WO

05/01/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere lu [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag is een redelijke dag. Zeker de eerste helft van de dag verloopt droog, later zou er ku [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een kern van hoge luchtdruk ligt boven onze omgeving en die bouwt zich nog verder uit. Dit hoog zal ons weer tot en met het eind van de week in positieve zin zal beïnvloeden. Bij ons staat hierdoor de eerste dagen een oost tot noordoostelijke stroming. Daarmee wordt er de komende dagen geleidelijk steeds warmere lucht aangevoerd. Op vrijdag draait de stroming naar het zuiden en dit loopt tegen het eind van de week uit op hoogzomerse dagen met tegen vrijdag / zaterdag zelfs tropische temperaturen. Intussen komt een Frans thermisch laag dichterbij met mogelijk regen- en onweersbuien in het weekeind. Daarna koelt het weer sterk af, een afkoeling die waarschijnlijk voor (een deel van) onze regio zaterdag al zal doorzetten ook al toont de pluim dat anders (hoewel er in de pluim ook een aantal veel minder warme oplossingen zitten voor de zaterdag) … Zaterdag is immers enorm onzeker, maar aangezien de wind bij ons al snel naar noordwest draait, verwacht ik op die dag zeker in de noordwestelijke helft van de regio niet meer zo een hoge maxima. Ook het temperatuursverloop voor de zondag is bijzonder onzeker (zie de pluim) al zal dat voor onze regio een veel minder warm weerbeeld opleveren. Daarna komen we waarschijnlijk opnieuw in een licht wisselvallig weerbeeld terecht, maar toch met nog steeds vrij hoge maxima:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een fraaie dag met veel zon en weer wat hoger oplopende maxima. We noteren op diverse plekken landinwaarts al een eerste 25’er. Lokaal zelfs nog wat meer. Ook aan zee kan het eerst met een aflandige noordoostelijke tot oostelijke wind flink warm worden, maar daar moeten we gaandeweg de dag dan wel weer rekening houden met een zeebries die de maxima daar weer wat zal aftoppen. Een 20 tot 22 graden is daar vanmiddag de waarde. Het blijft erg zonnig, met enkel hier en daar eens een wolkje.

De nacht naar donderdag is het ook zachter met minima die weer wat hoger blijven zitten. We blijven dan rond een 12-13 graden zitten. Er verschijnen gaandeweg wel wat meer wolkjes.

Morgen:

Morgen wordt ook een mooie dag die in de lijn van de andere ligt. Het blijft erg zonnig met maxima die opnieuw gemakkelijk ergens tussen 22 en 25 graden uitkomen. Gaandeweg de dag trekken er wel al eens wat wolkenpartijen voorbij. Die horen bij het opdringen van nog warmere lucht. De wind blijft aan zee telkens in de namiddag wel weer met een zeebrieseffect spelen zodat het daar telkens weer wat afkoelt.

De nacht naar vrijdag blijft het opnieuw wat zachter met minima rond 13-15 graden.

Overmorgen:

Vrijdag lijkt voor (een deel van) onze regio de warmste dag te kunnen worden want op zaterdag zijn er heel wat onzekerheden (zie verder). Op vrijdag stuwt de zon het kwik erg hoog op en kunnen we tropische maxima noteren van rond of vooraan de 30 graden. Regionale modellen tonen zelfs waarden die tot rond een 33 graden kunnen pieken. Telkens met die kanttekening dat het aan zee na de middag weer wat afkoelt door een inzettende zeebries.

Later:

De vooruitzichten voor de zaterdag zijn nog altijd bijzonder onzeker. Diverse hoofdmodellen gaan ronduit voor een zeer warme dag met maxima die landinwaarts kunnen pieken tot een stuk in de 30 graden. Vooral Oost-Vlaanderen lijkt weer een erg warme dag te kunnen krijgen, maar voor (een deel van) West-Vlaanderen is dat verhaal toch anders. Daar zou de wind al snel in de ochtend uit het noordwesten gaan waaien en komt er minder warme lucht binnen, zelfs met wolken en een regenbui … Sommige regionale modellen tonen voor de zaterdag in grote delen van het noordwesten een flink tegenvallende dag … Het zit echter allemaal heel dicht tegen elkaar aan, dus een kleine verschuiving betekent meteen een ander weerbeeld, maar ik ben voor de zaterdag zeer onzeker … zeker voor het noordwesten van onze regio.

Zondag zijn er ei zo na nog meer onzekerheden op de weerkaart te vinden. Een klein thermisch lagedrukgebied ligt in de buurt met regen- en onweersbuien, maar het is absoluut niet zeker of en waar en wanneer die vallen en daar hangt dan weer de temperatuur van af. Het kan zondag echt wel ergens tussen 17 en 27 graden worden … kijk maar naar de pluim in de inleidende tekst. Op de termijn is het onmogelijk om voor de zondag al een definitief weerbeeld te geven. Na zondag wordt het minder warm en (tijdelijk?) licht wisselvallig.

Samenvatting:

We krijgen vandaag de eerste zomerse warmte met maxima van 25-26 graden landinwaarts. Aan zee is dat tussen 20 en 23 graden door een zeebries. Verder is het volop zonnig met een zwakke tot matige noordoostelijke wind, aan zee na de middag draaiend naar het noorden.

Geert, woensdag 15 juni, 06.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: