DO

03/28/2024

Weertype

Weertype

| 13°

60 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer (het kreeg trouwens intussen de naam Nelson) [...]
Lees verder

VR

29 mrt

Weertype

Weertype

| 15°

80 %

Windrichting

3-4 bft
Ook morgen liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt d [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2 bft
Zaterdag dient zich in dezelfde lijnen aan: licht wisselvallig. Er zijn opnieuw perioden met re [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een uitloper van het Azorenhoog ligt nog steeds tot over onze omgeving, maar neemt af in kracht en invloed. Boven Frankrijk ligt een lagedrukgebied met warmere lucht waarbij het zomerse weer zich bij ons herpakt, maar dan met meer ‘normale’ zomerse maxima en zonder dat we direct overgaan naar grote hitte. Toch lopen de temperaturen wel degelijk geleidelijk aan weer op. Zo zien we in de pluim voor morgen toch weer temperaturen die richting tropische maxima trekken van om en bij de 30 graden, maar waarschijnlijk zal onze regio daar niet volledig in ondergedompeld worden. Het zou immers wel niet zo stabiel meer zijn met kans op enkele regen- en onweersbuien, zelfs al van donderdag in de ochtend. Tegen het eind van de week en komend weekeind zouden we daarbij in een warme zuidwestelijke stroming terechtkomen, maar ook dan met kans op verspreide regen- en onweersbuien:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag houdt het ‘gewone’ zomerse weer aan met maxima tussen waarden van rond of vooraan de 20 graden aan zee tot een lokale 25 tot heel misschien hier en daar (en dan vooral in meer stedelijke gebieden) een 26-27 graden landinwaarts. De zon speelt flink mee, al passeren er ook wel eens wat wolken. Verder moeten we net als tijdens de vorige dagen rekening houden dat de zwakke tot matige oostelijke wind in de loop van de dag aan de kust weer een zeebriescomponent krijgt.

De nacht naar donderdag verloopt ook weer wat zachter met minima die dan richting 14-15 graden blijven zitten. Tegen de ochtend neemt de bewolking echter toe en vooral in de zuidelijke helft van West-Vlaanderen neemt daarbij de kans op een regen- of onweersbui vanuit Frankrijk toe.

 

Morgen:

Tegen morgen zou de stroming weer meer aflandig kunnen worden en zou er weer veel warmere lucht tot aan onze regio kunnen geraken. Daarbij moeten we de temperaturen op donderdag in de gaten houden want deze opwarmende trend zit al een paar dagen weer in de weerkaarten en die zouden ergens eind de 20 graden kunnen uitkomen, mogelijk lokaal tot aan de 30. Zeker verder landinwaarts, maar … Er is echter heel wat onzekerheid wat betreft mogelijke bewolking en buien. Een aantal regionale modellen geven morgen in de ochtend al diverse regen- en onweersbuien die vanuit Frankrijk vooral West-Vlaanderen binnenlopen. In dat geval komen de temperaturen in die gebieden met buien heel wat minder hoog uit en is het zelfs de vraag of we daar wel de 25 graden zullen halen. Dat zal morgen toch wel voor een deel van de regio nowcasten worden om dat te bekijken. In elk geval neemt later in de middag de bewolking opnieuw toe, ook weer gevolgd door plaatselijke regen- en onweersbuien tegen de late middag / avond. Ook landinwaarts is het dus de vraag of die hele hoge maxima er wel gaan komen. De kans is groot dat dit niet zal lukken.

Ook in de nacht naar vrijdag blijft er kans op een lokale regen- of onweersbui. De minima blijven dan wel vrij hoog zitten rond een 15 graden of zelfs meer.

Overmorgen:

Vrijdag wordt dan weer wat minder warm, maar het blijft zeker wel zomers. Er is veel ruimte voor de zon, maar er vormen zich ook dan weer wat stapelwolken die mogelijk lokaal tot een regen- of onweersbui kunnen uitgroeien. Zeker in de namiddag lijken er voor onze regio toch wel heel wat buien mogelijk met regen en onweer.

Later:

Ook op zaterdag is het onstabiel met gaandeweg opnieuw de vorming van regen- en onweersbuien. Die kunnen lokaal fel zijn. De maxima zullen daarbij volledig afhangen van de al of niet aanwezigheid van die buien. Tijdens de buien is het maar maximaal een graad of 20, daarbuiten kunnen de maxima nog naar zomerse waarden van rond 25 graden oplopen.

In het weekeind blijven we in relatief warme lucht zitten, maar het zal dan niet meer volledig stabiel blijven met kans op een regen- of onweersbui.

Samenvatting:

Vandaag wordt een zomerse dag met maxima rond of vooraan de 20 graden aan zee tot rond een 25 graden landinwaarts. Er is veel zon met weinig of geen wolken en een zwakke tot matige noordoostelijke wind die aan de kust in de namiddag weer een zeebriescomponent krijgt.

Geert, woensdag 22 juni, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: