DO

03/28/2024

Weertype

Weertype

| 13°

60 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer (het kreeg trouwens intussen de naam Nelson) [...]
Lees verder

VR

29 mrt

Weertype

Weertype

| 15°

80 %

Windrichting

3-4 bft
Ook morgen liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt d [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2 bft
Zaterdag dient zich in dezelfde lijnen aan: licht wisselvallig. Er zijn opnieuw perioden met re [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een kern van hoge luchtdruk ligt boven onze omgeving en zal ons weer tot en met het eind van de week in positieve zin beïnvloeden. Af en toe trekken daarbij wel eens wat wolken voorbij, horende bij een inactieve bovenluchtstoring, maar dat is verder van weinig belang. Bij ons staat hierbij vandaa nog een oost tot noordoostelijke stroming. Daarmee wordt er geleidelijk steeds warmere lucht aangevoerd. Op vrijdag draait de stroming naar het zuiden en dit loopt tegen het eind van de week uit op hoogzomerse dagen met tegen vrijdag / zaterdag zelfs tropische temperaturen. Intussen komt een Frans thermisch laag dichterbij met mogelijk regen- en onweersbuien in het weekeind. Daarna koelt het weer sterk af, een afkoeling die voor (een deel van) onze regio zaterdag al zal doorzetten ook al toont de pluim dat anders (hoewel er in de pluim ook een aantal veel minder warme oplossingen zitten voor de zaterdag), maar dat heeft met de berekende gridpunten te maken die wat zuidelijker liggen waardoor de afkoeling voor een deel van de regio in de pluim niet (goed) te zien is … Zaterdag is ook landinwaarts nog enorm onzeker, maar aangezien de wind bij ons al snel naar noordwest draait, verwacht ik op die dag zeker in de noordwestelijke helft van de regio niet meer zo een hoge maxima. Zondag zet die koele noordweststroming in de hele regio door en kelderen de maxima. Ook begin volgende week is het veel koeler, nadien zijn de vooruitzichten erg wispelturig en onzeker al lijkt een verder doorzetten van die koele noordwestelijke stroming het meest plausibele scenario.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt ook een mooie dag die in de lijn van de vorige ligt. Het blijft erg zonnig met maxima die opnieuw gemakkelijk ergens tussen 22 en 27 graden uitkomen. Gaandeweg de dag trekken er wel al eens wat wolkenpartijen voorbij. Die horen bij het opdringen van nog warmere lucht. De wind blijft aan zee telkens in de namiddag wel weer met een zeebrieseffect spelen zodat het daar dan weer wat afkoelt. Die maxima van rond 22 graden zijn dan ook de hoogste waarden aan de kust. In de kustregio wordt dat een 22 tot 24 graden, maar landinwaarts zitten we tussen 25 en 27 graden. De stedelijke gebieden en de meest zuidelijke regio’s zijn sowieso de warmste.

Vanavond kunnen we nog genieten van een hele mooie zomeravond met langzaam dalende temperaturen. De nacht naar vrijdag blijft het opnieuw wat zachter met minima rond 14-15 graden. Ook dan drijven er soms al eens een paar wolkenvelden voorbij.

Morgen:

Morgen lijkt voor (een deel van) onze regio de warmste dag te kunnen worden want op zaterdag zijn er heel wat onzekerheden (zie verder). Morgen stuwt de zon het kwik erg hoog op en kunnen we tropische maxima noteren van rond of vooraan de 30 graden. Regionale modellen tonen zelfs waarden die tot rond een 33 graden kunnen pieken. Telkens met die kanttekening dat het aan zee na de middag weer wat afkoelt door een inzettende zeebries. Daar worden de maxima rond de middag bereikt en liggen daar morgen toch ook rond 25 tot 27 graden, na de middag aftoppend en wat terugvallend door die zeebries.

Tegen de avond duiken er wat meer wolken op en sommige regionale modellen geven zelfs al een eerste lichte bui. Dat zou ons dus zeker niet hoeven te verwonderen. Het is wel een heel traag afkoelende avond en tegen de ochtend zitten we nog aan zeer zachte minima tussen 18 graden landelijk en vooraan de 20 graden in de grotere stedelijke gebieden.

Overmorgen:

De vooruitzichten voor de zaterdag zijn nog altijd bijzonder onzeker, al zijn er ook zekerheden. Diverse hoofdmodellen gaan ronduit voor een zeer warme dag met maxima die landinwaarts kunnen pieken tot een stuk in de 30 graden. Vooral Oost-Vlaanderen lijkt weer een erg warme dag te kunnen krijgen, maar voor (een deel van) West-Vlaanderen is dat verhaal helemaal anders. Daar zal de wind al snel in de ochtend uit het noordwesten gaan waaien en komt er minder warme lucht binnen, zelfs met wolken en een regenbui … Sommige regionale modellen tonen voor de zaterdag in grote delen van het noordwesten een flink tegenvallende dag … De maxima aan zee geraken amper voorbij de 18 graden met wolken en kans op wat regen of een bui. Vooral in West-Vlaanderen zal het temperatuursverloop enorm zijn. Tegen de middag kan het in het zuiden van die provincie nog 30 graden worden met een zwakke zuidenwind, terwijl de flink doorpakkende noordwestelijke wind op hetzelfde moment aan zee zorgt voor amper 18 graden. Die noordwestelijke wind met koelere lucht trekt gaandeweg de dag verder het land in, waarbij overal de temperaturen gaan dalen. Ook de zeer warme lucht met maxima rond of vooraan de 30 graden in Oost-Vlaanderen, wordt later in de middag verdreven.

Dat kan gepaard gaan met wolken en een lokale regen- of onweersbui. Vooral landinwaarts. De regel is daarbij ook: hoe verder landinwaarts, hoe groter de kans op een bui wordt.

In de nacht is het overal afgekoeld met veel wolken en kans op een bui of wat regen bij minima die dalen naar een 12 tot 15-tal graden.

Later:

Zondag zijn er ei zo na nog meer onzekerheden op de weerkaart te vinden. Een klein thermisch lagedrukgebied ligt in de buurt met regen- en onweersbuien, maar het is absoluut niet zeker of en waar en wanneer die vallen en daar hangt dan weer de temperatuur van af. We zitten sowieso in koelere lucht met aan zee nog maxima van 16 tot 18 graden. Landinwaarts kunnen we tijdens opklaringen nog aan een 21-22 graden geraken, maar van die opklaringen zal het echt afhangen en het is nog te zien of die er door geraken. Onder de wolken is het koeler met 18 tot 20 graden en er is kans op wat regen of een paar verspreide buien, eventueel met een donderklap.

Begin volgende week is het koeler. Een noordwestelijke stroming voert veel minder warme lucht aan met maandag maxima rond 16 graden aan zee tot 21 graden landinwaarts tijdens de opklaringen. Het lijkt wel droog te blijven. De dagen erna kan het tijdelijk weer wat warmer worden.

Samenvatting:

Ook vandaag krijgen we zomerse warmte met maxima van 25 tot 27 graden landinwaarts. Aan zee is dat tussen 20 en 23 graden door een zeebries. Verder is het vrij zonnig met een zwakke tot matige noordoostelijke wind, aan zee na de middag draaiend naar het noorden. Van tijd tot tijd drijven er echter zeker ook wel eens wat wolken voorbij.

Geert, donderdag 16 juni, 06.55 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: