DO

04/18/2024

Weertype

Weertype

| 11°

15 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee zitten nog rest [...]
Lees verder

VR

19 apr

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen wordt een erg wisselvallige dag. Die start weer met de doortocht van een regenzone die e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 11°

60 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Ook vandaag zitten we nog gedeeltelijk onder invloed van een lagedrukgebied dat intussen via de Britse Eilanden naar de Noorse kust is getrokken. Dat laag trekt nog steeds een paar oude en verzwakte fronten met zich mee die via de Noordzee van west naar oost trekken. Een eerste front ligt al sinds gisteren boven de Ardennen en is voor ons niet meer van belang. Een tweede ligt echter nog in onze buurt en zou eventueel in de ochtend voor een enkele bui kunnen zorgen. Daarachter komen we dan tijdelijk enkele dagen in een noordelijke stroming terecht op de flank van een nieuw hogedrukgebied dat zich alweer vormt boven de Britse Eilanden. Dit nieuwe hoog trekt in de nieuwe week door naar het oosten en gaat ergens boven Scandinavië terechtkomen. Dat zorgt er dan voor dat er bij ons weer een zeer warme oostelijke tot zuidelijke stroming op gang komt van bijzonder warme lucht. Later volgende week toont de pluim dan ook één langgerekte hittegolf met dagen na elkaar maxima van 30 graden en meer. Ook andere modellen zijn hierin eenduidig en tonen volgende week alweer hitte die op ons afkomt. De neerslagpluim is zoals ze al de hele tijd is deze zomer: een flatline. De droogte duurt dus voort en neemt meer dan dramatische vormen aan …

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten de temperaturen een klasse lager, maar ondanks dat blijven we toch telkens gemakkelijk overdag zomerse waarden noteren van om en bij de 22 tot 23 graden landinwaarts. Aan de kust is dat rond een 20 tot 21 graden. Er is daarbij vanmiddag veel zon met enkele wolken bij een noordelijke wind. Die zal vanmiddag overal matig worden en boven land zelfs wat vlagerig. Vanochtend trekt daarbij nog een zwak koufront door onze regio en daarbij zou er heel lokaal eventueel toch een enkele bui kunnen opduiken, maar of dat er daadwerkelijk komt, is lang niet zeker. Er liggen op de Noordzee enkele buien klaar en die komen onze richting op, maar veel stelt het allemaal niet voor. Het zou in elk geval maar licht, heel tijdelijk en heel lokaal zijn.

Vanavond zitten we dan in koelere lucht en koelt het vrij snel af. In de nacht koelt het dan eindelijk meer af met tegen zaterdagochtend minima van een 10-11 graden. Eventueel vormt er zich daarbij lokaal ook een enkele mistbank.

Morgen:

Morgen is dan de minst warme dag van de komende lange reeks met warme dagen, maar ook dan is het nog altijd erg mooi weer met veel zon en amper of geen wolken. Zeker aan zee. Landinwaarts zijn er overdag wat meer stapelwolken, maar die zijn onschuldig. De maxima bereiken ook dan gemakkelijk toch nog rond 20-21 graden aan de kust tot 23 graden landinwaarts. Er staat ook morgen een matige noordelijke wind.

Ook de nacht naar zondag verloopt koeler met minima rond 11-12 graden.

Overmorgen:

Zondag kunnen we met veel zon overdag alweer wat hogere maxima noteren die landinwaarts weer richting 25 graden oplopen. Aan zee telkens een aantal graden minder. De wind blijft in een noord tot noordoostelijke richting zitten.

Later:

Maandag is de wind meer oost tot noordoost geworden en begint er weer een aanvoer van warmere lucht op gang te komen. We stoten maandag al door naar maxima van 22 graden aan zee tot 26-27 landinwaarts.

Verder in de week lopen de temperaturen geleidelijk weer op en lijken er meerdere dagen mogelijk met 30 graden of meer. Het zou best wel eens kunnen dat er regionaal een hittegolf in zit (minstens vijf dagen 25 graden waarvan drie minstens 30). Er blijft veel zon en van neerslag is er geen sprake.

Samenvatting:

Vanochtend trekt een zwak koufront door de regio waarop eventueel een enkele bui kan tot ontwikkeling komen. Veel zal het niet voorstellen. Vanmiddag is het dan vrij zonnig met wat stapelwolken landinwaarts. Er komt een goed doorstaande en wat vlagerige noordelijke wind te staan. Maxima van rond 20 graden aan zee tot 23 landinwaarts.

Geert, vrijdag 05 augustus, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: