DO

03/28/2024

Weertype

Weertype

| 13°

60 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer (het kreeg trouwens intussen de naam Nelson) [...]
Lees verder

VR

29 mrt

Weertype

Weertype

| 15°

80 %

Windrichting

3-4 bft
Ook morgen liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt d [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2 bft
Zaterdag dient zich in dezelfde lijnen aan: licht wisselvallig. Er zijn opnieuw perioden met re [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied dat gisteren met kern over onze omgeving lag, is inmiddels doorgeschoven richting de Alpen. Een nieuw hoog dat nog ten westen van Ierland ligt, dient zich echter al aan om de rol over te nemen. Tussen beide systemen in, ligt een zwakke storing waarvan de bewolking ons vandaag parten speelt. Deze zwakke storing trekt verder door naar het zuidoosten en het nieuwe hoog komt tegen het eind van de week met kern boven onze omgeving aan. Intussen bouwde en bouwt zich de komende dagen boven Zuid-Europa een enorm hitte-reservoir op met daar zeer hoge temperaturen in heel wat streken. Die hitte blijft daar voorlopig en komt de eerste dagen niet naar ons. Integendeel. Bij ons komt er wat minder warme zeelucht binnen door het wisselen van hogedrukgebied zoals hierboven beschreven. Toch is die hitte niet uit de weerpluim verdwenen, maar net als de voorbije dagen, wordt dat zeer hete scenario telkens maar naar achteren geschoven. Nu zit die grote warmte in de pluim op maandag en vooral volgende week dinsdag. Ik durf er nog geen gif op in te nemen dat dit scenario ook daadwerkelijk zal uitkomen want elke nieuwe run is telkens anders en het is niet de eerste keer dezer dagen dat die grote hitte ofwel uit de pluim verdwijnt ofwel opnieuw een stuk naar achter wordt geschoven. Even afwachten dus maar of we die hitte in de nieuwe pluim van later vandaag nog zien terugkomen …

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

De voorbije nacht was een zeer warme nacht met minima die zijn blijven steken op 21-22 graden. Een echte tropennacht dus (we spreken van een tropennacht indien de nachtelijke minima niet onder de 20 graden zakken en dat was dus het geval). Er is daarbij ook veel bewolking binnengelopen. Veel meer dan verwacht eigenlijk. Er is daar zelfs lokaal een enkele drup uit gevallen en ook vandaag overdag zou dat nog wel eens kunnen gebeuren, vooral in de ochtend. Het blijft daarbij wel warm, maar zoals verwacht minder warm dan gisteren. Landinwaarts halen we nog tussen 25 en 27 graden met als regel: hoe oostelijker, hoe warmer het nog kan worden. Aan zee is het opnieuw minder warm met daar maxima rond een 23-tal graden. De wind is daarbij veranderd van richting en komt overal uit het noordwesten. Aan zee zou die later zelfs vrij krachtig kunnen worden terwijl die boven land wat vlagerig gaat waaien, zeker vanmiddag.

Vanavond lopen er tijdelijk zelfs weer meer wolken binnen met mogelijk opnieuw een enkele drup regen. In de nacht wordt het dan geleidelijk overal wisselend bewolkt. De nacht verloopt dan ook weer veel minder warm met meer normale minima van een 13 tot 14-tal graden tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen is de wind net als vandaag naar noordoost tot noord gedraaid en komt weer minder warme zeelucht binnen. De maxima blijven zomers warm, maar vallen dan toch terug op een 23 tot 25 graden landinwaarts en rond 21 aan zee. Er passeren daarbij ook morgen af en toe wel eens wat wolkenvelden.

De nacht van donderdag op vrijdag wordt veel koeler met minima die lokaal tot rond een 10-tal graden kunnen dalen tegen de ochtend.

Overmorgen:

Ook vrijdag wordt een minder warme dag waarbij we dan zelfs op vele plekken de zomerse 25 graden niet meer halen en de maxima eerder aftoppen rond een 23 graden. Aan de kust telkens een paar graden minder. Het is ook dan zeker niet altijd even zonnig en er trekken van tijd tot tijd weer een aantal wolkenvelden voorbij.

Later:

Tegen zaterdag arriveert de kern van een nieuw hogedrukgebied in onze buurt. Dat zorgt voor een tot rust komen van de atmosfeer met weinig of geen wind meer en opnieuw meer zon. De maxima kunnen dan weer een graadje winst pakken. Aan zee zorgt een zeebries voor het aftoppen van de temperaturen.

Tegen zondag lopen de temperaturen nog wat op, maar veel meer dan een zomerse 25 graden levert dat nog niet meteen op. Begin volgende week wordt het mogelijk weer tropisch warm, maar ik zou de vlag daarvoor nog niet volledig durven hijsen: zie inleidende tekst.

Samenvatting:

Het weerbeeld is vandaag helemaal anders dan gisteren met veel wolken (zelfs met een enkele drup regen) en ook meer wind, vooral later vandaag. Daarbij wordt het met die naar noordwest gedraaide wind ook minder warm, maar wel nog met zomerse maxima: die noteren van rond 23 graden vlak aan zee tot nog een lokale 27 in het oosten van de regio.

Geert, woensdag 13 juli, 06.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: