WO

04/24/2024

Weertype

Weertype

| 10°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot net west van de Britse Eilanden, maar neemt snel verde [...]
Lees verder

DO

25 apr

Weertype

Weertype

| 11°

80 %

Windrichting

3 bft
Morgen is het ook aanhoudend wisselvallig. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met kans op een b [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui bestaan, maar de wind is da [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een nieuwe uitloper van het Azorenhoog breidt zich vandaag via de Britse Eilanden snel naar onze regio uit. Dit nieuwe hoog zal de komende dagen samen met een laag boven de Britse Eilanden weer zorgen voor aanvoer van erg warme lucht zodat het tegen het midden van de week weer tropisch warm kan worden. Daarbij trekken er vandaag en morgen nog enkele staartjes van storingen door onze regio. Dat gaat vooral weer met vrij veel bewolking gepaard. In de tweede helft van de week wordt de invloed van het Britse laag groter, maar of dat voor meer onstabiliteit zal zorgen, is nog maar de vraag. De pluim blijft op wat sporadische neerslagsignalen niet te na gesproken dan ook steeds verder erg droog. Enkel de donderdag springt er wat uit met een duidelijk neerslagsignaal, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het Europese model hier nogal scheutig mee is en dat vele andere modellen die neerslag niet zien zitten. We wachten af. Nadien zou op langere termijn een nieuw hogedrukgebied snel de fakkel weer overnemen met in de loop van volgende week alweer zomerse hitte … De terugval die we daarbij tegen het weekeind in de pluim zien is ook erg relatief want de maxima blijven ook dan gemakkelijk in de buurt van de 25 graden zitten …

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zien we ook een dag met een mix van wolken en opklaringen. Er zijn in perioden verspreid over de dag soms nog veel wolken en het is niet volledig uitgesloten dat er ook nog ergens eens een heel enkele bui opduikt of eens een handvol druppels. De meeste plekken houden het echter wel de hele dag droog en dat ene buitje zal echt wel de grote uitzondering op de regel zijn. De temperaturen zijn ook iets lager dan tijdens het voorbije weekend en zitten rond een gemiddelde van 23-24 graden landinwaarts, aan zee iets minder. Ook daar halen we echter weer gemakkelijk 22-23 graden. Er staat bij dat alles een zwakke tot aan zee matige wind uit het noorden.

In de avond en nacht zien we geleidelijk weer meer en bredere opklaringen bij minima rond 14-15 graden tegen de ochtend en daarmee mogen we weer een heel zachte nacht bijschrijven.

Morgen:

Morgen draait de wind weer terug naar een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek en komt er weer veel warmere lucht onze kant op. Vooral landinwaarts wordt het weer zeer warm met maxima die oplopen naar waarden van eind de 20 graden. Het is daarbij ook morgen niet altijd even zonnig. Zeker in de eerste helft van de dag komen er opnieuw soms vrij veel wolken voor, later komen er meer en bredere opklaringen tevoorschijn.

De nacht naar woensdag wordt alweer erg zacht met minima die zelfs rond 16-17 graden blijven hangen.

Overmorgen:

Woensdag kan het op meerdere plekken weer gemakkelijk tropisch warm worden met maxima van rond of vooraan de 30 graden. Het is daarbij vrij zonnig tot zonnig. Aan zee kan de temperatuur in de loop van de dag wat zakken door een zeebries. Het blijft ook daar echter dik zomers warm met maxima die gemakkelijk flink boven de zomerse 25 graden blijven zitten.

Dat de nacht naar donderdag ook zeer zacht zal verlopen, zal wel niemand meer verwonderen.

Later:

Donderdag wordt de warmte met een koufront verdreven. Eventueel gaat dat gepaard met enkele buien, maar dat is nog niet zeker (zie ook inleidende tekst). In elk geval draait de wind terug naar het noorden tot noordwesten en wordt het veel minder warm.

Vrijdag en komend weekeind zitten de temperaturen een klasse lager, maar ondanks dat blijven we toch telkens gemakkelijk overdag zomerse waarden noteren van om en bij de 25 graden.

Samenvatting:

Vandaag krijgen we net als de vorige dagen een mix van wolken en opklaringen, hoewel er toch wat meer opklaringen kunnen voorkomen. De maxima zitten tussen 22 graden aan de kust tot 24 landinwaarts bij een zwakke tot matige noordelijke wind.

Geert, maandag 01 augustus, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: