DO

03/28/2024

Weertype

Weertype

| 13°

60 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer (het kreeg trouwens intussen de naam Nelson) [...]
Lees verder

VR

29 mrt

Weertype

Weertype

| 15°

80 %

Windrichting

3-4 bft
Ook morgen liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt d [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2 bft
Zaterdag dient zich in dezelfde lijnen aan: licht wisselvallig. Er zijn opnieuw perioden met re [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden neemt stilaan de volledige regie over ons weer over. We hebben daarbij wel eerst nog te maken met enkele onweerachtige laagjes die vanuit Frankrijk over onze regio schuiven. Daar zijn telkens buienlijnen aan verbonden, al is de structuur van deze buienlijnen niet altijd even duidelijk herkenbaar. In de loop van zaterdag stuurt het Britse laag dan een meer uitgesproken koufront vanuit het noordwesten over onze omgeving, waarna we in een minder warme en minder vochtige luchtsoort terechtkomen. Toch gaat het niet echt afkoelen want ook na zaterdag blijft de stroming bij ons uit het zuidwesten komen met aanvoer van vrij zachte lucht. Op zondag rolt zelfs een nieuwe uitloper van het Azorenhoog over onze regio uit waarbij het zelfs een vrij aardige en vrij zonnige dag zou kunnen worden alvorens de buienneiging tegen maandag weer oploopt. Later volgende week zouden we zelfs met een naar zuid draaiende wind weer in erg warme lucht kunnen terechtkomen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt het weer wat minder warm, maar het blijft zeker wel zomers wat de temperaturen betreft. Het weerbeeld is echter een ander paar mouwen. De voorbije nacht vielen er wel wat buien, vooral in Oost-Vlaanderen dan, minder in West-Vlaanderen. De dag begint op vele plekken erg nevelig met tal van wolkenvelden. De zon heeft het daar knap moeilijk mee want ook overdag blijft er veel bewolking hangen. Er ontstaan ook nieuwe stapelwolken. Er is dus wel wat ruimte voor de zon, maar er vormen zich dus ook weer nieuwe stapelwolken die mogelijk lokaal tot een regen- of onweersbui kunnen uitgroeien. Zeker in de namiddag lijken er voor onze regio toch wel heel wat buien mogelijk met regen en onweer. Dat kunnen zware buien zijn met veel regen, hagel, onweer en windstoten. Tussen de buien door kan het aan zee zo’n 20 tot 22 graden worden. Landinwaarts kunnen de maxima pieken rond een 25 graden. De wind zit daarbij in het zuidwesten en waait zwak tot matig, maar is verstoord door buien.

Vanavond doven de buien geleidelijk aan uit, al blijven er wel eerst nog een paar mogelijk. Later in de nacht is het overwegend droog. De minima blijven weer heel zacht en dalen amper onder de 15-16 graden.

 

Morgen:

Ook morgen is het onstabiel met gaandeweg opnieuw de vorming van regen- en onweersbuien al lijkt het dan vooral in de middag meer om een regenzone te gaan die tijdelijk door onze regio zal trekken. De maxima zullen daarbij volledig afhangen van de al of niet aanwezigheid van die buien. Tijdens de buien is het maar maximaal een graad of 20, daarbuiten kunnen de maxima nog naar zomerse waarden van rond 25 graden oplopen. De wind blijft in het zuidwesten zitten, later draaiend naar west.

In de avond en nacht is het droog, maar wel wat nevelig. De minima blijven erg hoog en zitten rond een 14-tal graden.

Overmorgen:

Zondag lijkt op dit moment de betere dag van het weekeind te worden met overwegend droge omstandigheden en slechts een kleine kans op een enkele bui, maar het kan nog wel verschuiven. Het blijft wel zomers met opnieuw maxima tussen waarden van vooraan de 20 graden aan zee tot een lokale 25 landinwaarts.

Later:

Maandag neemt de kans op buien en/of onweer weer toe. Het blijft warm en onstabiel.

Later volgende week lijken we weer in warmere lucht terecht te komen met oplopende temperaturen naarmate de week vordert. Tegen de tweede helft van de week wordt het weer eind de 20, misschien lokaal wel weer 30 graden.

Samenvatting:

Vandaag wordt een erg onstabiele dag. Eerst is het droog, maar wel zwaar bewolkt. Tijdens de opklaringen lopen de maxima op naar 20-22 graden aan zee tot rond 24-25 landinwaarts. Later vanochtend en zeker vanmiddag vormen zich regen- en onweersbuien die lokaal fel kunnen zijn met veel regen, kans op hagel en windstoten. Tegen de avond doven de buien weer uit.

Geert, vrijdag 24 juni, 08.05 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: