VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag zitten we onder invloed van een lagedrukgebied dat intussen via de Britse Eilanden naar de Noorse kust is getrokken. Dat laag trekt een paar oude en verzwakte fronten met zich mee die vandaag via de Noordzee van west naar oost over onze regio zullen trekken. Behalve een draaiing van de wind en wat wolkenvelden, zal er daarvan in onze regio niet al te veel te merken zijn. Eventuele buien vormen zich op dat front pas over het oosten (en eventueel het centrum) van ons land. Daarachter komen we dan tijdelijk enkele dagen in een noordelijke stroming terecht op de flank van een nieuw hogedrukgebied dat zich vanaf morgen en in het weekeind alweer vormt boven de Britse Eilanden. Dit nieuwe hoog trekt in de nieuwe week door naar het oosten en gaat ergens boven Scandinavië terechtkomen. Dat zorgt er dan voor dat er bij ons weer een zeer warme oostelijke tot zuidelijke stroming op gang komt van bijzonder warme lucht. Later volgende week toont de pluim dan ook één langgerekte hittegolf met dagen na elkaar maxima van 30 graden en meer. Ook andere modellen zijn hierin eenduidig en tonen volgende week grote hitte die op ons afkomt. De neerslagpluim is zoals ze al de hele tijd is deze zomer: een flatline. De droogte duurt dus voort en neemt meer dan dramatische vormen aan …

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt de warmte met een koufront verdreven. Eventueel gaat dat landinwaarts gepaard met enkele buien, maar bij ons blijft het (zo goed als) droog. West-Vlaanderen mag buien vergeten, eventueel komt er in het oosten van Oost-Vlaanderen tegen de late middag ergens een enkele regen- of onweersbui even piepen, maar de buien zijn voor de oostelijke regio’s van ons land, niet voor ons. In elk geval draait de wind wel terug naar het noorden tot noordwesten en wordt het veel minder warm. We halen aan de kust nog een 21-22 graden, landinwaarts is dat nog een 25 graden in het oosten en zuiden van West-Vlaanderen tot een 26-27 graden in Oost-Vlaanderen. Er drijven daarbij wel wat wolkenpartijen voorbij. Verder start de dag ook aanvankelijk met wat nevel, lage wolken en zelfs mist. Die laatste hangt vooral in de westelijke regio’s van West-Vlaanderen. Dat grijze beeld kan zich de eerste uren van de dag even handhaven, maar lang duurt dat niet. Verder in de ochtend lossen die lage wolken op en/of worden verdreven door een aantrekkende noordwestelijke tot later noordelijke wind. In de middag krijgen we dan een wisselend beeld tussen wolkenvelden en opklaringen. Die laatste worden later in de middag aan de kust weer erg breed.

In de avond en nacht koelt het dan sneller af met minima die tegen de ochtend toch nog vrij hoog blijven zitten rond een 16 à 17 graden landelijk, rond 18 of meer in de stedelijke gebieden waarmee we dus nog een erg zachte nacht krijgen. Wolken en opklaringen wisselen elkaar daarbij af met eventueel plaatselijk weer vorming van een enkele mistbank tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen zitten de temperaturen een klasse lager, maar ondanks dat blijven we toch telkens gemakkelijk overdag zomerse waarden noteren van om en bij de 22 tot 23 graden landinwaarts. Aan de kust is dat rond een 21 graden. Er is veel zon met enkele wolken bij een noordelijke wind. Een enkel model toont daarbij in de ochtend eerst nog de mogelijkheid tot een heel enkel lokaal buitje in de regio, maar of dat er daadwerkelijk komt, is lang niet zeker. Het zou in elk geval maar heel licht, heel tijdelijk en heel lokaal zijn.

De nacht naar zaterdag koelt het dan eindelijk meer af met tegen zaterdagochtend minima van een 11-12 graden.

Overmorgen:

Zaterdag is de minst warme dag van de reeks, maar ook dan is het nog altijd erg mooi weer met veel zon en amper of geen wolken. De maxima bereiken ook dan gemakkelijk toch nog rond 20-21 graden aan de kust tot 23 graden landinwaarts.

Ook de nacht naar zondag verloopt koeler met minima rond 11-12 graden.

Later:

Zondag kunnen we met veel zon overdag alweer wat hogere maxima noteren die landinwaarts weer richting 25 graden oplopen. Aan zee telkens een aantal graden minder.

Vanaf zondag lopen de temperaturen geleidelijk weer op en in de nieuwe week lijken er meerdere dagen mogelijk met 30 graden of meer. Het zou best wel eens kunnen dat er regionaal een hittegolf in zit (minstens vijf dagen 25 graden waarvan drie minstens 30). Er blijft veel zon en van neerslag is er geen sprake.

Samenvatting:

Vandaag start op vele plekken grijs. Aan zee en in het westen zelfs mogelijk met wat mist. Dat lost gaandeweg de ochtend op en dan krijgen we overdag een mix van wolken en opklaringen. Het koelt met een naar noordwest draaiende wind af met maxima van nog 21 graden aan zee tot 26 graden in Oost-Vlaanderen. Daar kan in de oostelijke regio’s eventueel later in de middag een buitje opduiken, elders blijft het droog.

Geert, donderdag 04 augustus, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: