DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk hogedrukgebied ligt intussen met kern boven Centraal Europa. Ten noorden daarvan trekken storingen over (het midden en noorden van) Scandinavië, maar dat is voor ons niet van belang. Verder vinden we een onweerachtig laag terug boven Spanje dat geleidelijk naar het noorden trekt. Intussen bouwde zich boven Spanje en Frankrijk een enorm hitte-reservoir op met daar zeer hoge temperaturen in heel wat streken. Die hitte schuift vandaag en morgen ook onze contreien binnen vanuit Frankrijk. Dit gebeurt onder invloed van het Spaanse laag enerzijds en het hoog boven Centraal Europa anderzijds. Tussen beide systemen in wordt die warme lucht naar het noorden gestuwd. Vandaag wordt het al snel overal tropisch warm, maar vooral morgen zal eruit springen met dan extreme temperaturen voor onze regio. Diverse modellen suggereren daarbij dat er wel eens een aanval zou kunnen gedaan worden op de record hoge temperaturen die we amper drie jaar geleden, op 25 juli 2019 noteerden … Ook het Europese model is voor dinsdag erg warm geworden met pieken tot 37-38°C in de pluim en ook daar zitten er nog warmere leden in. Het zou dus toch zomaar kunnen dat het inderdaad recordwarm wordt, maar record of niet, morgen wordt alleszins een extreme dag. Later op dinsdagavond draait de wind naar het westen en wordt de warmste lucht verdreven. Woensdag zorgen enkele storingen die van over de Britse Eilanden komen, voor wat verspreide buien, maar er dient zich in de tweede helft van de week alweer een nieuw stabiliserend hoog aan boven de Britse Eilanden. Op langere termijn kiezen meerdere leden in de weerpluim volgende week zelfs alweer voor nieuwe hitte …

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we dieper in een bel zeer warme lucht die vanuit Frankrijk onze regio binnenloopt. De wind is zuidoostelijk tot zuidelijk geworden en met veel zon wordt het kwik flink opgestookt. Dat zal gemakkelijk naar 36 graden en meer kunnen oplopen landinwaarts. Wie weet nog een enkele graad meer in de steden. Ook aan de Frans-Belgische grens kan het tegen de late middag nog wat warmer worden met daar pieken tot 37 graden. Aan zee en in de kustregio gaan we ook naar 30 graden omdat de wind aanvankelijk aflandig is. Daar steekt na de middag echter een zeebries op en die zal de temperaturen daar terugdringen tot rond een 24-25 graden. Die zeebries lijkt echter geen lang leven beschoren en zou in de late middag alweer gaan liggen waarbij de warme lucht ook aan zee dan weer terugkeert.

In de avond valt die zeebries dan terug weg en de nacht naar dinsdag wordt nog warmer met minima die weer op vele plekken niet onder de 20 graden zullen komen. Trouwens zakt de temperatuur vanavond overal maar heel langzaam. Ook aan zee. Het duurt tot na middernacht voordat we weer onder de 25 tot 27 graden zullen uitkomen.

Morgen:

Alle ogen zijn intussen gericht op morgen. Dat belooft een extreem warme dag te worden. Keek iedereen de voorbije dagen nog met ongeloof naar de uitvoer van het Amerikaanse model dat op dinsdag maxima tot 40 graden toonde, dan zien we nu dat diverse andere modellen dat scenario bijtreden. Het is nog geen zekerheid, maar veel zal het niet schelen en het zou best wel eens kunnen dat we op dinsdag een aanval doen op het amper drie jaar oude temperatuursrecord van 25 juli 2019 toen het inderdaad tot rond de 40 graden werd in onze regio. Voor dinsdag tonen verschillende andere (regionale en hoofd)modellen dat nu ook en ook het Europese model is intussen opgewarmd tot maxima van 35 graden en meer met pieken tot rond 37-38 graden en ook daar zien we in de pluim lijntjes tot rond die magische 40 graden grens gaan … Nog eens: een zekerheid is het nog niet, maar het ziet er echt extreem warm uit op dinsdag. De laatste kaarten zijn nu in tegenstelling tot gisteren zelfs weer wat opgewarmd. Alles zal afhangen van kleine details: de juiste windrichting, het eventueel passeren van een paar wolken en het moment waarop de warmste lucht ons precies zal passeren. Het wordt alleszins een historische weerdag, maar dan wel eentje om met de nodige beschermingsmaatregelen door te komen want dit is geen echt leefbare hitte meer …

Tegen de latere avond draait de wind dan plots naar het westen en zal een windfront de warmste lucht wegblazen. Ook dat zal een eigenaardig fenomeen zijn: de warmte die in de avond met een plots draaien van de wind zal weggeblazen worden. Dat zal ergens na 21 uur beginnen in de Westhoek en dat windfront zal zich dan geleidelijk een weg banen naar het oosten. In de nacht stijgt dan de kans op een eventueel enkel licht buitje, maar ook al is de grootste warmte eruit, het blijft een zeer warme nacht met minima rond 20 graden en meer.

Overmorgen:

Woensdag wordt een licht wisselvallige, maar nog steeds zomers warme dag. Een zuidwestelijke wind voert wolken en opklaringen aan met kans op een enkele lokale bui. Die kan onweerachtig zijn en eventueel al in de vroege ochtend voorkomen. De hele dag door is er dan op woensdag kans op het voorkomen van een paar verspreide regen- en/of onweersbuien. Het wordt nog altijd gemakkelijk 22-23 graden aan de kust tot rond 27 graden landinwaarts.

De nacht naar donderdag verloopt dan uiteraard minder warm, maar het kan nog altijd een 16-17 graden blijven.

Later:

Donderdag is het dan licht wisselvallig met wolken en opklaringen en eventueel nog een enkele lokale bui. De maxima zitten dan rond een 22 graden aan de kust tot nog steeds een zomerse 24-25 landinwaarts.

In de tweede helft van de week en in het weekeind vallen de temperaturen een stuk naar omlaag, maar dat is relatief want het blijft (hoog)zomers: zie de pluim. Het lijkt ook wel wat minder stabiel te worden want we zien in de pluim toch wat neerslaglijntjes opduiken. Naar volgende week toe zitten er opnieuw enkele hitte-oplossingen in de pluim …

Samenvatting:

Vandaag ontploffen de temperaturen. De maxima lopen vanmiddag op van een ‘gewone’ tropische waarde van rond de 30 graden aan zee tot extreme maxima tussen 34 en 37 graden landinwaarts. Aan zee valt die temperatuur in de middag tijdelijk wat terug onder invloed van een tijdelijke zeebries. Elders staat een zwakke tot matige zuidelijke wind en het is volop zonnig met slechts een enkele sluierwolk.

Geert, maandag 18 juli, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: