VR

03/29/2024

Weertype

Weertype

| 14°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied dat nog steeds nabij Ierland ligt, beheerst ons weer (het kreeg trouwens int [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

90 %

Windrichting

2 bft
Morgen lijkt er vrij veel regen te kunnen gaan vallen. Een regenzone schuift vanuit Frankrijk i [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

MA

1 apr

Weertype

Weertype

| 12°

90 %

Windrichting

3 bft
Maandag wordt waarschijnlijk ook een echte off-dag met een regenzone die in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We geraken stilaan weer volledig onder de invloed van een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden dat de regie over ons weer overneemt. Vandaag zorgt het nog in combinatie met een verder aftakelend hogedrukgebied boven Europa voor een diepe zuid tot zuidwestelijke stroming met aanvoer van erg warme lucht. Morgen wordt de invloed van het Britse laag groter, maar dat zorgt amper voor meer onstabiliteit. Er trekken daarbij een tweetal koufronten van west naar oost over ons land, maar voor onze regio verloopt die doortocht zo goed als geruisloos. Enkel wat wolkenvelden en een draaiing van de wind verraden morgen deze frontjes. De pluim blijft dan ook op wat sporadische neerslagsignalen niet te na gesproken ook voor morgen weer zo goed als droog. Het eerdere duidelijkere neerslagsignaal is er zo goed als uit. Nadien zal een nieuw hogedrukgebied snel de fakkel weer overnemen met in de loop van volgende week alweer zomerse hitte … De terugval die we daarbij tegen het weekeind in de pluim zien is ook erg relatief want de maxima blijven ook dan gemakkelijk in de buurt van de 25 graden zitten … Van neerslag is er ook volgende week in de pluim geen sprake zodat de droogte in grote delen van onze regio stilaan een echt drama aan het worden is en er is geen neerslag in zicht.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag kan het op meerdere plekken weer gemakkelijk tropisch warm worden met maxima van rond of vooraan de 30 graden. Vooral landinwaarts wordt het opnieuw een hele warme dag met tropische temperaturen. Die lopen daar op grote schaal op naar 31 tot 33 graden. Zeker in Oost-Vlaanderen en in de zuidoostelijke helft van West-Vlaanderen. Aan de kust zijn de maxima wat getemperd doordat er daar in de loop van de dag wat zeebries komt te staan met wat afkoeling. Het is daarbij vrij zonnig tot zonnig. Misschien in de ochtend lokaal wat lage wolken aan de kust, maar die lossen snel op. Het blijft ook aan zee echter dik zomers warm met maxima die gemakkelijk flink boven de zomerse 25 graden blijven zitten. De polders halen daarbij een 26 tot 28 graden en in het centrum van West-Vlaanderen zitten we rond 30 graden. Nog meer oostelijk noteren we dan die 31 tot 33 graden bij een matige zuidwestelijke wind.

Vanavond koelt het weer zeer traag af met heel langzaam dalende temperaturen. Dat de nacht naar donderdag ook zeer zacht zal verlopen, zal wel niemand meer verwonderen. We noteren minima die landelijk rond 18-19 graden zitten tot wel 20 à 23 graden in de steden!

Morgen:

Morgen wordt de warmte met een koufront verdreven. Eventueel gaat dat landinwaarts gepaard met enkele buien, maar bij ons blijft het (zo goed als) droog. West-Vlaanderen mag buien vergeten, eventueel komt er in het oosten van Oost-Vlaanderen tegen de late middag ergens een enkele regen- of onweersbui even piepen, maar de buien zijn voor de oostelijke regio’s van ons land, niet voor ons. In elk geval draait de wind wel terug naar het noorden tot noordwesten en wordt het veel minder warm. We halen aan de kust nog een 22-23 graden, landinwaarts is dat nog een 26-27 graden. Er drijven daarbij wel wat wolkenpartijen voorbij.

In de avond en nacht koelt het dan sneller af met minima die tegen de ochtend toch nog vrij hoog blijven zitten rond een 16 à 17 graden.

Overmorgen:

Vrijdag zitten de temperaturen een klasse lager, maar ondanks dat blijven we toch telkens gemakkelijk overdag zomerse waarden noteren van om en bij de 23 tot 25 graden landinwaarts. Aan de kust is dat rond een 21-22 graden. Er is veel zon met enkele wolken bij een noordelijke wind.

De nacht naar zaterdag koelt het dan eindelijk meer af met tegen zaterdagochtend minima van een 11-12 graden.

Later:

Zaterdag is de minst warme dag van de reeks, maar ook dan is het nog altijd erg mooi weer met veel zon en amper of geen wolken. De maxima bereiken ook dan gemakkelijk toch nog rond 20-21 graden aan de kust tot 23-24 landinwaarts.

Vanaf zondag lopen de temperaturen geleidelijk weer op en in de nieuwe week lijken er meerdere dagen mogelijk met 30 graden of meer. Het zou best wel eens kunnen dat er regionaal een hittegolf in zit (minstens vijf dagen 25 graden waarvan drie minstens 30). Er blijft veel zon en van neerslag is er geen sprake.

Samenvatting:

Vandaag krijgen we de warmste dag van de week. Landinwaarts loopt het kwik vanmiddag op tot 31 à 33 graden. Aan zee zorgt een zeebries voor wat verkoeling met daar maxima rond 25 graden. Er is veel zon met af en toe eens een beetje wolken.

Geert, woensdag 03 augustus, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: