VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag komen we tijdelijk enkele dagen in een noordelijke stroming terecht op de flank van een nieuw hogedrukgebied dat zich alweer vormt boven de Britse Eilanden. Dit nieuwe hoog trekt in de nieuwe week door naar het oosten en gaat ergens boven Scandinavië terechtkomen. Dat zorgt er dan voor dat er bij ons weer een zeer warme oostelijke tot zuidelijke stroming op gang komt van bijzonder warme lucht. Later volgende week toont de pluim dan ook één langgerekte hittegolf met dagen na elkaar maxima van 30 graden en meer. Ook andere modellen zijn hierin eenduidig en tonen volgende week alweer hitte die op ons afkomt. De neerslagpluim is zoals ze al de hele tijd is deze zomer: een flatline. De droogte duurt dus voort en neemt meer dan dramatische vormen aan …

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag start weer één lange zomerse periode, maar het is wel nog even de minst warme dag van de komende lange reeks met warme dagen. Echter is het volop mooi weer met veel zon en amper of geen wolken. Zeker aan zee. Landinwaarts zijn er overdag wat meer stapelwolken, maar die zijn onschuldig. De maxima bereiken dan ook gemakkelijk toch nog rond 20-21 graden aan de kust tot 23 graden landinwaarts. Er staat daarbij eerst een zwakke, later vandaag matige noordelijke wind.

Omdat de lucht van oorsprong koeler is, zal het vanavond sneller afkoelen. Ook de nacht naar zondag verloopt koeler met minima rond 11-12 graden.

Morgen:

Morgen kunnen we met veel zon overdag alweer wat hogere maxima noteren die landinwaarts weer richting 25 graden oplopen. Aan zee telkens een aantal graden minder. De wind blijft in een noord tot noordoostelijke richting zitten.

Ook de avond en nacht naar maandag zijn minder zacht met minima rond een 11 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Maandag is de wind meer oost tot noordoost geworden en begint er weer een aanvoer van warmere lucht op gang te komen. We stoten maandag al door naar maxima van 22 graden aan zee tot 26-27 landinwaarts.

Later:

Tegen dinsdag komt er veel warmere lucht aan bij ons en stomen de maxima direct al door naar 25 tot 29 graden. Daarmee begint de heel warme periode.

Verder in de week lopen de temperaturen geleidelijk weer op en lijken er meerdere dagen mogelijk met 30 graden of meer. Het zou best wel eens kunnen dat er regionaal een hittegolf in zit (minstens vijf dagen 25 graden waarvan drie minstens 30). Er blijft veel zon en van neerslag is er geen sprake.

Samenvatting:

Vandaag is een mooie gematigde zomerdag met maxima van rond 21 graden aan zee tot 23 graden landinwaarts. Er is veel zon met landinwaarts wat stapelwolken. De wind zit in een noordelijke hoek en waait eerst zwak, later matig.

Geert, zaterdag 06 augustus, 10.10 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: