WO

05/01/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere lu [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag is een redelijke dag. Zeker de eerste helft van de dag verloopt droog, later zou er ku [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een front, verbonden aan thermische lagedrukgebieden boven Frankrijk en onze omgeving, trok en trekt de voorbije nacht en vandaag doorheen onze omgeving waarbij koele lucht de hele regio overspoelt. Nabij de Golf van Biscaye vinden we ook een klein lagedrukgebied terug dat daar ter plekke pas op de plaats maakt en geleidelijk het sturende laag wordt. Na passage van dit front, breidt een uitloper van het Azorenhoog zich begin van de nieuwe week weer zeer snel over onze omgeving uit waarbij het zomerse weer zich herpakt, maar dan met ‘normale’ zomerse maxima en zonder die grote hitte van gisteren en vandaag, hoewel de nieuwe pluim van deze ochtend voor komende week donderdag toch weer richting tropische maxima trekt van om en bij de 30 graden. Het zou dan wel niet zo stabiel meer zijn:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is er de hele dag een klein thermisch lagedrukgebied dat in de buurt ligt met regen- en onweersbuien, maar het is absoluut niet zeker of en waar en wanneer die vallen en daar hangt dan weer de temperatuur van af. We zitten sowieso in koelere lucht met aan zee nog maxima van 16 tot 18 graden. Landinwaarts kunnen we tijdens opklaringen nog aan een 20-21 graden geraken, maar van die opklaringen zal het echt afhangen en het is nog te zien of die er door geraken. Onder de wolken is het koeler met 18 tot 20 graden en er is kans op wat regen of een paar verspreide buien, eventueel met een donderklap. De grootste kans op buien zien we vanochtend en ook in het eerste deel van de middag, maar ook daarna blijft er kans op een aantal verspreide buien. Er staat daarbij ook overal een matige wind uit het noordwesten tot het noorden. Aan zee waait die nog steeds vrij krachtig tot krachtig. Zeker aan de Oostkust en in de ochtend, nadien lijkt de wind geleidelijk af te nemen.

In de nacht naar maandag gaat de wind geleidelijk weer liggen en koelt het weer af naar een 12-13 graden tegen de ochtend. Er is veel bewolking, maar we lijken het dan toch grotendeels of volledig droog te kunnen houden.

 

Morgen:

Morgen is het ook nog koeler, maar het weerbeeld knapt wel weer op. Een noordwestelijke tot noordelijke stroming voert veel minder warme lucht aan met maandag maxima rond 16 tot 18 graden aan zee tot een lokale 21 graden landinwaarts tijdens de opklaringen. Het lijkt wel droog te blijven en gaandeweg de dag worden de opklaringen waarschijnlijk alleen maar breder.

In de nacht naar dinsdag koelt het dan weer meer af doordat we in van oorsprong koelere lucht zitten met tegen de ochtend minima die zakken naar een 7-8 graden landinwaarts en rond 9 graden aan de kust.

Overmorgen:

Vanaf dinsdag breidt een nieuw hogedrukgebied zijn invloed over ons weer uit met opnieuw meer zon en oplopende temperaturen. Zo warm als de voorbije dagen wordt het daarbij niet, maar de temperaturen kunnen toch wel al snel weer richting 22 tot 25 graden evolueren, aan zee telkens weer wat minder doordat daar blijvend met een inzettende zeebries rekening moet gehouden worden.

Later:

Ook op woensdag houdt het ‘gewone’ zomerse weer aan met maxima tussen waarden van rond 20 graden aan zee tot een lokale 25 landinwaarts. De zon speelt flink mee, al passeren er ook wel eens wat wolken.

Tegen donderdag zou de stroming weer meer aflandig kunnen worden en zou er weer veel warmere lucht tot aan onze regio kunnen geraken. Het is nog allemaal wat prematuur, maar toch moeten we de temperaturen op donderdag in de gaten houden want deze opwarmende trend zit al een paar dagen weer in de weerkaarten.

Samenvatting:

De warmte is verdreven. Het is vandaag veel koeler met maxima van maar 16-17 graden aan de kust tot lokaal nog even rond de 20 landinwaarts, maar dat zal afhangen van eventuele opklaringen en die worden moeilijk. Er is immers veel bewolking met vooral in de ochtend en eerste deel van de middag ook lokale regenbuien of perioden met regen en kans op een donderklap. Het waait vooral aan zee stevig door uit het noorden, landinwaarts is er minder wind.

Geert, zondag 19 juni, 06.25 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: