DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De kern van hoge luchtdruk die ons weer enkele dagen in positieve zin beïnvloedde, trekt zuidoostwaarts weg. We zitten daarbij in een van oorsprong intussen zeer warme luchtmassa. Voor de kust van Noorwegen ligt een lagedrukgebied dat een front over de Britse Eilanden en de Noordzee heeft liggen. Door het wegtrekken van het hoog naar Oost-Europa, komt de weg vrij voor dit front om richting het oosten te trekken. Ook voorafgaandelijk aan de passage van het grondfront, draait de wind daarbij bij ons al naar het noordwesten en komt vooral aan de kust al heel snel veel koelere lucht binnen.  Dit front trekt uiteindelijk later vannacht en morgen doorheen onze omgeving waarbij de koele lucht de hele regio overspoeld. Na passage van dit front, breidt een uitloper van het Azorenhoog zich begin volgende week weer zeer snel over onze omgeving uit waarbij het zomerse weer zich herpakt, maar dan met ‘normale’ zomerse maxima en zonder die grote hitte van gisteren en vandaag.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zien we een groot verval in temperaturen en weerbeeld in onze regio. We gaan ronduit in het binnenland opnieuw voor een zeer warme, hete en tropische dag met maxima die landinwaarts kunnen pieken tot een stuk in de 30 graden. Net als gisteren is dat met pieken tot 33 graden. Vooral Oost-Vlaanderen lijkt weer een erg warme dag te kunnen krijgen, maar voor (een deel van) West-Vlaanderen is dat verhaal helemaal anders. Daar zal de wind al snel in de ochtend uit het noordwesten gaan waaien en komt er minder warme lucht binnen, later vanmiddag zelfs met wolken en een regenbui … De maxima aan zee geraken vandaag dan ook op de stranden amper voorbij de 18 tot 20 graden met  later vanmiddag binnenlopende wolken en zelfs tegen het eind van de middag kans op wat regen of een bui. Vooral in West-Vlaanderen zal het temperatuursverloop enorm zijn. Tegen de middag kan het in het zuiden van die provincie nog ruim 30 graden worden met een zwakke zuidenwind, terwijl de flink doorpakkende noordwestelijke wind op hetzelfde moment aan zee zorgt voor amper 18 graden. Die noordwestelijke wind met koelere lucht trekt gaandeweg de dag verder het land in, waarbij overal de temperaturen gaan dalen. Ook de zeer warme lucht met maxima rond of vooraan de 30 graden in Oost-Vlaanderen, wordt later in de middag verdreven. Daarbij kan de wind aan zee tegen de late middag zelfs krachtig worden met uitschieters in de late middag van 50 tot 60 km per uur.

Dat kan gepaard gaan met wolken en een lokale regen- of onweersbui. Vooral landinwaarts. De regel is daarbij ook: hoe verder landinwaarts, hoe groter de kans op een bui wordt. In de nacht naar zondag koelt het dan verder af tot rond een 12 tot 15 graden tegen de ochtend. Het blijft hard waaien aan de kust, landinwaarts is dat minder, maar ook daar blijft de wind goed doorstaan. De kans op een bui of wat regen groeit ook tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen is er een klein thermisch lagedrukgebied dat in de buurt ligt met regen- en onweersbuien, maar het is absoluut niet zeker of en waar en wanneer die vallen en daar hangt dan weer de temperatuur van af. We zitten sowieso in koelere lucht met aan zee nog maxima van 16 tot 18 graden. Landinwaarts kunnen we tijdens opklaringen nog aan een 20-21 graden geraken, maar van die opklaringen zal het echt afhangen en het is nog te zien of die er door geraken. Onder de wolken is het koeler met 18 tot 20 graden en er is kans op wat regen of een paar verspreide buien, eventueel met een donderklap al is die kans niet zo groot. Er staat dan ook overal een matige wind uit het noordwesten. Aan zee waait die nog steeds vrij krachtig tot krachtig.

In de nacht naar maandag gaat de wind geleidelijk weer liggen en koelt het weer af naar een 12-13 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Maandag is het koeler. Een noordwestelijke stroming voert veel minder warme lucht aan met maandag maxima rond 16 graden aan zee tot 21 graden landinwaarts tijdens de opklaringen. Het lijkt wel droog te blijven.

Later:

Vanaf dinsdag breidt een nieuw hogedrukgebied zijn invloed over ons weer uit met opnieuw meer zon en oplopende temperaturen. Zo warm als dezer dagen wordt het daarbij niet, maar de temperaturen kunnen toch wel al snel weer richting 22 tot 25 graden evolueren, aan zee telkens weer wat minder.

Later in de week houdt het ‘gewone’ zomerse weer aan met maxima tussen waarden van rond 20 graden aan zee tot een lokale 25 landinwaarts. De zon speelt flink mee, al passeren er ook wel eens wat wolken.

Samenvatting:

Vandaag zien we een ronduit spectaculair temperatuursverloop in onze regio. Vlak aan zee geraken we niet veel verder dan rond een 20 graden, maar landinwaarts wordt het nog tropisch warm met pieken tot 32-33 graden. Aan zee komt er in de loop van de dag een vrij krachtige tot later zelfs krachtige noordwestelijke wind op en drijven er later vanmiddag ook wolken binnen met een kleine kans op een bui. Ook landinwaarts dringt de koele noordwestelijke wind later in de middag geleidelijk het land in en zet de afkoeling in.

Geert, zaterdag 18 juni, 10.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: