VR

03/29/2024

Weertype

Weertype

| 14°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied dat nog steeds nabij Ierland ligt, beheerst ons weer (het kreeg trouwens int [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

90 %

Windrichting

2 bft
Morgen lijkt er vrij veel regen te kunnen gaan vallen. Een regenzone schuift vanuit Frankrijk i [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

MA

1 apr

Weertype

Weertype

| 12°

90 %

Windrichting

3 bft
Maandag wordt waarschijnlijk ook een echte off-dag met een regenzone die in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een kern van hoge luchtdruk ligt boven onze omgeving en zal ons weer ook vandaag in positieve zin beïnvloeden. Af en toe trekken daarbij wel eens wat wolken voorbij – vooral in de ochtend. Die horen bij de aanvoer van nog warmere lucht, maar die gaan later vandaag weer oplossen. Daarbij draait de stroming naar het zuiden en dat loopt vandaag en morgen zelfs uit op flinke tropische temperaturen. Intussen komt een Frans thermisch laag dichterbij met mogelijk een paar verspreide regen- (en onweers)buien in het weekeind. Daarna koelt het weer sterk af, een afkoeling die voor (een deel van) onze regio zaterdag al zal doorzetten ook al toont de pluim dat anders (hoewel er in de pluim ook een aantal veel minder warme oplossingen zitten voor de zaterdag), maar dat heeft met de berekende gridpunten te maken die wat zuidelijker liggen waardoor de afkoeling voor een deel van de regio in de pluim niet (goed) te zien is … Aangezien de wind bij ons al snel naar noordwest draait, verwacht ik op die dag zeker in de noordwestelijke helft van de regio niet meer zo een hoge maxima. Landinwaarts wel nog, maar ook daar volgt later op zaterdag de afkoeling. Zondag zet die koele noordweststroming in de hele regio door en kelderen de maxima. Ook begin volgende week is het veel koeler, nadien zal de zomer zich waarschijnlijk snel herstellen met een doorstart met meer normale zomerse maxima door de komst van een nieuwe hogedrukgebied in onze contreien.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zal voor (een deel van) onze regio de warmste dag worden. De dag begint daarbij met flink wat wolkenvelden (en zelfs een lokaal drupje), maar die lossen later op. Vanmiddag stuwt de zon het kwik dan erg hoog op en kunnen we tropische maxima noteren van rond of vooraan de 30 graden. Regionale modellen tonen zelfs waarden die tot rond een 33 graden kunnen pieken landinwaarts en meerbepaald in de zuidelijke en oostelijke delen van de regio. Telkens met die kanttekening dat het aan zee na de middag weer wat afkoelt door een inzettende zeebries. Daar worden de maxima rond de middag bereikt en liggen daar toch ook rond 25 tot 27 graden, na de middag aftoppend en wat terugvallend door die zeebries.

Tegen de avond duiken er mogelijk weer enkele wolken op en sommige regionale modellen geven zelfs al een eerste lichte bui. Dat zou ons dus zeker niet hoeven te verwonderen. Het is wel een heel traag afkoelende avond en tegen de ochtend zitten we nog aan zeer zachte minima tussen 18 graden landelijk en vooraan de 20 graden in de grotere stedelijke gebieden.

Morgen:

Morgen zien we een groot verval in temperaturen en weerbeeld in onze regio. We gaan ronduit in het binnenland opnieuw voor een zeer warme, hete en tropische dag met maxima die landinwaarts kunnen pieken tot een stuk in de 30 graden. Net als vandaag is dat met pieken tot 33 graden. Vooral Oost-Vlaanderen lijkt weer een erg warme dag te kunnen krijgen, maar voor (een deel van) West-Vlaanderen is dat verhaal helemaal anders. Daar zal de wind al snel in de ochtend uit het noordwesten gaan waaien en komt er minder warme lucht binnen, zelfs met wolken en een regenbui … Sommige regionale modellen tonen voor de zaterdag in grote delen van het noordwesten een flink tegenvallende dag … De maxima aan zee geraken amper voorbij de 18 graden met wolken en kans op wat regen of een bui. Vooral in West-Vlaanderen zal het temperatuursverloop enorm zijn. Tegen de middag kan het in het zuiden van die provincie nog ruim 30 graden worden met een zwakke zuidenwind, terwijl de flink doorpakkende noordwestelijke wind op hetzelfde moment aan zee zorgt voor amper 18 graden. Die noordwestelijke wind met koelere lucht trekt gaandeweg de dag verder het land in, waarbij overal de temperaturen gaan dalen. Ook de zeer warme lucht met maxima rond of vooraan de 30 graden in Oost-Vlaanderen, wordt later in de middag verdreven. Daarbij kan de wind aan zee tegen de late middag zelfs krachtig worden.

Dat kan gepaard gaan met wolken en een lokale regen- of onweersbui. Vooral landinwaarts. De regel is daarbij ook: hoe verder landinwaarts, hoe groter de kans op een bui wordt. In de nacht naar zondag koelt het dan verder af tot rond een 12 tot 15 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Zondag is er een klein thermisch lagedrukgebied dat in de buurt ligt met regen- en onweersbuien, maar het is absoluut niet zeker of en waar en wanneer die vallen en daar hangt dan weer de temperatuur van af. We zitten sowieso in koelere lucht met aan zee nog maxima van 16 tot 18 graden. Landinwaarts kunnen we tijdens opklaringen nog aan een 20-21 graden geraken, maar van die opklaringen zal het echt afhangen en het is nog te zien of die er door geraken. Onder de wolken is het koeler met 18 tot 20 graden en er is kans op wat regen of een paar verspreide buien, eventueel met een donderklap al is die kans niet zo groot. Er staat dan ook overal een matige wind uit het noordwesten.

Later:

Begin volgende week is het koeler. Een noordwestelijke stroming voert veel minder warme lucht aan met maandag maxima rond 16 graden aan zee tot 21 graden landinwaarts tijdens de opklaringen. Het lijkt wel droog te blijven.

Vanaf dinsdag breidt een nieuw hogedrukgebied zijn invloed over ons weer uit met opnieuw meer zon en oplopende temperaturen. Zo warm als dezer dagen wordt het daarbij niet, maar de temperaturen kunnen toch wel al snel weer richting 22 tot 25 graden evolueren, aan zee telkens weer wat minder.

Samenvatting:

Na een erg zachte en bewolkte start van de dag, lossen de wolken geleidelijk op en verschijnt de zon. Met een naar zuid draaiende wind stookt die vanmiddag de temperaturen hoog op, lokaal tot 33 graden! Aan zee is het minder warm door een zeebries, maar ook daar halen we toch gemakkelijk een 25 graden en meer.

Geert, vrijdag 17 juni, 06.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: