VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied bevindt zich boven onze regio. Dit nieuwe hoog zorgt samen met een laag boven de Britse Eilanden weer voor aanvoer van erg warme lucht zodat het landinwaarts weer tropisch warm kan worden. Daarbij trekken er nog enkele staartjes van storingen door onze regio. Dat gaat vooral weer met tijdelijke perioden van meer bewolking gepaard. In de tweede helft van de week wordt de invloed van het Britse laag groter, maar dat zorgt amper voor meer onstabiliteit. De pluim blijft op wat sporadische neerslagsignalen niet te na gesproken dan ook steeds verder erg droog. Enkel de donderdag springt er wat uit met een duidelijker neerslagsignaal, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het Europese model hier nogal scheutig mee is en dat vele andere modellen die neerslag niet zien zitten. Bovendien is de neerslag ook in het Europese model – zoals verwacht – weer flink afgebouwd tot maar een lokale bui meer in onze regio. Ik verwacht een verdere afbouw van dat scenario waarbij de heersende droogte steeds verder uitgebouwd wordt. Nadien zal een nieuw hogedrukgebied snel de fakkel weer overnemen met in de loop van volgende week alweer zomerse hitte … De terugval die we daarbij tegen het weekeind in de pluim zien is ook erg relatief want de maxima blijven ook dan gemakkelijk in de buurt van de 25 graden zitten …

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag draait de wind weer terug naar een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek en komt er weer veel warmere lucht onze kant op. Vooral landinwaarts wordt het weer zeer warm met maxima die oplopen naar waarden van eind de 20 graden met hier en daar zeker een 30’er. Het is daarbij ook vandaag niet altijd even zonnig. Zeker in de eerste helft van de dag komen er opnieuw soms vrij veel – dit keer vooral hoge – wolkenvelden voor, later komen er meer en bredere opklaringen tevoorschijn. Aan zee is het daarbij duidelijk minder warm, maar ook daar halen we toch gemakkelijk 25-26 graden. Later vanmiddag trekt de wind daar onder invloed van wat zeebries meer terug naar een wat westelijker hoek.

De nacht naar woensdag wordt alweer erg zacht met minima die zelfs rond 16-17 graden blijven hangen als het lokaal en zeker in stedelijke gebieden al niet meer zal zijn. Mogelijk lopen er tegen het eind van de nacht vanaf de kust tijdelijk wat lage wolkenvelden binnen.

Morgen:

Morgen kan het op meerdere plekken weer gemakkelijk tropisch warm worden met maxima van rond of vooraan de 30 graden. Vooral landinwaarts wordt het opnieuw een hele warme dag met tropische temperaturen. Aan de kust zijn de maxima wat getemperd doordat er daar in de loop van de dag wat zeebries komt te staan met wat afkoeling. Het is daarbij vrij zonnig tot zonnig. Het blijft ook aan zee echter dik zomers warm met maxima die gemakkelijk flink boven de zomerse 25 graden blijven zitten.

Dat de nacht naar donderdag ook zeer zacht zal verlopen, zal wel niemand meer verwonderen.

Overmorgen:

Donderdag wordt de warmte met een koufront verdreven. Eventueel gaat dat landinwaarts gepaard met enkele buien, maar dat is nog niet zeker (zie ook inleidende tekst). In elk geval draait de wind terug naar het noorden tot noordwesten en wordt het veel minder warm. We halen aan de kust nog een 22-23 graden, landinwaarts is dat nog een 26-27 graden. Het is vooral later in de namiddag dat er dan landinwaarts eventueel hier en daar een enkel buitje zou kunnen opduiken.

Later:

Vrijdag zitten de temperaturen een klasse lager, maar ondanks dat blijven we toch telkens gemakkelijk overdag zomerse waarden noteren van om en bij de 25 graden landinwaarts. Aan de kust is dat rond een 21-22 graden.

In het weekeind houdt het zomerse weer aan. De hoogste maxima zijn er dan wel weer even uit, maar we blijven landinwaarts gemakkelijk rond 25 graden zitten. Er blijft veel zon en van neerslag is er geen sprake.

Samenvatting:

Vandaag wordt het weer heet. Landinwaarts noteren we gemakkelijk maxima van eind de 20, lokaal rond 30 graden. Aan zee is het zo’n 25-26 graden. Er staat een uitgesproken zuidwestelijke tot zuidelijke wind, aan zee later wat meer west zuidwest onder invloed van wat zeebries. Er is veel zon al trekken er ook periodiek vooral hoge wolkensluiers voorbij.

Geert, dinsdag 02 augustus, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: