MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een zwak en verder in kracht afnemend hogedrukgebied ligt met kern boven de Alpen. Een nieuw hoog dat nog ten westen van Ierland ligt, dient zich echter al aan om de rol over te nemen. Tussen beide systemen in, ligt een zwakke storing die nog over de Ardennen sleept, maar geleidelijk verder zuidoostwaarts wegtrekt. Een deel van de bewolking van dat front kan ons vandaag nog deels parten spelen. Deze zwakke storing trekt verder door naar het zuidoosten en het nieuwe hoog komt tegen het eind van de week met kern boven onze omgeving aan. Intussen bouwde en bouwt zich de komende dagen boven Zuid-Europa een enorm hitte-reservoir op met daar zeer hoge temperaturen in heel wat streken. Die hitte blijft daar voorlopig en komt de eerste dagen niet naar ons. Integendeel. Bij ons komt er wat minder warme zeelucht binnen door het wisselen van hogedrukgebied zoals hierboven beschreven. Dat is echter tijdelijk want onder invloed van een zich vormend lagedrukgebied boven Spanje en Portugal enerzijds en het hoog dat in het weekeind bij ons aankomt anderzijds, wordt die warme lucht naar het noorden gestuwd. Begin volgende week komt die dan ook bij ons aan en mogen we ons opmaken voor een aantal zeer warme dagen. Maandag wordt het al tropisch warm, maar vooral de dinsdag lijkt eruit te gaan springen met dan mogelijk extreme temperaturen voor onze regio. Ook woensdag wordt mogelijk nog erg warm, maar daarna wordt het snel weer minder warm.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is de wind net als gisteren naar noordoost tot noord gedraaid en komt weer minder warme zeelucht binnen. De maxima blijven zomers warm, maar vallen dan toch terug op een 23 tot 25 graden landinwaarts en rond 21 aan zee. Er passeren daarbij ook af en toe nog wel eens wat wolkenvelden. Vooral in de ochtend kunnen die nog vrij uitgebreid zijn, vanmiddag komen er duidelijk meer en bredere opklaringen binnen die gaandeweg de middag nog breder worden.

De nacht van donderdag op vrijdag wordt veel koeler met minima die lokaal tot rond een 12-tal graden kunnen dalen tegen de ochtend. Het wordt dan licht bewolkt tot zelfs helder.

Morgen:

Ook morgen wordt een minder warme dag waarbij we dan zelfs op vele plekken de zomerse 25 graden niet meer halen en de maxima eerder aftoppen rond een 23 graden. Aan de kust telkens een paar graden minder. Het is ook dan zeker niet altijd even zonnig en er trekken van tijd tot tijd weer een aantal wolkenvelden voorbij. Die nemen zelfs gaandeweg weer toe. De wind zit morgen in het noordwesten en waait meest zwak tot matig.

In de avond en nacht komt de atmosfeer weer tot rust en is het licht tot wisselend bewolkt met minima rond een 12-tal graden.

Overmorgen:

Tegen zaterdag arriveert de kern van een nieuw hogedrukgebied in onze buurt. Dat zorgt voor een tot rust komen van de atmosfeer met weinig of geen wind meer en opnieuw meer zon. De maxima kunnen dan weer een graadje winst pakken. Aan zee zorgt een zeebries voor het aftoppen van de temperaturen. Toch halen we zaterdag landinwaarts alweer gemakkelijk een 25-tal graden en is het ook aan zee aangenaam met maxima daar rond een graad of 22.

De nacht verloopt opnieuw rustig met minima die tegen de ochtend weer naar een 12-tal graden zakken.

Later:

Zondag komt er al warmere lucht binnen met een naar zuidoost tot oost draaiende wind. Met veel zon kan het kwik dan landinwaarts alweer naar een 25 tot 27 graden oplopen. Aan zee telkens iets minder, maar ook daar door een aflandige wind toch gemakkelijk rond de 23-24 graden.

Begin volgende week staan enkele heel warme dagen op het menu. Met een naar zuidoost tot oost draaiende wind wordt zeer warme Zuid-Europese lucht aangevoerd met maxima die naar 30 graden en meer oplopen. Maandag is daarbij nog een ‘gewone’ tropische dag, maar op dinsdag kan het kwik zelfs richting 35 graden of meer oplopen. Dat wordt een erg hete dag. Waarschijnlijk schuift ook de woensdag nog aan in dit rijtje van erg warme dagen, nadien zou het opnieuw minder warm worden.

Samenvatting:

Vandaag zijn er eerst nog vrij veel wolken, maar gaandeweg worden de opklaringen weer breder en komt de zon weer meer in beeld. Het blijft droog met maxima rond een 22 graden aan de kust tot rond een 24-25 graden landinwaarts. Er staat daarbij een eerst zwakke wind uit noordoost, later wordt die matig en krijgt aan zee onder invloed van de zeebries een noordelijke component.

Geert, donderdag 14 juli, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: