DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied nabij Ierland stuurt ook vandaag nog steeds ons weer aan, maar dat betekent voor onze regio geen slecht weer. Het front van dit laag ligt al golvend boven de Ardennen en het oosten van onze land, maar is voor ons niet meer van belang. Integendeel: vanuit het westen rolt een nieuwe uitloper van het Azorenhoog over onze regio uit waarbij het zelfs een vrij aardige en vrij zonnige dag zou kunnen worden alvorens de buienneiging tegen maandag weer oploopt. Morgen trekt dan een buienlijn door onze regio, al lijkt dat allemaal niet al te actief te worden. Later in de week zouden we zelfs met een naar zuid draaiende wind weer in erg warme lucht kunnen terechtkomen onder een nieuw klein hogedrukgebied dat zich vormt uit een Azorenuitloper. De piek in temperatuur op donderdag blijft daarbij voorlopig in de pluim zitten, maar is wel wat afgezwakt ten opzichte van de vorige dagen. De neerslagpluim blijft zeer bescheiden met slechts af en toe wat signalen voor wat neerslag / een bui:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zal de betere dag van het weekeind worden met (overwegend) droge omstandigheden en slechts een kleine kans op een enkele bui.  Waarschijnlijk valt die zelfs niet eens en blijft het overal droog. De neerslag beperkt zich vandaag tot de Ardennen en het oosten van Vlaanderen, niet bij ons. Het blijft wel zomers met opnieuw maxima tussen waarden van vooraan de 20 graden aan zee tot een lokale 23-24 landinwaarts. Daarbij is het van in de vroege ochtend zonnig aan zee, maar hoe verder landinwaarts, hoe meer wolken er eerst nog wel hangen. Geleidelijk aan komen de bredere opklaringen daarbij in de loop van de dag steeds verder naar het binnenland toe. De wind waait daarbij meest matig uit een zuidwestelijke hoek, aan zee kan die iets meer uitgesproken zijn.

Ook de avond en nacht verlopen overwegend droog met langzaam dalende temperaturen die in de nacht niet onder de 13-14 graden uitkomen. Heel misschien valt er in de loop van de nacht toch links of rechts ergens eens een enkel lokaal buitje.

Morgen:

Morgen neemt de kans op buien en/of onweer weer toe. Het blijft warm en onstabiel. We halen gemakkelijk weer temperaturen die ergens tussen 20 eb 25 graden zullen uitkomen, maar de kans op een bui is toch weer vrij groot geworden. Dat zou zowel in de ochtend als in de middag het geval kunnen zijn, maar aangezien het om buien gaat, zullen zeker niet alle plekken daarmee te maken krijgen.

In de avond is het weer droog geworden en tekenen we voor een rustige avond en nacht met minima die tijdelijk wat lager zouden kunnen uitkomen doordat we in wat koelere lucht zitten: een 8 à 9 graden.

Overmorgen:

Dinsdag blijft een droge dag met veel zon en opnieuw naar zomerse waarden oplopende temperaturen. Die halen landinwaarts weer gemakkelijk een graad of 25 en zelfs meer. Aan zee is er opnieuw kans op het inzetten van een verkoelende zeebries in de loop van de dag.

Later:

Ook woensdag wordt een pure en onvervalste zomerdag met hoge maxima die weer gemakkelijk oplopen naar een zomerse 23 graden aan zee tot 27 graden landinwaarts. Het is erg zonnig met slechts enkele stapelwolkjes en een matige zuidwestelijke tot zuidelijke wind. Aan de kust is er weer kans op een zeebries.

Later volgende week lijken we weer in warmere lucht terecht te komen met oplopende temperaturen naarmate de week vordert. Tegen de tweede helft van de week wordt het weer eind de 20 graden.

Samenvatting:

Vandaag is het droog met aan zee al direct brede opklaringen. Landinwaarts kan het wat langer duren vooraleer de zon er door komt, maar ook daar worden de opklaringen gaandeweg breder. We halen een 20 graden aan de kust tot 22-23 graden landinwaarts.

Geert, zondag 26 juni, 09.50 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: