VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een klein hogedrukgebied ligt nog steeds boven onze omgeving, maar neemt af in kracht en invloed. Boven Frankrijk ligt een lagedrukgebied met warmere lucht. Daarbij kon het zomerse weer zich bij ons de voorbije dagen al herpakken, maar dan met meer ‘normale’ zomerse maxima en zonder dat we direct overgaan naar grote hitte. Toch lopen de temperaturen wel degelijk geleidelijk aan weer op. Vandaag wordt daarbij de warmste dag, hoewel we de laatste dagen toch wat afvlakking van die warmte zagen in de kaarten. We halen wel maxima tussen 25 en 30 graden landinwaarts, maar veel hoger dan 28-29 zullen we waarschijnlijk niet geraken. In het weekeind zien we de overgang naar een warm, maar onstabiel weerbeeld met een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden en hogedruk boven het continent. Bij ons levert dat warme dagen op, maar telkens met kans op regen(buien) of zelfs een onweer. Zondag lijkt echter tijdelijk beter te kunnen verlopen. Ook na het weekeind zou dat onstabiele weerbeeld zich verderzetten:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zal de stroming weer meer aflandig worden uit het zuidoosten en daarmee zal er tijdelijk weer veel warmere lucht tot aan onze regio kunnen geraken. Daarbij zullen de temperaturen ergens eind de 20 graden kunnen uitkomen. We verwachten maxima rond een 27 tot 28 graden landinwaarts, maar een 30’er zal te hoog gegrepen zijn. Aan zee geraken we tot rond 24-25 graden alvorens daar de zeebries vanmiddag de maxima weer wat terug zal zetten. Er zijn wat het verdere weerbeeld betreft, echter heel wat onzekerheden. Sommige modellen gaven vanochtend vroeg al de eerste buien, maar in de praktijk zien we dat die er niet zijn. De dag start dan ook licht bewolkt met veel zon, maar gaandeweg kunnen er stapelwolken komen. Dat zal dan iets voor in de middag zijn waarbij later vanmiddag die stapelwolken kunnen uitgroeien tot lokale regen- en onweersbuien. Dat kunnen felle buien worden, zelfs met hagel en rukwinden en veel regen op een korte periode, maar zoals steeds met buien is het onmogelijk te verwachten waar en wanneer die precies gaan vallen. Dat zal op het moment nowcasten worden, maar hou vanmiddag en naar de avond toe rekening met een kans op enkele plaatselijke en mogelijk felle buien. De regel is weer eens: hoe verder landinwaarts hoe groter de kans op die buien wordt.

Vanavond lossen de meeste buien op, maar ook in de nacht naar vrijdag blijft er een kleine kans op een lokale regen- of onweersbui. De minima blijven dan wel vrij hoog zitten rond een 15 graden of zelfs meer. Tegen de ochtend vergroot de kans op een bui weer.

 

Morgen:

Morgen wordt dan weer wat minder warm, maar het blijft zeker wel zomers. Er is veel ruimte voor de zon, maar er vormen zich ook dan weer wat stapelwolken die mogelijk lokaal tot een regen- of onweersbui kunnen uitgroeien. Zeker in de namiddag lijken er voor onze regio toch wel heel wat buien mogelijk met regen en onweer.

Overmorgen:

Ook op zaterdag is het onstabiel met gaandeweg opnieuw de vorming van regen- en onweersbuien al lijkt het op zaterdag meer om een regenzone te gaan die tijdelijk door onze regio zal trekken. De maxima zullen daarbij volledig afhangen van de al of niet aanwezigheid van die buien. Tijdens de buien is het maar maximaal een graad of 20, daarbuiten kunnen de maxima nog naar zomerse waarden van rond 25 graden oplopen.

Later:

Zondag lijkt op dit moment de betere dag van het weekeind te worden met overwegend droge omstandigheden en slechts een kleine kans op een enkele bui, maar het kan nog wel verschuiven. Het blijft wel zomers met opnieuw maxima tussen waarden van vooraan de 20 graden aan zee tot een lokale 25 landinwaarts.

In het weekeind blijven we in relatief warme lucht zitten, maar het zal dan niet meer volledig stabiel blijven met kans op een regen- of onweersbui.

Samenvatting:

Vandaag start vrij zonnig met enkele wolken. De maxima lopen daarbij snel op tot rond 23 à 25 graden aan zee. Landinwaarts tot een stuk verder met piekwaarden rond 28 graden. Er staat een zwakke zuidoostelijke wind, aan zee steekt vanmiddag weer een zeebries op. Later vanmiddag stijgt overal, maar vooral landinwaarts, de kans op enkele felle regen- en onweersbuien die tegen de avond geleidelijk weer uitdoven.

Geert, donderdag 23 juni, 07.00 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: