden. We komen daarbij in veel warmere lucht terecht die tot bij ons geraakt. De maxima zitten dan weer rond of nabij de 27-28 graden, zeker landinwaarts. Aan de kust is het wat minder warm, maar halen we toch ook vlotjes een 23 graden. De wind zoekt een meer zuidelijke richting op, maar kan aan de kust wel een zeebriescomponent krijgen.

Ook de nacht naar woensdag is opnieuw een hele zachte met minima van 15 tot 18 graden.

Overmorgen:

Vanaf woensdag wordt het landinwaarts opnieuw tropisch warm. De maxima zullen daarbij weer rond of vooraan de 30 graden uitkomen. Er is veel zon, al schuiven er ook wel eens van tijd tot tijd enkele wolkenvelden voorbij. De wind zit dan in een zuidelijke hoek zodat het ook aan de kust erg warm kan worden.

De warmte blijft in de avond weer lang hangen en ook de nachten blijven maar steeds opvallend warm met minima rond 17-18 graden.

Later:

Donderdag wordt een nog warmere dag waarbij het landinwaarts zelfs weer 32 tot 33 graden zou kunnen worden. Waarschijnlijk gaat het later op de dag vanaf de kust met een naar west draaiende wind wel snel afkoelen.

In de tweede helft van de week komen we weer in erg warme lucht terecht met maxima die weer naar een 30-tal graden kunnen oplopen. Er is veel zon, al zijn er ook wel enkele stapelwolken waarbij er een heel kleine kans is op een heel enkele verspreide bui. Tegen vrijdag zou de wind naar het noordwesten draaien en komt er weer minder warme lucht binnen.

Samenvatting:

Vandaag zijn er eerst veel wolken met landinwaarts zelfs een enkel buitje. Geleidelijk aan trekken die weg en komt er gaandeweg de dag meer en meer ruimte voor de zon vanaf de kust. Een veranderlijke wind (eerst noordoost, dan west en uiteindelijk zui(west)) voert vooral vanmiddag beduidend warmere lucht aan met zomerse maxima.

Geert, maandag 22 augustus, 09.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: