ZA

04/20/2024

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog breidt zijn invloed dit weekend steeds meer uit tot boven de Britse Eilande [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Zelfs morgen blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke to [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Die kunnen g [...]
Lees verder

DI

23 apr

Weertype

Weertype

| 11°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Dinsdag is het weer wisselvalliger. Nieuwe impulsen van storingen zorgen dan weer voor een stij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied breidt zich verder uit over onze omgeving. De kern van het hoog ligt daarbij de komende dagen vlak in onze buurt waarbij ons weer verder stilvalt. Ten noorden van dit hoog schuiven lagedrukgebieden met hun storingen richting Scandinavië en heel sporadisch kan nog eens een heel zwak staartje van zo’n storing tot bij ons geraken. Intussen bouwt zich boven Zuid-Europa een enorm hitte-reservoir op met daar bijna apocalyptische temperaturen in heel wat streken. Die hitte sijpelt de komende week af en toe tot dicht tegen onze omgeving aan, wat eigenlijk de grote temperatuurspieken verklaart die de modellen af en toe al een tijdje laten zien. Binnen de betrouwbare verwachtingstermijn komt die hitte echter NIET onze kant uit, ondanks andere berichten die hier en daar in de media te horen zijn. Bij ons blijft de stroming teveel noordwest, waardoor de hoogste temperaturen ons gespaard blijven, wat niet wil zeggen dat er de komende dagen geen pieken kunnen zijn, maar veel meer dan een lokale 30’er op dinsdag wordt dat voorlopig niet. Op langere termijn blijven de modellen een beetje alle kanten uit gaan, zodat er voor de periode van meer dan vijf dagen vooruit geen zaken met zekerheid te zeggen zijn, behalve dat het op die termijn voorlopig warm blijft, maar een scenario met verzengende hitte lijkt toch weinig waarschijnlijk.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zet de zomerse weersverbetering door en lopen de temperaturen nog hoger op. Het kan vanmiddag landinwaarts al op grote schaal 25 graden en meer worden. Aan zee lopen de maxima op naar een 22 tot 23 graden, maar worden daar later weer wat afgetopt door een zeebries. Landinwaarts staat er een zwakke noordoostelijke wind. Er is veel zon met amper of geen wolken meer.

Ook de nacht naar dinsdag verloopt rustig, helder en zacht. Later in de nacht schuift er wat hoge sluierbewolking binnen bij minima rond een 14-tal graden.

Morgen:

Ook morgen wordt een mooie zomerdag met maxima die gemakkelijk landinwaarts een stuk boven de 25 graden uitkomen. Lokaal kan dat tot een 28 graden of zelfs wat meer zijn. Heel misschien rolt er hier en daar toch een enkele 30’er uit de bus, maar op grote schaal lijkt dat niet te gebeuren. Aan zee is dat iets minder met maxima rond een 23 graden doordat daar weer een zeebries de kop opsteekt.

De nacht naar woensdag verloopt weer wat warmer met minima rond een 15-tal graden.

Overmorgen:

Woensdag grossieren we ook in veel zonneschijn en zomers warme temperaturen die landinwaarts weer gemakkelijk tot rond een 28 graden kunnen uitkomen. Later op de dag drijven er geleidelijk aan wat meer wolkenvelden binnen en krijgt de zon het wat moeilijker. Aan zee is het opnieuw minder warm door een zeebries met daar maxima rond een 24-tal graden.

Later:

Op donderdag is de wind weer naar noordwest tot west gedraaid en komt weer minder warme zeelucht binnen. De maxima blijven zomers warm, maar vallen dan toch terug op een 23 tot 25 graden en er passeren af en toe wel eens wat wolkenvelden.

Tegen het eind van de week en komend weekeind blijft het zomeren, maar de temperaturen zijn niet zeker. Die blijven zeker wel zomers warm, maar de vraag is of het tegen zondag tropisch warm zou kunnen worden. Dat is nog geen uitgemaakte zaak en daarvoor moeten we nog even wachten waar de kern van de sturende weersystemen precies zal terechtkomen.

Samenvatting:

Het is een zomerse dag met maxima van 23 tot 24 graden aan de kust tot een lokale 26-27 landinwaarts. Er is veel zon met amper wolken en een zwakke noordoostenwind.

Geert, maandag 11 juli, 09.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: