DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk hogedrukgebied ligt intussen met kern boven Centraal en Oost Europa. Ten noorden daarvan trekken storingen over (het midden en noorden van) Scandinavië, maar dat is voor ons niet van belang. Verder vinden we een onweerachtig laag terug boven Spanje en Frankrijk dat geleidelijk naar het noorden trekt. Intussen is een enorm hitte-reservoir vanuit Spanje en Frankrijk tot bij ons opgeschoven. Dat leverde gisteren en de voorbije nacht al erg hoge temperaturen op en het wordt vandaag nog warmer. Die hitte schuift mee onder invloed van het Spaans-Franse laag enerzijds en het hoog boven Centraal Europa anderzijds. Tussen beide systemen in wordt die warme lucht naar het noorden gestuwd. Vandaag wordt het al zeer snel overal tropisch warm met vanmiddag dan extreme temperaturen voor onze regio. Diverse modellen suggereren daarbij dat er wel eens een aanval zou kunnen gedaan worden op de record hoge temperaturen die we amper drie jaar geleden, op 25 juli 2019 noteerden … Ook het Europese model is erg warm geworden met pieken tot 38°C en meer in de pluim en ook daar zitten er nog warmere leden in. Het zou dus toch zomaar kunnen dat het inderdaad recordwarm wordt, maar record of niet, vandaag wordt een historische en extreme dag. Later vanavond draait de wind naar het westen en wordt de warmste lucht verdreven. Morgen zorgen enkele storingen die van over de Britse Eilanden komen, voor wat verspreide buien, maar er dient zich in de tweede helft van de week alweer een nieuw stabiliserend hoog aan boven de Britse Eilanden. Dat komt in de loop van het weekeind en begin volgende week zodanig te liggen dat er vanuit het zuiden opnieuw hitte aangevoerd wordt, maar niet zo extreem als gisteren en vandaag:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Alle weer en andere ogen zijn gericht op vandaag. Dat belooft een extreem warme dag te worden. Keek iedereen de voorbije dagen nog met ongeloof naar de uitvoer van het Amerikaanse model dat voor vandaag maxima tot 40 graden toonde, dan zagen we gaandeweg dat diverse andere modellen dat scenario bijtreden. Het zou dus vanmiddag best wel eens kunnen dat we een aanval doen op het amper drie jaar oude temperatuursrecord van 25 juli 2019 toen het inderdaad tot rond de 40 graden werd in onze regio. Diverse (regionale en hoofd)modellen tonen dat en ook het Europese model is intussen opgewarmd tot maxima van 35 graden en meer met pieken tot rond 38-39 graden en ook daar zien we in de pluim lijntjes tot rond die magische 40 graden grens en daarover gaan … Een enkele uitschieter tot 41 graden is mogelijk! Alles zal afhangen van kleine details: de juiste windrichting, het eventueel passeren van een paar wolken en het moment waarop de warmste lucht ons precies zal passeren. Het wordt alleszins een historische weerdag, maar dan wel eentje om met de nodige beschermingsmaatregelen door te komen want dit is geen echt leefbare hitte meer … De hitte komt ook snel: al tegen halfweg de ochtend halen we op de meeste plaatsen al 30 graden en meer. Tegen de middag is dat 35 graden en deze namiddag gaat het deksel er dus helemaal af.

Tegen de latere avond draait de wind dan plots naar het westen en zal een windfront de warmste lucht wegblazen. Ook dat zal een eigenaardig fenomeen zijn: de warmte die in de avond met een plots draaien van de wind zal weggeblazen worden. Dat zal ergens na 21 uur beginnen in de Westhoek en dat windfront zal zich dan geleidelijk een weg banen naar het oosten. In de nacht stijgt dan de kans op een eventueel enkel licht buitje, maar ook al is de grootste warmte eruit, het blijft een zeer warme nacht met minima rond 20 graden en meer. In stedelijke gebieden zelfs 25 graden en meer … Het blijft ook de hele nacht nog matig waaien uit het zuidwesten en er vormen zich geleidelijk aan wat wolken.

Morgen:

Morgen wordt een licht wisselvallige, maar nog steeds zomers warme dag. Een zuidwestelijke wind voert wolken en opklaringen aan met kans op een enkele lokale bui. Die kan onweerachtig zijn en eventueel al in de vroege ochtend voorkomen. Er passeert dan immers een eerste front met mogelijk georganiseerde buienvorming. Dat front trekt wel snel door. De hele dag door is er dan een kleinere kans op het voorkomen van een paar verspreide regen- en/of onweersbuien. Het wordt nog altijd gemakkelijk 22-23 graden aan de kust tot rond 27 graden landinwaarts. Tegen het eind van de middag loopt een volgende front binnen waarop eventueel weer georganiseerde regen- en onweersbuien kunnen voorkomen. Waar buien vallen, kunnen die morgen wel fel zijn, met alle verschijnselen die bij onweer horen vandien.

De nacht naar donderdag verloopt dan uiteraard minder warm, maar het kan nog altijd een 16-17 graden blijven.

Overmorgen:

Donderdag is het dan licht wisselvallig met wolken en opklaringen en eventueel nog een enkele lokale bui. De maxima zitten dan rond een 22 graden aan de kust tot nog steeds een zomerse 23-24 graden landinwaarts. De wind heeft dan wel een noordelijke hoek opgezocht, maar zelfs vanuit die kant komt er geen echte koelte meer tot bij ons.

In de nacht koelt het dan af naar een 13 tot 14-tal graden.

Later:

Vrijdag zorgt de komst van een nieuw hogedrukgebied in onze buurt alweer voor stabilisatie in de atmosfeer. De wind neemt af en de wolken wijken waarbij er weer meer plaats voor de zon komt. De temperaturen lopen dan ook landinwaarts alweer naar 25 graden en meer op.

Tegen het weekeind keert het hoog zomerse weer terug. Zaterdag wordt het alweer vlot 25 graden en meer, zondag gaan we alweer naar een tropische 30 graden en meer en ook maandag kunnen we die 30 graden vlotjes halen. Nadien zou het dan weer minder warm worden, maar dat is nog ver weg en moeten we later nog in detail bekijken.

Samenvatting:

Vandaag wordt een schroeihete dag. Tegen halfweg de ochtend al is het 30 graden, tegen de middag al 35 graden. Vanmiddag halen we dan tot 37-38 graden aan zee, landinwaarts gaat dan van 37 tot lokaal 40-41 graden … Daarbij is het volop zonnig met amper of geen wolken en een matige zuidelijke wind. Geen zeebries vandaag. Vanavond laat trekt een windfront van het westen binnen waarmee de meest warme lucht zal verdreven worden, maar toch wordt het nog een hele warme nacht.

Geert, dinsdag 19 juli, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: