VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied ligt over onze omgeving. De kern van het hoog ligt daarbij vlak in onze buurt waarbij ons weer verder stilvalt. Ten noorden van dit hoog schuiven lagedrukgebieden met hun storingen richting Scandinavië en heel sporadisch kan nog eens een heel zwak staartje van zo’n storing tot bij ons geraken in de vorm van wat wolkenvelden. Intussen bouwt zich de komende dagen boven Zuid-Europa een enorm hitte-reservoir op met daar zeer hoge temperaturen in heel wat streken. Die hitte sijpelt de komende week af en toe tot dicht tegen onze omgeving aan, wat eigenlijk de grote temperatuurspieken verklaart die de modellen af en toe al een tijdje laten zien. Binnen de betrouwbare verwachtingstermijn komt die hitte echter NIET onze kant uit, ondanks andere berichten die hier en daar in de media te horen zijn. Integendeel: bij ons blijft de stroming teveel noordwest, waardoor de hoogste temperaturen ons gespaard blijven, wat niet wil zeggen dat er de komende dagen geen pieken kunnen zijn, maar veel meer dan een lokale 30’er op vandaag wordt dat voorlopig niet. Daarna wisselen we vanaf morgen ons ene hogedrukgebied in voor een andere, waardoor de stroming vanaf dan en in de tweede helft van de week en ook nog deels komend weekeind opnieuw noordwest wordt met weer wat lagere temperaturen. Op langere termijn blijven de modellen een beetje alle kanten uit gaan, zodat er voor de periode van meer dan vijf dagen vooruit geen zaken met zekerheid te zeggen zijn, behalve dat het op die termijn voorlopig warm blijft. De pluim toont nu voor maandag en dinsdag twee hele warme dagen met maxima een flink stuk in de 30 graden, maar gezien enerzijds de termijn en anderzijds het hierboven beschreven scenario, hou ik daar een flinke slag om de arm voor.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag wordt een warme zomerdag met maxima die gemakkelijk landinwaarts een stuk boven de 25 graden uitkomen. Lokaal kan dat tot een 28 graden of zelfs wat meer zijn. Heel misschien rolt er hier en daar toch een enkele 30’er uit de bus, maar op grote schaal lijkt dat niet te gebeuren. De hoogste temperaturen zullen we daarbij noteren in het binnenland van West-Vlaanderen aan het eind van de middag, tussen 17 en 18 uur meerbepaald. In Oost-Vlaanderen zal dat eerder rond 28 graden zijn want daar zit iets minder warme lucht. Aan zee is dat sowieso iets minder met maxima rond een 25 graden doordat daar weer een zeebries de kop opsteekt. Landinwaarts komt de wind zwak uit het zuiden. Verder is er veel zon, maar het weerbeeld is toch niet altijd even uitbundig. Er drijven ook wel van tijd tot tijd een aantal sluierwolken voorbij. Vooral later op de dag, maar ook zelfs al vanochtend, kunnen die al eens wat meer uitgesproken worden en kan de zon het van tijd tot tijd wel eens wat moeilijker krijgen.

Vanavond valt die zeebries geleidelijk weer weg en wordt het weer rustig met een zwakke veranderlijke wind. De temperaturen gaan maar heel traag dalen omdat de bel met de warmste lucht eigenlijk pas vanavond en vannacht passeert. Daardoor blijven de minima in de nacht zeer hoog zitten en geraken zelfs op vele plaatsen maar moeilijk onder de 20 graden!

Morgen:

Morgen grossieren we ook in veel zonneschijn en zomers warme temperaturen die landinwaarts weer gemakkelijk tot rond een 28 graden kunnen uitkomen. Later op de dag drijven er geleidelijk aan wat meer wolkenvelden binnen en krijgt de zon het wat moeilijker. Aan zee is het opnieuw minder warm door een zeebries met daar maxima rond een 23-tal graden. De wind is ook landinwaarts trouwens morgen veranderd van richting en komt dan uit het westen, waardoor er in de loop van de dag geleidelijk ook daar wat minder warme zeelucht weet binnen te lopen.

De nacht naar donderdag verloopt dan ook weer veel minder warm met meer normale minima van een 13 tot 14-tal graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Op donderdag is de wind weer naar noordwest tot west gedraaid en komt weer minder warme zeelucht binnen. De maxima blijven zomers warm, maar vallen dan toch terug op een 23 tot 25 graden en er passeren af en toe wel eens wat wolkenvelden. Aan zee halen we dan maar waarden van rond een graad of 20-22 meer.

Later:

Ook vrijdag wordt een minder warme dag waarbij we dan zelfs op vele plekken de zomerse 25 graden niet meer halen en de maxima eerder aftoppen rond een 23 graden. Aan de kust telkens een paar graden minder.

Ook in het weekeind blijft het zomeren met dan weer geleidelijk oplopende temperaturen. Die blijven zomers warm, maar de vraag is of het tegen zondag tropisch warm zou kunnen worden. Dat is nog geen uitgemaakte zaak en daarvoor moeten we nog even wachten waar de kern van de sturende weersystemen precies zal terechtkomen. Begin volgende week toont de weerpluim grote hitte, maar dat is nog niet zeker: zie inleidende tekst.

Samenvatting:

Vandaag wordt de warmste dag van deze werkweek met maxima in West-Vlaanderen tot lokaal 30 graden, in Oost-Vlaanderen zal dat eerder rond 28 graden zijn. Die waarden worden eind van de middag bereikt. Aan zee is het een graad of 28 met een zeebries, elders staat er een zwakke zuidelijke wind. Er is veel zon, maar er drijven ook wel wat sluierwolken voorbij en die kunnen vooral later vanmiddag wat meer uitgesproken worden.

Geert, dinsdag 12 juli, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: